Združene prednosti fiksne in mobilne povezave do interneta
Tehnozvezdje 20. februarja 2018 ob 12:09

Prenos podatkov po žicah naj bi bil zanesljivejši in hitrejši kot po zraku, a to v resničnem življenju ne drži vedno. Mobilna omrežja četrte generacije v teoriji in tudi v praksi omogočajo višje hitrosti kot bakrena fiksna omrežja. Smiselno pa je tudi kombiniranje obeh tehnologij, saj to prinaša tako zanesljiv pretok televizijske slike kot hitro nalaganje internetnih vsebin.

Tehnologije xDSL na bakrenih paricah ločijo frekvenčne pasove za prenos telefonskih pogovorov in internetnih podatkov. In tok naredijo asimetričen, da s tem čim bolj zvišajo hitrost od omrežja k uporabniku (download). Stranski posledici tega pa sta nižja hitrost v obratni smeri (upload) in padanje hitrosti z oddaljenostjo od »centrale« oz. vozlišča. Kdor stanuje dovolj blizu, da dolžina kablov ne preseže več kot nekaj sto metrov, je deležen vseh dobrobiti ADSL-a ali VDSL-a. Kdor je oddaljen več kot kilometer, pa ima že lahko slabšo uporabniško izkušnjo. Nanjo pa lahko vplivajo še drugi dejavniki. Denimo število uporabnikov na posameznem območju. Če je to preveliko in vsi storitve uporabljajo sočasno, se hitrost vsakemu posameznemu še zniža.

Rešitev za uporabnike, ki se soočajo s tovrstnimi težavami, je tako imenovani hibridni modem. Ta združuje prednosti fizičnega in mobilnega dostopa do interneta, naročniki pa s tem dobijo take hitrosti, ki jim jih obljublja njihov izbrani paket. Operater A1 sicer ponuja tudi storitve na optičnem omrežju, kjer je to mogoče. Toda tam, kjer optičnega dostopa ni, obstajata pa tako xDSL in LTE z zadostnimi prostimi kapacitetami, je hibridna rešitev prava za povečanje internetne hitrosti. V A1 namreč za televizijo in telefonijo izrabljajo fiksno omrežje, kolikor temu zmanjka pri prenosu podatkov, pa pridoda LTE. Pri tem se je treba zavedati, da je tudi hitrost po mobilni poti odvisna od števila (sočasnih) uporabnikov. Kjer fiksnih omrežij sploh ni, pa v poštev pride popolnoma brezžični internet.

Naročniki za hibridno rešitev potrebujejo nov modem. Morda bo pri tem treba najti optimalnejšo lokacijo zanj, da bo signal LTE čim močnejši. Za zdaj je hibridni modem na voljo vsem novim naročnikom na pakete A1 Kombo M in L, kmalu pa bodo lahko svoj internet z njim pospešili tudi obstoječi uporabniki teh paketov. S tem bodo deležni tako televizije v visoki ločljivosti kot internetnih hitrosti 30/5 ali 40/10 Mb/s.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Tehnozvezdje
mm
Prispevek je skupno delo uredništva oz. več avtorjev, zato se ne da podpisati enega posameznika.
Tehnozvezdje - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja