ZPS: Operaterji naj podpišejo dogovor, da za naročnika ne bo sprememb med trajanjem vezave
Matjaž Ropret 2. oktobra 2019 ob 14:09

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pozvala telekomunikacijske operaterje pozvala k sklenitvi dogovora o nespreminjanju pogodbenih pogojev in cen v času vezave. Potrošnike pa, naj podpišejo peticijo ZPS VEZAVA ZA OBA. Na to težavo smo tudi na Tehnozvezdju že večkrat opozorili.

V ZPS ugotavljajo, da je delovanje operaterjev, ki je bilo nekoč prej izjema kot pravilo, zdaj postalo stalna praksa.

Operaterji potrošnikom v obdobju vezave spreminjajo vsebino pogodbeno dogovorjenih pogojev, tudi cene naročnin. Sprašujemo se, ali ne gre morda za prodajno taktiko – privabiti potrošnika z ugodno ceno, privlačno ponudbo, nato pa jo še v času trajanja vezave spremeniti.

Tudi potrošniki so v anketi ZPS potrdili, da se večina, natančno 63 odstotkov, za vezavo ne bi odločila, če bi vedela, da lahko operater spremeni ceno in vsebino paketa v teh dveh letih. V zadnjem času tudi sami opažamo, da operaterji pogosto spremenijo pakete komaj nekaj mesecev po njihovi uvedbi, še posebej Telekom Slovenije, zelo pogoste so tudi pomladanske ali jesenske podražitve, ki nekoliko nevtralzirajo vmesne akcije in borbo za uporabnike, ki sicer zdaj manj pogosto menjavajo svojega operaterja. “Iz četrtletnih poročil, ki jih objavlja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, je razvidno, da se je število prenosov mobilnih telefonskih številk s skoraj 65.000 v 2. četrtletju 2016 v zadnjem obdobju zmanjšalo za več kot polovico, tako da jih je bilo v letošnjem prvem četrtletju samo še nekaj več kot 31.000,” je povedal Boštjan Okorn iz ZPS.

Z vezavo si operater poskuša zagotoviti, da bi naročnik v zameno za določene “ugodnosti” (popust na naročnino, cenejši telefon) pri njem ostal čim dlje. Pri Telemachovi “družinski ponudbi” je denimo vezava obvezna, tudi brez nakupa telefona, pri prehodu na fiksne pakete EON pa naročnika čaka 50-evrski strošek, če se ne obveže k dvoletni zvestobi operaterju.

Zakon sicer ščiti potrošnika do te mere, da lahko ob spremembi pogojev prekine vezavo (lahko jo tudi brez tovrstne spremembe, a s precejšnjimi stroški), vendar se v ZPS sprašujejo za kakšno ceno. “Če potrošnik pred potekom obdobja vezave – zaradi spremenjenih pogojev operaterja – odstopi od pogodbe, operater od njega zahteva vračilo vseh ugodnosti, ki jih je do trenutka odstopa prejel, npr. v obliki popusta na mesečno naročnino.” Težava je tudi s telefonom, ki ga je treba ali vrniti ali dokaj drago odplačati. V praksi se pogosto najbolj splača potrpeti do konca pogodbenega obdobja, četudi naročnina ni več tako ugodna kot na začetku, ali je vsebina paketa slabša kot ob sklenitvi vezave.

Na ZPS soo prepričani, da enostranska sprememba pogodbenih pogojev ni sprejemljiva in da so pogodbene stranke zavezane izpolniti svoje obveznosti tako, kot je bilo dogovorjeno ob sklenitvi pogodbe.

Vezava je VEZAVA ZA OBA, tudi za telekomunikacijskega operaterja. K podpori vabimo tudi potrošnike – ti lahko s podpisom peticije VEZAVA ZA OBA sporočijo telekomunikacijskim operaterjem, da se mora njihova nepoštena poslovna praksa končati.

Zadevo bi verjetno, kar predlagajo tudi v ZPS, morala urediti tudi država v spremenjenem zakonu o elektronskih komunikacijah. Morda bi bila rešitev tudi v skrajšanju vezav, ki zdaj običajno trajajo 24 mesecev – daljše po zakonu ne smejo biti. Skrajšanje na 12 mesecev, zaradi česar bi bile tudi precej manj privlačne, bi verjetno marsikaj spremenilo tudi na trgu mobilnih telefonov, kjer že leta prosti trg in trg rabljenih izdelkov ne delujeta.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.