ZTE želi biti prvi s podzaslonskim fotoaparatom
Matjaž Ropret 17. avgusta 2020 ob 12:18

ZTE je napovedal, da bo prvega septembra predstavil telefon Axon 20 5G. Ta najbrž sam po sebi ne bo nič posebnega, bo pa menda prvi s sprednjim fotoaparatom, skritim v zaslonu. Tehnologija, ki bi uresničila razvoj tega končnega cilja industrije, je v razvoju že nekaj časa. Vendar doslej noben proizvajalec ni bil prepričan, da je že dovolj dobra. Nekdo mora biti prvi in ZTE verjetno v tem vidi priložnost za povečanje prodaje.

V podjetju niso razkrili kakšnih podrobnosti, zapisali so le, da »bo to prvi pametni telefon 5G s podzaslonskim fotoaparatim v množični proizvodnji.« Kar »bo predstavljalo nov mejnik pri ZTE-jevem raziskovanju pravih polnozaslonskih telefonov.« Tisto prvo poved bi sicer lahko razumeli tudi v smislu, da bi kdo lahko še prej predstavil kakšen mobilnik s tovrstnim objektivom, vendar brez podpore za 5G. Je pa na drugem mestu v ZTE-jevem sporočilu zapisano »prvi telefon s podzaslonsko kamero,« tako da je tisti 5G tam najbrž samo zaradi poudarka. Tudi zato, ker je bil ta proizvajalec po lastnih besedah lani sploh prvi s komercialnim telefonom s podporo za omrežja pete generacije (Axon 10 Pro 5G).

Že pred tem je poskušal tudi z dvozaslonskim, zložljivim modelom Axon M. Ta koncept poskuša zdaj peljati naprej Microsoft z izdelkom Surface Duo. Vendar ima ta naprava klasičen fotoaparat nad zaslonom, zaradi tankega ohišja (manj kot 5 mm) bo zelo verjetno zelo povprečen in tudi 11 milijonov pik se ne sliši nič posebnega. Axon 20 5G naj bi po neuradnih informacijah imel tipalo z 32 milijoni pik pod zaslonom OLED diagonale 6,92 palcev. Kakšna bo tehnološka rešitev glede leč oz. objektiva, v ZTE-ju za zdaj niso razkrili. Prav tako bi bilo zanimivo videti, koliko vse skupaj vpliva na prikaz slike v tistem delu zaslona in koliko sam zaslon »moti« fotoaparat. Verjetno pa bo treba na testiranje tega še nekoliko počakati, kajti ni nujno, da bo dotični model sploh kdaj na voljo zunaj matičnega kitajskega trga, pa tudi če bi bil, bi ga bilo treba kupiti vsaj v Nemčiji ali nekje v tujini.

Na podobni tehnološki rešitvi sicer pospešeno delajo mnogi proizvajalci, ki se želijo znebiti zarez in lukenj v zaslonih ali motoriziranih fotoaparatov, da bi lahko uresničili koncept telefona, pri katerem 90 ali več odstotkov sprednje strani zaseda zaslon. Huawei spotoma še razvija prepoznavo prstnih odtisov pod celotno površino zaslona. To kajpak zahteva več tipal, razporejenih pod samim zaslonom, in gre tako za inženirski kot cenovni podvig. V Huaweiju trdijo, da si prizadevajo s temi tipali ne onemogočiti podzaslonega fotoaparata. Verjetno pa bi bilo dovolj, če bi se s prstnimi odtisi osredotočili na spodnjo polovico zaslona.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.