Želje za 2018: Prepoznava prstnih odtisov v zaslonu, spletni nakup vozovnic za vlak, več e-avtov in še marsikaj
Matjaž Ropret 18. decembra 2017 ob 10:19

Do danes zjutraj je potekala decembrska nagradna igra in zdaj objavljamo rezultate. Tako odgovore kot nagrajence. Tisti, ki ste naročeni na naš obvestilnik ali ste se priglasili v zadnjem tednu, dobro veste, s kakšnim vprašanjem smo vas spodbudili. Za vse ostale pa zdajle povemo, da smo spraševali po tehnologijah in izdelkih, ki se jih v prihajajočem letu najbolj veselite, jih najbolj željno pričakujete. Odgovori so bili precej izčrpni in so se dotaknili veliko širšega spektra področij, kot smo pričakovali.

Seveda vas ni bilo tako malo, ki ste napovedali nakup novega telefona v letu 2018. Zato, ker je stari že prepočasen ali na kakšen drug način še komajda ustrezen. Želje pa so različne, od (cenejšega) naslednika iPhona X in novega iPhona SE, do kakšnega Xiaomija in Samsungovega domnevnega prihajajočega preklopnega modela.

Precejšnja pričakovanja še vedno vzbujajo poskusi integracije čitalnika prstnih odtisov v samo zaslon. To bi po mnenju več bralcev uporabniško izkušnjo povzdignilo še na višjo raven, omogočilo še večji zaslon ali manjši telefon in bi bilo nasploh super in futuristično. V zvezi s telefoni je nekdo omenil tudi napredek pri baterijah, ki ga obeta združevanje litija in grafena, pa tudi možnosti, ki jih dajejo upogljivi zasloni OLED. Nekateri pa ste bili bolj skromni in zgolj računate na nakup nove tablie (kajpak iPada), pametne ure ali rekreativne zapestnice.

Naše bralce precej vznemirja umetna inteligenca. Zanima jih, kako se bo denimo zaradi nje na dolgi rok izkazal Huawei Mate 10 Pro, pa tudi, kako bo AI v splošnem spremenila naša življenja. Med drugim, kakšen bo napredek pri iskanju podatkov in izdelavi statistik. Nekatere vas zanima, kako bodo napredovale in v vsakdanjost prodirale tehnologije, kot so blockcahin, lightning network, kvantna mehanika, zamenjave za zaslone z e-črnilom in še kaj. Radi bi tudi opremili dom s »pametjo«, seveda za razumno ceno in z dobro varnostjo. In videli, kako se bo obogatena resničnost izkazala v gradbeništvu.

Veliko je očitno zanimanja tudi za avtomobilsko področje in prevoz v splošnem. Tako je eden od sodelujočih omenil tunele za ekstremno hiter transport Hyperloop, ki naj bi spremenil koncept potovanja na dolge razdalje. Pričakujete večje ponudbo in bolj dostopne cene električnih avtomobilov. Pa tudi kakšen čisto konkreten avto, denimo Alpine A110.

Računalniški monitorji so pogosto spregledano področje, še toliko bolj, ker zdaj večina kupuje le še prenosnike. A to ne pomeni, da ni več smiselno in priporočljivo postaviti zraven še kakovostnega velikega (širokega) zaslona. Vsaj eden od sodelujočih v nagradni igri se veseli prihoda pravih monitorjev HDR, ki bi bili po svetilnosti primerljivi s televizorji s to oznako.

Več vas je izpostavilo nekaj, za kar bi v letu 2018 res že domnevali in pričakovali, da bo standardna možnost, pa v Sloveniji na žalost še ni. Govorimo o možnosti nakupa vozovnic za vlak po spletu. V bistvu je bil en odgovor še bolj skromen, saj je v osnovi upal zgolj na delujoč kartomat na ljubljanski železniški postaji, ki je nekoč že bil, a pogosto ni bil odziven. Takole trdi naš bralec in z njim se popolnoma strinjamo:

Ker so v tujini kartomati nekaj popolnoma običajnega mislim, da bi se tudi naše železnice lahko modernizirale. Lahko je seveda tudi kakšen drug, še modernejši način nakupa in plačila vozovnic.

Nekaj odgovor pa je šlo tudi v drugo smer. Bralka je zapisala, da bi bila vesela, če bi kdo opozarjal tudi na nevarnosti, ki jih prinaša tehnologija. Denimo o škodljivih učinkih, o informacijah, ki jih delimo s ponudniki. Tudi drug bralec je izpostavil podobno:

Vedno bolj in bolj so naši osebni podatki ter naša zasebnost izpostavljeni raznim nevarnostim na internetu. Internetnega kriminala je vse več in v prihodnje se bo potrebno v veliki meri posvečati tudi temu.

Ste pa tudi taki, ki vas je hiter tehnološki napredek že malce utrudil.

Najbolj me zanima, kako bomo posamezniki in družba dohajali te spremembe. Svet se spreminja hitreje, kot se vrti 😊,

je pisalo v enem od odgovorov. Drugi pa si je zaželel krajše pavze pri razvoju, da bi sploh lahko preizkusil vse, kar je že na voljo.

Veliko zanimanj in želja torej, nekatere se bodo zanesljivo uresničile že v prihodnjem letu, za izpolnitev drugih bomo najbrž morali počakati malo dlje. Vsekakor pa bomo tudi v prihodnje imeli ogromno tem, ki jih bo treba čim bolj celostno obdelati. In ob tem tudi zahvala za vse pohvale in spodbude, ki so se tudi znašle v vaših zapisih. Tudi sami komaj čakamo, kaj nam prinaša leto 2018.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Zdaj pa seveda še izžrebanci. Obljubili smo pet nagrad – še enkrat hvala vsem podjetjem, ki so prispevala nagrade – in to so prejemniki.

Zvočnik bluetooth Philips Spin 360 prejme Aleš Grm.

Dobitnik drugega zvočnika bluetooth, Sonyjevega SRS-XB10 je Aljaž Vratanar.

Kodo za varnostni paket Kaspersky Total Security prejme Uroš Petkovič.

S Hoferjevo vrečko Wifi2go pa se bosta lahko poigrala Matej Hrustek in Uroš Žilavec.

Prosimo vse nagrajence, da se nam oglasijo po e-pošti in sporočijo naslov za dostavo (tudi ob kodi za program je del darila še kapa, ki jo moramo nekam poslati). Veliko zadovoljstva ob uporabi daril, vsem pa čim več atraktivne, prijazne in varne tehnologije v novem letu!

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Me prav zanima če bo kateri od naših operaterjev naslednje leto ponudil vectoring na xDSL-u.

    Prav tako bo zanimivo videti kakšen paket plačljive TV preko DVB-T bodo ponujali naslednje leto.
    Predvsem kakšni plačljivi TV programi bodo v tem paketu, v kakšni kvaliteti ter za kakšno ceno.
    Javno odpiranje ponudb za za podelitev pravic razširjanja televizijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na območju Republike Slovenije preko prizemnega digitalnega radiodifuznega omrežja (ali njegovega dela), ki ni rezervirano za prostodostopne programe bo 8.1.2017.

    Kar se pa elektronike tiče pa bomo o novostih za naslednje leto lahko brali že na začetku januarja naslednje leto ko bo spet CES.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja