Zvočniki naj imajo omrežno povezavo in naj bodo majhni
Matjaž Ropret 14. marca 2021 ob 14:19

Kot odziv na Amazonove zvočnike Echo, Google Home (zdaj Nest) in seveda Sonosovo ponudbo je Apple pred leti predstavil »pametni« zvočnik HomePod. Toda po prihodu manjše in bistveno cenejše izvedbe HomePod Mini konec lanskega leta je življenjske dobe originalnega zdaj konec. Da bodo verjetno prevladali majhni in prenosljivi zvočniki pa nakazuje tudi novi Sonos Roam, ki združuje povezljivost bluetooth in Wi-Fi.

Apple je v odzivu za portal TechCrunch potrdil, da je nehal proizvajati zvočnik HomePod in da bo ta navoljo le še toliko časa, dokler bodo v trgovinah obstoječe zaloge. Po ocenah analitikov je ta izdelek v nekaj milijonih domov, pa vendar ga večina šteje za enega večjih neuspehov omenjene korporacije v zadnjem času, razloga pa sta predvsem v ceni, ki se je marsikomu zdela previsoka (350 evrov), in tudi dokaj omejeni distribuciji, saj so ga prodajali zgolj v določenih državah. Razlog za to, da ni bil širše dostopen, je predvsem v tem, da je glasovna pomočnica Siri integralni del uporabniške izkušnje, ta pa deluje le v nekaj jezikih. Enaka situacija je z modelom HomePod Mini, ki ga dodatno pesti še omejena količina zaradi vsesplošnega pomanjkanja sestavnih delov, toda ob ceni sto evrov ga je zagotovo lažje prodajati. In tudi kupci se lažje odločajo, da ga naročijo iz tujine.

Podobno kot Apple verjetno tudi Sonos prihaja do zaključka, da v svojem portfelju potrebuje več cenovno dostopnih zvočnikov. Njegov trenutno najcenejši je One SL za 199 evrov (oz. One, ki vsebuje še glasovnega pomočnika, za 229 evrov), če odmislimo Symfonisk iz Ikee za 99 evrov. Lani predstavljeni Move za 399 evrov je preprosto predrag v kategoriji zvočnikov bluetooth.

Novi, konkretno manjši Roam bo stal 179 evrov, prinaša pa zanimivo kombinacijo povezljivosti in zmožnosti. Enako kot »fiksni« zvočniki tega proizvajalca se bo povezoval v domače omrežje in s tem v internet, le da zgolj brezžično, ne bo priključka ethernet, kar bo uporabniku omogočalo predvajanje prek aplikacije in tudi protokola Airplay z Applovih naprav. Hkrati pa bo na voljo še povezava bluetooth in seveda bo mogoče zadevo jemati s seboj ter z vgrajeno baterijo poslušati glasbo do deset ur. Za polnjenje bo na voljo priključek USB-C, dokupiti pa bo mogoče še podstavek za brezžično polnjenje. Zvočnik bo znal s pomočjo vgrajenih mikrofonov sam prilagoditi zvok glede na prostor in prenesti predvajano vsebino (ki gre prek bluetootha) na morebitne ostale zvočnike Sonos v stanovanju. Za glasovno upravljanje bosta na voljo Amazonova Alexa in Googlov Pomočnik. Kajpak bo reč vodotesna in sicer po standardu IP67.

Sonos Roam. Foto: Sonos

Glede funkcionalnosti je Roam vsekakor več kot konkurenčen, toda glede na še vedno ne ravno nizko ceno bo odločilna kakovost zvoka. Glede te pa je za zdaj težko karkoli reči, saj ga tudi od tujih kolegov še nihče ni slišal. Podjetje, kot je to stalna praksa pri podobnih izdelkih, napoveduje »zvok, kakršnega bi pričakovali od bistveno večjega zvočnika,« a to obljubo bo mogoče preveriti šele nekje konec aprila.

Naslovna fotografija: Sonos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja