Ženevskega avtomobilskega salona ne bo niti prihodnje leto
Matjaž Ropret 30. junija 2020 ob 08:53

Letošnji avtomobilski salon v Ženevi so odpovedali tako rekoč v zadnjem trenutku, nekaj dni preden bi se moral začeti z razglasitvijo evropskega avta leta in novinarskima dnevoma, ki bi jima nato sledilo odprtje razstave za javnost. Fundacija Salon International de l’Automobile, ki dogodek organizira, pa je sinoči sporočila, da ne bo pripravila niti salona prihodnje leto in da je odprta za prodajo pravic, najraje upravljavcu ženevskega sejmišča Palexpo.

Fundacija je po odpovedi letošnje izvedbe salona, ki velja za enega od dveh najpomembnejših v Evropi (poleg izmenjajočega se dvojčka Pariz – Frankfurt, ki pa je tudi v bistvu preteklost), izvedla anketo med avtomobilskimi proizvajalci in večina jih je odgovorila, da bi raje imela dogodek spet leta 2022, ne že prihodnje leto. Trenutna situacija namreč tudi njim, tako kot organizatorju salona, povzroča izgube. »Poleg tega ni prav nič gotovo, da bodo zdravstvene razmere prihodnjo pomlad dopuščale organizacijo dogodka, ki pritegne 600 tisoč obiskovalcev in 10 tisoč novinarjev,« so dodaten razlog za odpoved tudi izvedbe 2021 navedli v fundaciji.

Slednje je zaradi letošnje odpovedi zabeležila približno 11 milijonov švicarskih frankov izgube. Takoj po odpovedi salona je ženevski kanton zaprosila za finančno pomoč in lokalna oblast je odobrila 16,8 milijonov švicarskih frankov posojila. Toda v fundaciji so ocenili, da so pogoji za pridobitev posojila neugodni, saj bi morali že kmalu vrniti prvi milijon in tudi organizirati salon v letu 2021, zato so ponudbo zavrnili.

Vodstvo fundacije pa je naklonjeno prodaji »ženevskega avtomobilskega salona« podjetju Palexpo, ki upravlja sejmišče ob ženevskem letališču, na katerem so doslej vsako leto priredili ta najbolj množičen dogodek v Švici, katerega vpliv na širšo regijo ocenjujejo na 200 milijonov frankov.

Frankfurtski salon so medtem že »preselili« v München in bi se prihodnjo jesen celo lahko zgodil, kajti do takrat je najbrž še dovolj časa, da bi se lahko razmere z virusom umirile in bi tudi lahko že bilo na voljo ustrezno zdravilo in cepivo. Seveda pa je zelo vprašljivo, kako se bo odzvala industrija, ali bo pripravljena na tovrstne vložke oz. »zapravljanje« milijonov. Letošnji pariški salon se je seveda odpovedan, pa tudi zadnja izdaja l. 2018 ni ravno navdušila.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ob vsem tem se lahko vprašamo, kakšna prihodnost se obeta tehnološkim sejmom. Ti so za podjetja vseeno nekoliko cenejši in mnogi niso odprti za splošno javnost, zato bi bilo zdravstveno tveganje nekoliko manjše, še vedno pa zelo prisotno. Za letošnji sejem IFA vemo, da ga nameravajo izpeljati v drugačni obliki, vendar se zdi, da je tudi to še pod vprašajem. Organizatorji so sicer napovedali, da kanijo izvesti CES 2021 v standardni obliki in v predvidenem terminu takoj po novem letu. Toda v zadnjih tednih izvajajo anketo med zvestimi udeleženci in ti, kolikor je razbrati s twitterja in člankov, niso navdušeni nad idejo, da bi se CES res zgodil. Tudi združenje GSMA, ki se je letos mukoma odpovedali sejmu MWC v Barceloni, bi prihodnje leto izjemno rado znova zagnalo ta dogodek, koliko je to realno in kakšna bo pripravljenost razstavljavcev in udeležencev, da se pojavijo v katalonski prestolnici, pa je seveda odvisno od razvoja pandemije. Vsekakor organizatorje velikih sejmov in salonov čakajo težki časi.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja