Zmaga za Qualcomm in uporabnike, mir za Apple in poraz za Intel
Matjaž Ropret 17. aprila 2019 ob 11:27

Sinoči se je precej nepričakovano in razburljivo končala saga o tožarjenju med Applom in Qualcommov. Najprej sta ta dva tehnološka velikana sredi sojenja objavila poravnavo, končanje vseh sodnih sporov in pogodbo za naslednjih šest let, z možnostjo podaljšanja še za dve leti. Nato pa je Intel presenetil z umikom s področja modemov 5G za mobilne naprave. Ključno vprašanje je seveda, kaj je bilo prej, ali je bila poravnava neizbežna zaradi Intela ali je ta obupal zaradi nje.

Spor med Applom in Qualcommom se je vlekel že dolgo, kajti kmalu po smrti Steva Jobsa je prvi mož jabolčne korporacije Tim Cook preklical sporazum, ki ga je z glavnim dobaviteljem čipovja sklenil njegov predhodnik. Nato so v Qualcommu začeli Apple obtoževati, da jim ne plačuje primernih cen (za patente) in da celo krade njihovo intelektualno lastnino. Proizvajalec iPhonov in iPadov je upal, da bo v Intelu dobil dovolj dobrega nadomestnega dobavitelja za modeme LTE in v prihodnosti 5G v teh napravah. Navsezadnje je Intel pred leti prevzel del nemškega Infineona, ki se ukvarja prav s tem. Vendar so že obstoječi iFoni z Intelovimi modemi počasneje pretakali podatke kot tisti s Qualcommovimi, pri razvoju povezljivosti 5G pa so se očitno pojavile še večje težave.

Povsem verjetno je Apple to dobro vedel in se je zato za zaprtimi vrati, medtem ko je teklo sojenje, pogajal s Qualcommom. Ko sta korporaciji senzacionalno objavili poravnavo – ta vključuje tudi Applovo (verjetno milijardno) plačilo Qualcommu –, pa se je čez nekaj ur oglasil Intel in sporočil, da modemov 5G za mobilne naprave sploh ne bo več razvijal, ampak se bo osredotočil na tiste za prenosnike, podatkovne centre in internet stvari. Pri modemih za telefone menda ni videl jasne poti k dobičkonosnosti. Ali prevedeno – jasno mu je bilo, da ne more sestaviti konkurenčnega izdelka. Ko je izpuhtela še zadnja trohica upanja, da glavni kupec vendarle ostane, je bilo konec sanj, da bi se iPhone lahko ponašal s krilatico Intel Inside. Povsod drugod pa so bila vrata že tako ali tako priprta, kajti razen Appla večina ostalih proizvajalcev uporablja sisteme na čipu, kjer je na eno vezje integrirano vse, od glavnega in grafičnega procesorja do modemov, povezljivosti wi-fi in še česa. Takega izdelka pa Intel že leta nima več (in tudi tisti pred časom so bili slabi), ključni proizvajalci (Qualcomm za Snapdragone, Huawei za Kirine, Samsung za Exynose in Mediatek za procesorje Helio) pa uporabljajo drugega rešitve, če nimajo svojih.

Za Apple je kljub visokim stroškom, ki pa za podjetje z ogromnimi finančnimi zalogami ne predstavljajo nobenih težav, tak razplet vendarle ugoden. Posel bo tekel normalo, konec bo zahtev za prepoved prodaje njegovih telefonov v različnih državah in iPhone 5G za prihodnje leto je nazaj na dnevnem redu. Kar sicer ne pomeni, da so v korporaciji nehali razvijati svoj modem, ki bi ga integrirali v čipe serije A, toda vsaj še nekaj let so glede tega odvisni od zunanjih dobaviteljev. Veliki zmagovalec je kajpak Qualcomm, ki bo dobil svoje dolarje in nadaljeval prevlado na tem področju. Tudi za uporabnike je poravnava dobra, ker to pomeni telefone in tablice z najboljšimi komponentami, kar jih je na voljo na trgu. Inferiorni modemi so v iPhone in iPad zašli samo zaradi prevelikih egov vodilnih, ki so se zdaj le uspeli sporazumeti. Za Intel pa je to še eden v seriji porazov na mobilnem področju, kjer svojih priložnosti niso uspeli izkoristiti niti takrat, ko so jim jih potencialni kupci dobesedno prinesli na pladnju.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.