Zunanja baterija Xiaomi 50 W je za nekatere lahko nepogrešljiva rešiteljica
Matjaž Ropret 31. januarja 2023 ob 06:32

Zunanjih baterij je nepregledno veliko, vsak verjetno tudi ima kakšno v nahrbtniku ali vsaj predalu, da jo lahko vzame s seboj, kadar pričakuje, da bi jo lahko potreboval. Še vedno pa so dokaj redke take, ki lahko napajajo oz. polnijo prenosnik, kajti večina preprosto ne zmore dovolj napetosti in toka. Ena od tistih, ki dejansko zmorejo in so tudi cenovno zanimive, je Xiaomijeva Mi 50 W Powerbank. Preverili smo, kako se obnese.

Treba je vedeti, da je to večja »opeka« od najbolj pogostih zunanjih baterij (»powerbankov«). Slednje imajo večinoma tudi polovično ali samo tretjinsko kapaciteto in manj zmogljivo elektroniko, zato 450 g mase pri 20.000 mAh ni presenetljivih, četudi za odtenek pretiranih. Moja nekaj let stara baterija s pol manj zaloge tehta 220 g, torej ravno pol manj, medtem ko ima druga z enakih 20 Ah, tudi primerna za polnjenje prenosnikov, s 368 g kar občutno bolje izkoriščeno maso. Tudi za odtenek ožja in tanjša je. Sicer je Xiaomijeva lično narejena, izgleda, kot bi bila ovita v matirano črno plastiko, medtem ko sta spodnja in zgornja stranica odeti v svetlečo, taka je tudi stranska tipka, ki sproži prikaz napolnjenosti s štirimi diodami, pa tudi ustavi ali znova zažene polnjenje. Stranici sta narejeni tako, da baterija lahko stoji pokonci, kar je pohvalno. Omenjena druga zaradi zaobljenih robov namreč lahko zgolj leži. Tudi izhodni priključek je pri Xiaomijevi eden več, poleg glavnega USB-C sta namreč na voljo še dva običajna USB-ja, ki pa sta seveda precej počasnejša in ne omogočata napajanja računalnika. Tudi kabla je zanju treba imeta svoja, medtem ko je polmetrski iz USB-C na USB-C priložen bateriji.

Niti baterij z 20.000 mAh kapacitete ni tako malo. Vendar sama kapaciteta, z drugo enoto, bolj pogosto uporabljano v svetu prenosnikov, je nanese za 74 Wh, ni dovolj. Velika večina tovrstnih baterij se namreč ustavi pri izhodni moči 18 W (kombinaciji napetosti 9 V in toka 2 A). Dotična gre precej dlje, saj že v imenu implicira, da zmore kar 50 W. To doseže pri kombinaciji 10 V in 5 A, so pa na voljo še nekatere druge, denimo 20 V – 2A, 15 V – 3 A in 12 V – 3 A. Potem je seveda odvisno od naprave, ki jo baterija polni, katero kombinacijo sprejme. Telefoni istega proizvajalca, ki sicer podpirajo polnjenje s 67 W, se z dotično baterijo veselo polnijo pri maksimalni moči, oznanijo celo 55 W. Res skoraj ni razlike v primerjavi s polnilnikom. A tudi nekateri drugi so odstotke pridobivali celo hitreje kot na določenih napajalnikih, ki jih imam razporejene po hiši. Tako je mogoče v približno pol ure priti nazaj na (skoraj) polno napolnjenost telefona. Pri tablicah gre seveda počasneje, a ne samo, ker imajo večje baterije, temveč še bolj zato, ker večinoma ne podpirajo posebej hitrega polnjenja.

Prenosnik se bo prav polnil precej dlje, a precej bolj pomembno od hitrosti je samo dejstvo, da ga baterija sploh napaja. Če na njem ne teče nekaj prezahtevnega, lahko to počne tudi ob povsem prazni bateriji prenosnika. Zelo verjetno pa bo večini prišlo prav, da ga lahko priklopijo, ko začne opozarjati, da bo kmalu konec veselja. Tako je mogoče s pomočjo zunanje baterije delati vsaj še kakšno uro, lahko dlje, odvisno koliko zaloge je še v njej in v kako intenzivne napore spravljamo računalnik.

Seveda je mogoče hkrati nekaj polniti še z ostalima dvema priključkoma, denimo pametno uro, brezžične slušalke, lahko tudi telefon ali kaj drugega, vendar se bo na vseh zadeva nekoliko upočasnila, in izhoda USB-A že tako ne dajeta kakšne bliskovite hitrosti, največ 18 W. Zato sta res bolj za pomožne naprave, tiste, ki tudi nimajo vgrajenih velikih baterij. Na terenu pač hočemo zadeve urediti hitro in potem iti oz. delati naprej. Priključek USB-C seveda lahko naenkrat opravlja le eno vlogo, ali oddaja energijo ali jo sprejema. Sama baterija se sicer polni kar dolgo, več ur, tudi s Xiaomijevim polnilnikom za telefone, ki podpirajo polnjenje s 67 W. Čez noč se bo zagotovo napolnila in to je vse, kar je pomembno.

Ključni podatek pri tej bateriji je cena. Že priporočenih 60 evrov je povsem znosnih za pripomoček, ki lahko hitro polni telefone in še marsikaj, zmore pa napajati tudi prenosnik. Toda dobiti jo je mogoče celo za 50 evrov, zaradi česar je še toliko boljši nakup za vse, ki pogosto potrebujejo nekaj takega med svojim terenskim delom. Sprijazniti se bodo morali s slabe pol kilograma dodatne teže v nahrbtniku, vendar drugače pri baterijah pač ne gre.

HVALIMO:
  • Dovolj kapacitete za zaposlen dan na terenu
  • Hitro polnjenje telefonov in nekaterih tablic
  • Trije izhodni priključki
  • Dobra izdelava
  • Cena
GRAJAMO:
  • Za odtenek prevelika in pretežka
  • Diode za indikacijo napolnjenosti baterije so majhne in slabo vidne
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja