Zvezdna punca (Stargirl): Bližje Nickelodeonovi mladinski kot seriji o DC-jevi junakinji (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 18. avgusta 2021 ob 13:33

Ali sem pod vtisom otroške serije Bella in buldogi, v kateri sem prvi opazil nadebudno mlado ameriško igralko Brec Bassinger, ali pa je v vlogi zvezdne punce, jahajoče na kozmični palici kot na nekakšni čarovniški metli, enako pretirano naivna, neomadeževana in načelna? Se nismo takšnega obnašanja nasitili že pri Supermanu?

Velja spomniti na prvo sezono, katere zaključek je glede na naiven zaplet pričakovan. Desetletje po tem, ko so se skoraj vsi člani druščine JSA (Justice Society of America) preselili v večna lovišča v bitki z negativci združenimi v ISA (Injustice Society of America), srednješolka Courtney Whitmore (Brec) odkrije kozmično palico in postane inspiracija novi generaciji, najmanj malce čudaških junakov. Njena na kup zmetana druščina na koncu druge sezone prepreči zaroto ostarelih članov JSA, čeprav so bolj izkušeni, starejši in obvladujejo svoje moči. Smo sploh lahko začudeni?

Lani me kljub pomanjkanju vsebin serija ni pritegnila dovolj, da bi se o njej razpisal. Ne bi se niti letos, če ne bi prejšnji teden zasledil prve epizode druge sezone. Žal je silno dolgočasna in spet popolnoma v okvirjih vsem sprejemljive mladinske serije. Junaki ne vedo, kaj bi počeli, ko v bližini ni več zlobnežev. Še posebej Courtney ima težave. Silno razumevajoč očim, eden od preživelih članov JSA, bi po koncu šole rad družino odpeljal, čisto po ameriško, v nacionalni park Yellowstone, toda izkaže se, da so dobra dejanja pustila posledice. Negativne ocene v spričevalu, zaradi katerih mora dekle v poletno šolo. Nič ne bo z izletom. Še dobro, da se obeta zaplet. Najprej Courtney spozna hčerko zelene lanterne, nakar se zlobna punčara Cindy s pomočjo angela maščevanja (Eclipso) loti rekrutiranja novih negativce. Dolgčas našim junakom tudi poleti ne bo. Ampak stavim, da bo dogajanje spet polikano, pocukrano in v vseh pogledih popolnoma neproblematično. HBO, čemu ti je tega treba bilo?

Če odmislimo predvidljivost, površen opis likov, nobenega občutka za humor in puritansko obsedenostjo z vsestransko primernostjo, – a sploh še kaj potem ostane, – je v drugih elementih v okviru kakovosti, ki jo od HBOja pričakujemo. Prva epizoda druge sezone nadaljujejo štimungo prve. Če zanemarimo letenje Courtney nad mestom, ki malce spominja na leteče prizore iz Harryja Potterja in čudovit avtomobil iz petdesetih očima, potem je vse ostalo en pretirano dolg in dolgočasen uvod. Nakar se utrne utrinek upanja, a bojim se, da bo zgodba predvidljiva. Junaki se bodo borili z novimi zlikovci, medtem ko bodo reševali osebne težave, ki mimogrede, gledalce bolj malo zanimajo. Kdaj ste videli, da je očim razumevajoč kot pravljični lik in da najstnica, katere starši so pred ločitvijo, kuha večerjo, da bi jih spravila skupaj. Kaj takšnega je mogoče samo v pretirani fikciji. Morda pa je vse to brezvezno in nepomembno, kajti serija je narejena na način, ki naj bi pri gledalcu vzbudil upanje. Vsaj nekaj!

Kaj: Stargirl (zvezdna punca), druga sezona.

Kje: HBO OD v ponudbo operaterjev

Ocena 3: Seriji manjka wow faktor. Nekaj, zaradi česar bi bila več kot pocukrana mladinska nadaljevanka vredna dobrega režiserja začetnika.

Priporočilo: Bi bili presenečeni na zapis, da je primerna še za dojenčka v zibelki, kajti puritansko je popolna. Še negativcem ne morem očitati veliko.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.