Že zaradi korone okrnjeno proizvodnjo čipov še dodatno ogroža suša na Tajvanu
Matjaž Ropret 1. marca 2021 ob 12:10

Vemo, kako je z dobavljivostjo Playstationa 5 in (sploh) Xboxa Series X. Podobno slabo je z najnovejšimi grafičnimi karticami (serije Geforce RTX 30), prav tako v splošnem s prenosniki in moteno je tudi že izdelovanje avtomobilov. Vse to zaradi težav v proizvodnji mikroprocesorjev, ki jih utegne v prihodnjih tednih in mesecih še povečati suša na Tajvanu.

Tajvanski proizvajalci polprevodnikov, kot je TSMC (eden največjih na svetu), si poskušajo priskrbeti kar največ cistern vode na zalogo, kajti v osrednjem in južnem delu države so po več mesecih z malo padavinami in poletju brez tajfunov vodne zaloge že pod 20 odstotki in infrastrukturna podjetja uvajajo redukcije. Vlada od industrije pričakuje za 7- do 11- odstotno zmanjšanje porabe vode.

Proizvodnja procesorjev je še posebej potratna z vodo, saj je treba silicijeve rezine po vsakem nanosu novih elementov konkretno izpirati, ta voda pa mora biti povsem čista. Zaradi filtriranja, da dosežejo tisočkrat čistejšo vodo od običajne pitne, jo vsaj tretjino »zlijejo« stran. Situacija se tako verjetno še nekaj časa ne bo izboljšala in tudi vsi proizvajalci prenosnikov, igralnih konzol in grafičnih kartic napovedujejo, da bodo zaloge pičle vsaj še do poletja, lahko pa tudi dlje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zaradi tovrstnih težav in tudi zaradi precejšnje odvisnosti od zgolj peščice proizvajalcev, večinoma v Aziji, je novi ameriški predsednik Joe Biden začel promovirati 37 milijard dolarjev (dobrih 30 milijard evrov) vreden projekt vzpostavitve proizvodnje čipov v ZDA. Medtem, ko lobira za podporo taki državni investiciji, pa je podpisal dekret, naj v stotih dneh preverijo dobaviteljsko verigo za štiri ključne sestavine elektronskih izdelkov: čipov, baterija z električne avtomobile, redke surovine in farmacevtske sestavine. Karkoli pa bo ta revizija ugotovila in tudi če bi se v ZDA odločili za ukrepanje s povečanjem lastne proizvodnje, je to srednje ali dolgoročen projekt in ne bi rešilo letošnjih zagat.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja