Zephyrus G14 AW SE – Znani glasbenik preobrazil igričarski prenosnik
Marjan Kodelja 24. avgusta 2021 ob 06:44

Predstavljajte si »The Doors« različico prenosnega računalnika. Ali rumeno črni model oblikovan v sodelovanju s skupino Dubioza Kolektiv. Vem, čuden sem. Toda nekaj podobnega so storili v Republic of Gamers s prenosnikom ROG Zephyrus G14. Dolgoletno sodelovanje z glasbenim producentom in DJ-jem Alanom Walkerjem so namreč kronali s posebno izvedbo zanimivega igričarskega prenosnika.

Zdi se, da so posebni modeli vse bolj priljubljeni, saj jih poznajo (skoraj) vsi izdelovalci računalnikov. Asus oziroma njegov Republic od Gamers, se je zadeve lotil nekoliko drugače. Zephyrus G14 AW SE je še vedno igričarski prenosnik, toda z dodatki, funkcionalnimi in slogovnimi, ki ga povezujejo s kulturo elektronske glasbe. Kot drugje, bo tudi na slovenskem trgu na voljo v konfiguraciji s procesorjem AMD Ryzen 9 5900HS, grafično kartico Nvidia RTX 3050Ti, 16 GB delovnega pomnilnika – 8 GB na matični plošči in dodatnih 8 GB kot modul DIMM -, SSD pogonom velikosti en TB in 120-herčnim zaslonom razločljivosti QHD (2560 x 1440 pik). Delovni pomnilnik je sicer mogoče nagraditi na 24 GB, v tem primeru bo 16 GB dvokanalnega, medtem ko je vstopni model grafične kartice primernejši za polno visoko razločljivost (FHD) in se bo mučil pri višji. Grafična kartica 3060 bi bila verjetno boljša izbira. Zaslon je odličen, kot pri vseh modelih Zephyrus. Nudi ostro, enotno in barvno bogato sliko s 100-odstotno pokritostjo barvnega spektra DCI-P3.

Alan Walker se ni toliko poglabljal v funkcionalne in ergonomske kot v estetske prilagoditve. Preoblikoval je pokrov, oznako ROG, tipkovnico in sledilno ploščico. Prenosnik je tanjši, saj je debelina iz približno dveh centimetrov padla na 17,9 mm. Skoraj polovico pokrova (hrbta prenosnika) zaseda aktivni zaslon z majhnimi sijalkami LED, drugo pa pokriva grafika, ki nazorno kaže na povezavo med glasbenikom in ROG-om. Diode aktivnega zaslona svetijo modro, namesto belo, kot na standardnih Zephyrusih.

Nova je animacija na njem med zagonom prenosnika, ki jo nadgrajujejo zvočni učinek, ki ga je ustavil Walker. Poleg tega so dodali še ozadje (wallpaper) z njim, ki krasi namizje sistema. Površino sledilne ploščice so zameglili s posebnim vzorcem, ki spominja na zvočni izmenjevalec, prilagodili tipke v zanj značilne barve in na tipko W ter A vtisnili njegov logotip.  

Posebni različici prenosnika so dodani dodatki, ki jih drugače ne dobite. Zaščitni ovitek, kapo, par nogavic, čeprav res ne vem, čemu bi si jih želel in še dodatek, ki ga Asus imenuje kar ROGov pripomoček za »miksanje« glasbe.

Gre za plastično ploščo, povezano preko vrat USB, s površinami občutljivimi na dotik. Ko se teh dotikate, dodajate zvočne učinke na glasbo, ki jo predvaja prenosnik. Na njem je programska oprema, s katero lahko na ta način ustvarjate »remikse«. Kajpada je potreben še zvrhan koš talenta in želje po ustvarjalnosti. Pomanjkanje tega ne more nadomestiti noben računalnik in nobena programska oprema. Toda komplet je videti zanimivi in bo zagotovo služil glasbeniku, ki ga elektronska glasba zanima in bi se radi preizkusil v vlogi DJ-ja. Ali pa igričarju, ki bi si rad lastil res posebno »mašino«!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja