Zlobneži težko umirajo v galaksiji daleč proč
Marjan Kodelja 20. decembra 2019 ob 10:20

Tretji film zadnje trilogije sage »Vojne zvezd« je delno popravil vtis prvih dveh, z zapletom vsaj malce razveselil ljubitelje in dokazal, da predhodnika sodita v kategorijo, “nič hudega, tudi če ju ne bi bilo!”

Originalna trilogija je zame in verjetno še za marsikoga pribita na vrhu najboljših znanstvenofantastičnih filmov. Zgodbe vseh treh stojijo na trdnih temeljih, ter si kronološko sledijo od prvega pa do zadnjega kadra, ko cela galaksija slavi smrt Palpatina alias sith lorda Dartha Sidiousa. Če ne bi bilo sle po zaslužku, bi verjetno tako tudi ostalo! Pa ni. »Novo upanje«, »Imperij vrača udarec« in »Vrnitev jedija« so temelj, na katerem sloni tretja trilogija. Ampak naj omenim še drugo, ki je postavljena v čas pred prvo. Lucas je izkoristil napredek računalniške grafike, zato so filmi polni skoraj nadnaravnih sposobnosti vitezov jedi, neljudje, tudi Yoda pa so bili narisani, ne lutke. Nobena legendarna izjava ali prizor iz teh mi ni ostal v spominu, izjema je le Jar Jar Binks, a zgodbe tudi tu stojijo. Imajo rep in glavo od prvega do zadnjega filma. Učna leta Anakina Skywalkerja do njegove preobrazbe v Dartha Vaderja, uničenje republike in vzpon Palpatine do galaktičnega cesarja. Kjer se zgodba druge trilogije končna, se nadaljuje v prvi, vmes poteče le kakšnih dvajset let.

Tako naj bi bilo tudi s tretjo trilogijo. Kjer se zgodba kronološko konča v tretjem filmu prve, naj bi se nadaljevala, le da vmes spet preteče nekaj galaktičnih desetletij. Vsaj kar se tiče fiziološkega staranja likov to celo drži, kar pa se tiče zgodbe. Tu velja drugo načelo. Kot se je zgodba začela v prvem filmu prve trilogije, se začne tudi v prvem filmu tretje in se konča, kot se je končala v tretjem. Ko so pred leti v Disneyju dejali, da bodo gradili na prvi trilogiji, nikakor nisem pričakoval, da mislijo dobesedno. »Sila se prebuja« je »Novo upanje« v preobleki, z drugimi liki, a z isto idejo »dogajanja«. Na nepomembnem planetu na silo občutljiva oseba sreča robota in se poda raziskat svoje poreklo, obenem pa se bori z zlobneži, ki tokrat niso del Imperija temveč skoraj identičnega Prvega reda. »Poslednji jedi« je v zapletu in sporočilu spet vsaj delno podoben »Imperiju vrača udarec«. Prvi red po dolgem pregonu po vesoljskem prostranstvu skoraj iztrebi upornike. V obeh prvih filmih je cel kup dogodkov, prizorov, ki so sicer drugačni, vendar vzbudijo silne prebliske »deja vu«. Še dobro, da je tretji film vsaj kar se tiče dogajanja vsaj malo bolj zapleten, predvsem pa poln dogajanja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V prvih dveh delih zadnje trilogije ni bilo ničesar, kar bo odšlo v legendo. Bila sta (še) kar gledljiva, vendar brez presežkov, če kajpada zanemarim vrtoglave zaslužke. Žal zadnje čase uspeh nekega filma merimo le v kupčku denarja, ki ga prinese, kar v umetnosti nikoli in nikdar ni bilo in ne more biti eno in edino merilo. S tem ko so prenovili in do neke mere nadgradili prve tri filme, so pač stavili na karto, ki ni mogla izgubiti. Tudi prav. »Vzpon Skywalkerja« je manj podoben »Vrnitvi jedija«, kot sta bila predhodnikoma podobna prva dva filma, vseeno pa podobnost je. Dobršen del filma pa spremljamo zaplete, ki nas počasi pripeljejo do končnega finala s predvidljivim zaključkom. Dobili smo torej še en dober znanstvenofantastičen film, Disney pa je zamudil priložnost, da bi naredil kaj več od tega!

Ne vem če je povezano, vendar zaplet filma mi je dal namig, kaj ostanki Imperija želijo od malega dojenčka Jode v seriji Mandalorian.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja