Zmagovalec naše nagradne igre Wiko je – baterija
Matjaž Ropret 10. oktobra 2019 ob 06:43

Izžrebali smo dobitnika telefonov Wiko Y80 in Y60, razkrijemo ju na koncu tega članka, še prej pa nekaj ugotovitev iz vaših komentarjev. V prejšnjem obvestilniku smo namreč vprašali, katera lastnost vam je najbolj pomembna pri izbiranju novega telefona, odgovor na to vprašanje pa je bil pogoj za sodelovanje v žrebu. Odgovori so delno pričakovani, vsaj do določene mere pa so tudi presenetljivi, saj med izpostavljenimi lastnostmi ni ene, za katero smo bili prepričani, da bo zelo pogosta, pa tudi nekaterih, ki jih novinarji kar pogosto omenjamo, a očitno niso prav visoko na seznamu pomembnosti.

Na vrhu je brez dvoma in zanesljivo baterija. Prikladno so prav včeraj podelili Nobelovo nagrado za kemijo izumiteljem litij-ionske baterije. Trajanje, vzdržljivost baterije ali preprosto baterija je bil daleč najpogostejši odgovor. Po eni strani razumljivo. Telefoni so danes tako tako zmogljivi in tako smo navezani nanje, skoraj odvisni od njihovega neprestanega delovanja, da morajo imeti dovolj kapacitete v bateriji in dovolj dobro optimizacijo za najmanj celodnevno delovanje. Če zdržijo več, še toliko bolje. Vsaj tako razmišlja večina, zanimivo pa je, da v zavest še nista stopili lastnosti, ki ju proizvajalci v zadnjem času zelo propagirajo – hitro in brezžično polnjenje. Obstajajo namreč povsem priročni načini, da je telefon praktično vedno, ko gremo z njim nekam ven, na polni napolnjenosti ali vsaj blizu. Pa vendar je moč navade za zdaj očitno prehuda in bo trajalo še nekaj časa, da se bomo znebili rutine polniti telefon čez noč oz. ga priključiti takrat, ko se bliža ničli.

Za baterijo prideta na vrsto fotoaparat in zaslon. Znova povsem pričakovano, telefoni so že nekaj let naši primarni fotoaparati, v zaslon pa gledamo ves čas, zato je dobro, če ločljivost, barve, kontrasti in vse ostalo navdušuje. Nato ste omenjali hitrost in zanesljivost delovanja, pa tudi pomnilnik, tako delovni kot količino prostora za podatke. Dolgo časa smo se tu šli kdo-bo-koga, kajti podobno kot so se povečevale količine v mobilnikih, so se tudi naše potrebe. Toda v zadnjem letu ali dveh se že dogaja nekaj podobnega kot nekoliko prej pri osebnih računalnikih, saj so telefoni, vsaj dražji, večinoma že prehiteli naše zahteve.

Malce nas je presenetilo, koliko vas ceni čisti Android, pa tudi, kolikšno pomembnost pripisujete posodobitvam operacijskega sistema. Pri sistemu Windows na PC-jih nikoli ni bilo opaziti pretirane zagretosti za posodabljanje, marsikdo se mu je celo aktivno izogibal.

Pričakovali smo omembe velikosti, ker telefoni dejansko postajajo vse večji, ljubiteljev majhnih pa nikoli ni manjkalo. Manj, kot smo mislili, vas je omenilo izgled telefona, še manj pa določene posamične strojne vidike, kot je denimo NFC. In nihče materialov ali kakovosti izdelave ohišja. Iz tega sicer težko sklepamo, ali bi bili zadovoljni s plastičnimi mobilniki, ki so skoraj povsem izginili, razen iz najnižjih cenovnih razredov.

Od lastnosti, ki jih ni poudaril nihče, smo brezžično polnjenje že nakazali zgoraj, povsem izostala pa je tudi vodotesnost ohišja. Predvsem pa – CENA. Začudi je ni omenil prav nihče. Ob tem, koliko smo se v zadnjih letih, ko so se telefoni najprej približali in nato presegli mejo tisočih evrov, pogovarjali o tem. Zanimivo, da so vendarle najprej na vrsti dejanske vrline teh izdelkov, šele nato pa kupček evrov, ki ga je treba odšteti. Prav tako nihče ni izpostavil servisa, poprodajne podpore, odnosa proizvajalca ali česa podobnega. Morda noben ne izstopa ali pa so izkušnje s tem tako naključne, da se preprosto ne da ničesar sklepati iz tega.

To je bil pregled odgovorov, hvala zanje, zdaj pa dobitnika tokratnih nagrad. Tadada!

Telefon Wiko Y80 prejme Boštjan Ahčin.

Telefon Wiko Y60 pa Jana Rovtar.

Oba nagrajenca prosimo, da nam po e-pošti sporočita naslov, kamor lahko pošljemo nagrado. Čestitamo in do naslednjič!

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.