Zvedav Google pomaga, a njegova pomoč ni poceni
Marjan Kodelja 29. julija 2019 ob 06:05

Udobno se je peljati na dopust, če te, ne glede na destinacijo, Google vedno pripelje na cilj. Ni sicer vsemogočen, kajti sanjalo se mu ni, da bo treba na trajekt čakati tri ure. Ceste do luke, ki se odcepi od jadranske magistrale, ne upošteva kot resno, zato za tiste tri kilometre ni prometnih podatkov. Čakajoča vozila tako opaziš šele, ko skoraj trčiš v zadnjega. Ne dvomim pa, da bo Google prej ali slej tudi to težavo rešil, kajti drugače na pot od Ljubljane pa do Paga ter nazaj nimam nikakršnih pripomb. Tam pri Senju te celo pelje skozi središče kraja, ker je hitreje in udobneje, pa čeprav prometne oznake zapovedujejo obvozno cesto. Zadel pa je tudi vse druge križe in težave prometa, vrste pred cestninskimi postajami ter mejnim prehodom. Saj ne, da zato prej prideš na cilj, si pa manj nervozen, ker veš, kaj je pred teboj in se s tem sprijazniš.

Na portalu Vse bo v redu Zavarovlanice Triglav najdeš napotke, kako lahko Googlovi Zemljevidi rešijo marsikatero počitniško zagato.

Morda ne veš, da vsak telefon s sistemom Android, v katerega si prijavljen s svojim Googlovim računom, če drugače ne zapoveš, beleži lokacijo in podatke pošilja na njegove strežnike. Ni važno, če je aplikacija Zemljevidi zagnana ali ne. Zdaj veš, zakaj vsake toliko časa dobiš obvestilo, pravzaprav prošnjo, da oceniš lokal, trgovino, restavracijo in podobno, v okolici, kjer si se tisti dan dlje časa zadrževal. Lokacijski podatki, pravzaprav zgodovina premikanja pametnega telefona, to pa so zelo verjetno tudi tvoje poti, se beležijo v tako imenovani Googlovi časovnici. Še več, na voljo so tudi fotografije, ki si jih tistega dne posnel, saj se lokacijski podatki sinhronizirajo, ko jih telefon, če si tako hotel, naloži v oblak. Ko nastaviš telefon, vse kar zahteva največkrat dovoliš, če hočeš, da te Google neha nadzorovati, pa moraš veliko vedeti in iti v nastavitve, kjer izklopiš, tisto, česar nočeš. Zaleže, če izklopiš sprejemni GPS (informacije o lokacijah v nastavitvah). Žal pa to pomeni, da nekatere aplikacije, pa ni pomembno, so Googlove ali ne, na katere usluge si navajen, ne bodo več delovale. Vsaj ne tako, kot bi morale.

Ob nepravem času na nepravem kraju…

Google je ameriško podjetje in zavezano ameriški zakonodaji, kar pomeni, da mora lokacijske podatke predati policiji, če ta predloži sodni nalog. Tako je povsod v demokratičnem svetu, mar ne. Američani so že davno ugotovili, da so lokacijski podatki sila uporabni za preiskovanje kaznivih dejanj. Od Googla zahtevajo podatke, kdo se je na določen dan, v določenem času sprehajal blizu mesta zločina. Ker ima že kar nekaj izkušenj, jim najprej posreduje brezosebne podatke, da policija lahko na zaslonu spremlja pike okoli zahtevane lokacije in le za tiste, ki se policiji zdijo sumljivi, nato posreduje tudi osebne podatke. Še vedno pa so bili primeri, ko so bili osumljeni uporabniki, ki so se tam znašli po naključje, eden od njih je menda ne kriv ne dolžen presedel cel teden v celici zapora, dokler ni policija potrdila njegove zgodbe. Google pa je dolžan po predložitvi sodnega naloga zahtevane podatke posredovati tudi policijam drugih držav, je pa vprašanje, ali je tudi v teh primerih tako skrben ali pa jim preprosto po liniji najmanjšega odpora pošlje vse. Ni najboljši občutek, da ste lahko osumljeni kaznivega dejanja le zato, ker ste bili ob nepravem času na nepravem mestu.

Pred časom smo pisali, da je Google omogočil, da določimo, po kolikšnem času, naj se podatki izbrišejo, med te pa sodijo tudi lokacijski. To pa je mnogo bolje, kot popoln izklop lokacijskih podatkov, kajti potem je delovanje telefona s sistemom Android okrnjeno, na telefonih s sistemom iOS pa je okrnjeno delovanje Googlovih aplikacij. Možnosti, ki so na voljo pa pri prvih najdeš v Nastavitve -> Google -> Lokacija. Žal pa moraš  dobro pretehtati, kaj pravzaprav želiš. Vse prednosti in ugodnosti, ki jih Google nudi, vendar boš primoran sprejeti njegove “pogoje” ali pa popoln izklop vsega Googlovega in uporaba alternativnih aplikacij in storitev. Te pa obstajajo tudi na področju kartografskih storitev in vodenja.

Lahko pa tudi omejiš Googlovo radovednost

Redno pozabljamo, da če je nekaj težko ali slabo razumljivo za nas, ki se leta dolgo ukvarjamo s tehnologijo ter smo bili priča že marsičemu, kako težke so potem lahko nastavitve zasebnosti, varnosti in še česa za povprečnega uporabnika pametnega telefona. Večini so računalniške, spletne in tehnološke “fore” španska vas, jih ne zanimajo in če sem realen, čemu bi moralo biti drugače. Razumljivo je torej, da v neki točko dovoliš tudi beleženje zgodovine lokacij, kajti alternativa je predstavljena kot dežela “ničnedela”. Podobno je tudi, ko se lotiš spreminjanja nastavitev in preprečevanja, da bi Google izvedel več, kot je treba. Ni vsem jasno, kaj moramo storiti, še manj pa so lahko absolutno prepričani, da če Googlu nekaj prepovedo, ta tega res ne bo počel. Prepoveš mu beleženje lokacij, ampak ali si res lahko popolnoma prepričan, da Google teh podatkov vseeno ne dobi?

Googlu postavljaš ovire na naslovu myaccount.google.com, ako to počneš na računalniku, na telefonu z Androidom pa je nekoliko lažje, saj so podatki o računu med nastavitvami naprave. Pozabavati se moraš z varnostjo in zasebnostjo oziroma se poglobiti globoko v materio. Nastavitve najdeš v razdelku “podatki in prilagajanje”, kjer lahko določiš, katerim podatkom Google lahko sledi in jih zbira. Tam najdeš dejavnosti v spletu in aplikacijah, zgodovino lokacij, glasovne in zvočne dejavnosti, podatke o napravah ter iskanje in oglede v Youtubu. Verjetno boš začuden, ko boš opazil, da ima Google pri vseh popolnoma proste roke, saj se ne spomniš, kdaj si mu dal dovoljenje. Dobro pa je, da lahko to zdaj spremeniš. Česar nočeš, da Google sledi, temu spremeniš dovoljenje v “izklopljeno”. Od zdaj naprej tega Google naj ne bi več počel, vendar pa starih podatkov niso izbrisani. Zato moraš najprej v myactivity.google.com in nato še v časovno os storitve Googlovih zemljevidov.

Na naslovu myactivity.google.com se skriva prav vse, kar si kadarkoli naredil z Googlom. Na srečo pa lahko vsak zapis na seznamu izbrišeš, kako dolg pa je kajpada odvisno, koliko časa že imaš Googlov račun in kako dejaven si. To storiš tako, da klikneš na ikono treh pik pri “vpisu” in nato izbereš možnost “delete”. Zamudno, če bi rad poslal v pozabo več kot nekaj zapisov, zato je tudi boljša možnost, ki se skriva v ikoni treh pik v zgornji vrstici spletnega okna. Določiš kaj in časovni termin, v katerem bi rad, da vnosi po domače povedano izginejo. Po novem pa gre tudi preprosteje, saj lahko določiš za vnaprej, po kolikšnem času želiš, da Google podatke, ki jih je zbiral, samodejno izbriše.

Ostane še zgodovina lokacij. Te Google lahko beleži samo, ko je vključena funkcija “informacije o lokaciji”. Ako jo izklopiš, potem tega ne more, ampak tudi kakšna funkcija telefona, alternativna aplikacija za navigacijo in celo kakšna mobilna igra, ne bodo delovale. Večina ima funkcijo raje ves čas vključeno, pa čeprav njeno delovanje nekaj malega doda pri hitrejšem praznjenju baterije. Zato je mnogo bolje, če spremljanje lokacije onemogočiš zgolj Googlu. To storiš v Nastavitve -> Google -> Lokacija, poiščeš aplikacijo in j v razdelku “dovoljenja” umakneš dovoljenje za dostop do “lokacije“.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Do podatkov časovne osi prideš v aplikacije Google Zemljevidi, tako da funkcijo izbereš med možnostmi v meniju. Nakar si presenečen, kaj vse je Google o tebi zabeležil in kako dolgo to že počne. Ako želiš videti, kaj si počel na določen dan, ga izbereš v koledarju in skočiš v preteklost. Izbrišeš lahko eno ali več zabeležk izbranega dne ali pa kar ves dan. Postopek je podoben zgoraj opisanem, pritisk na ikono treh pikic ter izbor možnosti za brisanje (delete). Če želiš, se lahko odločiš tudi za drastično potezo ter izbrišeš celo zgodovino lokacij. Pritisneš na ikono treh pik v zgodnjem delu, izbereš “nastavitve in zasebnost” ter nato tam poiščeš možnost izbrisa zgodovine lokacij. A bodi popolnoma prepričan, kaj počneš, saj podateke, ko jih enkrat uničiš, ni mogoče povrniti. Postopek pregleda časovne osi ter brisanja je podoben tudi v oknu spletnega brskalnika, če se naloge lotiš z računalnikom, kar je kajpak takisto mogoče.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja