ZenBook Duo 14 (UX482E): Bi imeli prenosnik z dvema zaslonoma? (#video)
Marjan Kodelja 26. aprila 2021 ob 12:43

Posebnež med prenosniki, s katerim Asus s kakovostno izdelavo, zmogljivostjo in zanesljivostjo cilja na majhno, a zahtevno skupino uporabnikov. 

Že pred časom je Acer predstavil futuristično zasnova prenosnika s tremi zasloni. Kadar ju ne bi potrebovali, bi bila dva zložena za osrednjim in med uporabo razprta levo in desno od njega. Nisem prepričan, da ideja nekoč ne bo »meso« postala, a do takrat imamo, ko gre za zagotavljanje večje zaslonske površine, dve možnosti. Lenovo je razmišljal izven škatle ter izdelalo prenosnik ThinkBook Plus z zaslonom tehnologije e-ink na hrbtišču. Ne samo, da drugi zaslon ne nudi niti približno enakih lastnosti, postavitev ne omogoča sočasne uporabe obeh. Asus je zato ubral drugačno pot. Zmanjšal tipkovnico in v ravnini z njo postavil drugi zaslon. Skupaj z osrednjim visoke razločljivosti zasedeta 75 odstotkov uporabne površine, delujeta v tandemu in sta oba občutljiva na dotik.

Vse se suče okoli dveh zaslonov

Asus več let izpopolnjuje konfiguracijo dveh zaslonov, ki smo jo v tej obliki videli že pred pandemijo. Izvedba torej ni nova, temveč izpopolnjena. Drugi zaslon ni fiksno vgrajen v del s tipkovnico, temveč ga mehanizem dvigne pod kotom 8 stopinj, da je pozicijsko bolje usklajen z glavnim. Sistem Windows ju namreč vidi kot razširjeno namizje. Kazalnik »miške« prehaja iz enega na drugega, ko prestopimo mejo, premikamo lahko okna med njima in lahko enega celo razširimo preko obeh.

Preden zamahnete z roko, češ dva zaslona sta dobra »šminka«, toda dokaj neuporaba, ne pozabite na ustvarjalce vsebin. Asus je z drugim zaslonom med drugim podprl delovanje programov Adobe After Effects, Lightroom Classic, Photoshop in Premiere Pro, ki nanj prenesejo bližnjice, menijsko strukturo in zaslonske krmilnike za upravljanje funkcij. Poleg »orodji«, med njimi sta na primer program za prepoznavo pisave in numerična tipkovnica, ki so že v osnovi na voljo in drugi zaslon spremenijo v nekakšno grafično tablico. Še na ena očitna prednost konfiguracije dveh zaslonov se ponudi kar samo od sebe. V času neskončnih video konferenc je drugi zaslon popoln za okno s programom za klepet ali za zapiske, medtem ko na osrednjem opazujemo udeležence konference.

Podobna, vendar ne popolnoma enaka

Pod drugim zaslonom je mehanizem, ki ga privzdigne, ko prenosnik razpremo, s čimer je izboljšana pretočnost zraka preko sistema hlajenja. Robustnost je na dokaj visoki ravni, saj se zaslon ne premakne niti za milimeter, ko pritisnete nanj. Nenazadnje je občutljiv na dotik, zato bi bilo smešno, če bi se upogibal med uporabo. Čeprav se zelo verjetno ne bi pokvaril, je vseeno priporočljivo paziti, da v odprtino po nesreči ne zaidejo razni tujki.

Zaslona uporabljata zaslonsko tehnologijo IPS, a kljub izrednemu trudu, da bi ju čim bolj poenotili, je razlika v svetilnosti in v barvah. Fizikalnih omejitev namreč ni mogoče preseči. Medtem ko osrednji zaslon gledate pod pravim kotom, je kot pogleda na drugega daleč od idealnega. Manjši zaslon ni manj svetel, le videti je tak, v kar se lahko prepričate, ko glavo dvignete nadenj. Večja razlika je v barvah. Manjši je sposoben prikazati 59% barvnega obsega sRGB z natančnostjo (delta E) 3,38, ko osrednji prikaže 98 % obsega z natančnostjo pod 1. Razlike postanejo brezpredmetne, če drugega zaslona ne uporabljate za opravila, ki zahtevajo visoko barvno natančnost. Glede na namen je to najbolj verjetno, zato boste razliko v barvah opazili šele (če sploh), le boste fotografijo raztegnili preko obeh zaslonov.

Kompromis v velikosti tipkovnice

Zaradi vgradnje drugega zaslona so zmanjšali tipkovnico, premakniti sledilno ploščico na desni rob in se odpovedati naslonom za dlani. Ker je sledilna ploščica ožja, poteg prsta preko cele širine ne premakne zaslonskega kazalnika iz enega roba zaslona na drugega. Poleg tega je na mestu, ki ga nismo vajeni oziroma zahteva kar čas, da se na konfiguracijo privadimo. Enako velja za tipkovnico. Komur niso všeč prenosniki z numeričnim delom, ker je zaradi njega osrednji del tipkovnice premaknjen iz središča, bodo enako čutili tudi v tem primeru.

Mnogo bolje so mi všeč tipke. Kljub manj prostora so solidno velike in tudi razmak med njimi ni preozek in tozadevno ne povzroča težav. Poleg tega so prijetno odzivne, imajo dovoljšni hud in med pritiski ne povzročajo glasnih zvokov. Tipkanje je zato manj moteče za ljudi poleg vas. Na enako visoki ravni je tudi sledilna plošča. Gladka površina zagotavlja primerno odzivnost in prepoznavo dotika, medtem ko prav prideta še obe tipki pod njo.  

Ustrezne zmogljivosti glede na namen

Procesor Core i7 11. generacije (1165G7) je dober čip s štirimi jedri in osmimi niti v taktu od osnovnih 2,8 vse tja do 4,7 GHz in zadošča za večino nalog, z vgrajeno grafiko Intel Xe tudi za večino iger. Možna je konfiguracija z grafično kartico Geforce MX 450. Glede na dogajanje in razmerje na trgu procesorjev bi znala biti zmogljivost višja, če bi se odločili za procesor AMD iz nove družine, enakovreden ravni procesorjev i7, ki trenutno velja za boljšega. Toda kljub temu bodo vgrajene komponente, med njimi 32 GB RAMa, pogon SSD 1 TB, zadoščale. Grafični del pa je pri Intelu zmogljivejši.

Zagotovo med pozitivne plati sodi še baterija kapacitete 70 Wh. V primeru sočasnega delovanja obeh zaslonov bo zadoščala za do 9 ur predvajanja videa in z izklopljenim manjšim do 11 ur. Napovedovanje avtonomije baterije je sicer dokaj nehvaležno delo, kajti odvisna je od obremenitve prenosnika, ampak glede na vse, tozadevno sodi prenosnik med solidnejše.

Primernih mer in z dovolj priključki

Kljub dvema zaslonoma in veliki bateriji, s težo okoli 1,6 kg ne sodi med pretirano težke in je zatorej primeren za napravo, ki jo veliko prenašamo. 14-palčni (35,56) prenosnik za nekatere predstavlja optimalno razmerje med velikostjo in prenosljivosti, spet drugi imajo raje 13-palčne. Ohišje iz magnezijeve zlitine je lepo na videz, je tudi robustno, čeprav se na sijočem hrbtišču prstni odtisi za moj okus kar malce preveč poznajo in z 18,9 mm ni predebelo. Uravnoteženost in vsestranskost tega prenosnika dopolnjuje še nabor priključkov. Na voljo je namreč USB tipa A, blagoslov za uporabnike starejših ključkov in naprav USB, HDMI 1,4, reža za kartice mikro SD, avdio priključek in dva priključka USB tipa C s podporo protokola Thunderbolt 4, preko katerih poteka polnjenje baterije. Možnosti povezovanja zaokrožujeta brezžična vmesnika Wi-Fi 6 in Bluetooth 5.

HVALIMO:

 • Impresivna konfiguracija z dvema zaslonoma
 • Učinkovitejše hlajenje
 • Programski dodatki naredijo drugi zaslon uporabnejši
 • Dovolj vsestranski nabor priključkov
 • Majhen napajalnik in dodano pisalo
 • Soliden zvok

GRAJAMO:

 • Ni tipala prstnega odtisa
 • Ozka sledilna ploščica in tipkovnica brez naslona za dlani
 • Dokaj visoka cena
 • Pogrešamo višjo glasnost zvoka
ZenBook Dou 14 (UX482E)
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON(A)
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • CENA
4

Naj kupim?

Pričakujem, da se bo cena za prenosnik gibala bolj ali manj okoli dveh evrskih tisočakov. Za manj je mogoče dobiti tudi zmogljivejšo napravo, vendar je tudi res, da nobena od teh nima dveh zaslonov. Poudarek je namreč na tej lastnosti in sposobnosti ter znanju, da oba pri svojem delu učinkovito izkoristite. Drugače verjetno nakup tega prenosnika ne more biti ravno gospodarna odločitev.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja