Življenje kot v filmu: Zvezdne steze
Marjan Kodelja 10. junija 2020 ob 06:16

Predstavljajte si svet, v katerem je skrb za okolje prvo vodilo, kjer vsakdo lahko v celoti razvije potenciale in počne le tisto, kar si želi, obenem pa ima vse za bivanje v blagostanju. Vsakemu torej po potrebi. Nikomur ničesar ne manjka, dobrin pa po nepotrebnem ne kopiči. Kje sem takšno obljubo že slišal?

Gene Roddenberry je v 60. letih prejšnjega stoletja orisal optimistično prihodnost, v kateri smo presegli bolezni, rasizem, revščino, nestrpnost in vojne. Osrednje vodilo romanov, filmov in serij Zvezdnih stez (Star Trek), ki niti do danes niso izgubile popularnosti in si z angleškim doktorjem Whojem verjetno delijo rekord v najdaljšem stažu na televizijskih zaslonih. Nič ne kaže, da se bo to kmalu spremenilo. Letos boste lahko užili daljno prihodnost namišljenega vesolja v tretji sezoni serije Star Trek Discovery, nekoliko kasneje se bo vrnil »temper, temper, mon Capitaine« Picard, napovedan pa je še serija Star Trek: Strange New Worlds s prigodami kapitana Pika, mladega Spoka in prve častnice Number One. Časovno bo serija umeščena pred originalno s kapitanom Kirkom na poveljniškem stolu vesoljske ladje Enterprise. Se pravi približno v čas dogajanja prvi dveh sezon serije Star Trek Discovery.

Prva direktiva je pomembno načelo Federacije planetov, iz zgodb pa lahko izluščimo sedem zapovedi, ki bi se jih lahko čisto vsi držali tudi v sodobnem svetu. (1) Potrebe mnogih presegajo potrebe maloštevilnih. (2) Objemite oziroma sprejmite raznolikost (takisto multikulturnost). (3) Vedno poskušajte spremeniti, kar velja za »status quo«. (4) Vodite drzno, a ne pozabite tudi poslušati. (5) Pri vsaki odločitvi uporabite logiko in tudi čustva. (6) Učite se od tistih, ki so boljši od vas. (7) Najboljše lekcije vam bo dalo življenje!

Morda so nam zgodbe in prigode pogumnih likov tako pri srcu, ker so naša življenja daleč od njihovih. Vse manj se nam zdi, da je družba pravična. Da so naravni viri pravično razdeljeni in da bodo zanamci živeli v večjem blagostanju, kot živimo mi. Resničnost pa je, da vsaka naslednja generacija živi slabše, viri pa so vse bolj nepravično razdeljeni. Eni imajo vse, drugi nič. Morda ste že slišali, da se je nekdo vrnil iz dvajsete obletnice valete in od vseh je bila redno zaposlena samo njegova »tršica«. Mar je zaposlitev privilegij ali pravica, pomembna so podjetja in ne ljudje! Edina bitja, ki se v serijah klanjajo vrhovnemu božanstvu »Dobičku« in slepo verjamejo v rast in bogatenje na račun drugih, so Feringi. Čudna bitja, prej neumna kot pametna, kajti to se zgodi družbi, če je kapitalizem edini imperativ napredka.

Simptom nepravičnosti so demonstracije v Ameriki, ki nam je vse ta lata patriarhalno žugala, kako moramo razvijati demokracijo, hkrati pa sami niso nič boljši. Hecno, desnosučni mediji, katerih je sveto vse onstran velike luže in je povezano s kapitalizmom, desnico ali Trumpom, bodo prepadeni. V mislih imam namreč Borge, kolektiv napol mehaničnih bitij, ki razmišljajo kot eno in želijo vso galaksijo preoblikovati po svoji podobi. »Odpor je zaman, vsi boste asimilirani«. Potem pa se je Picardu, še bolj pa kapitanki Kathryn Janeway utrgalo in sta jim pokazala »kozje molitvice«. Federacija je Borge demontirala in tudi mi bi morali zaključiti z nekaterimi praksami. Pretirano potrošništvo je prvo na listih novih smernih grehov, če želimo pravično družbo blagostanja brez uničevanja okolja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pa smo pri njej. Federaciji planetov, ki pooseblja idilično prihodnost človeške in drugih ras v galaksije. Kajpada so tudi znotraj nje destruktivni elementi, vendar jih pogumni protagonisti na koncu vedno premagajo. Nič ne kaže, da smo jim enaki. Lahko se imamo za razsvetljene in boljše od ljudi v srednjem veku, vendar večina negativnih lastnosti nismo izkoreninili. Prej ali slej pridejo na plano, kar je zelo lepo videti v dogajanju po svetu, ki smo mu priča v zadnjih tednih in mesecih. Nič se ni spremenilo, pandemija nas ni ničesar naučil. Občutek imam, da smo spali dva meseca in čakali na »posel kot vedno«. Ceste so spet polne nervoznih voznikov, podjetja iščejo načine, kako bodo od državljanov preko držav dobile denar, da bodo krizo prebrodile, kot da jo ne bi bilo, kmalu se bodo spet hvalila z dobičkom in predvsem rastjo, čeprav bodo zaposlovala manj ljudi, bogati pa bodo po koncu krize še bogatejši. In nam razlagali, da smo revni po svoji krivdi! Ni dvoma, da potrebujemo »federacijo« na ravni planeta, da naredimo konec izkoriščanju. Pravijo, da je možno vse, kar si človeštvo zamisli. Torej si zamislimo prihodnost Zvezdnih stez in jo začnimo uresničevati. Saj poznate tisti legendarno, »to boldly go where no man has gone before!«

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja