Zdela se je dobra zamenjava za pogoltne aplikacije, a se ni posebej izkazala
Matjaž Ropret 2. avgusta 2017 ob 08:00

Najpogosteje uporabljane aplikacije, tako androidne kot za iOS, so se prav nemarno razlezle. Nemalo namestitvenih paketov je že doseglo mejo stotih megabajtov ali pa se ji hitro približuje. In med uporabo se zadeve razbohotijo na dodatne stotine megabajtov ter nekje v ozadju pijejo baterijo. Facebook, twitter, nihče ni nič boljši. In tako se je androidna aplikacija Hermit zdela kot dobra rešitev, še posebej, ker sem jo večinoma preizkušal na telefonu, omejenem s 16 GB notranjega podatkovnega pomnilnika.

Kup “lahkih” aplikacij je pripravljenih že vnaprej, uporabnik pa lahko dodaja tudi svoje.

Ideja je v tem, da Puščavnik vzame (mobilne) spletne različice izbranih storitev (družabna omrežja, booking.com, imdb, medijski portali, spletne trgovine, banke, …, katera koli stran s prijavo) in jih postavi na domači zaslon kot samostojne aplikacije. Prednost pred odpiranjem brskalnika in v njem fejsbuka je v tem, da aplikacija ponuja dodatno prilagodljivost in da se vsaka »lahka« aplikacija obnaša kot prava, storitev ni izgubljena nekje v možici zavihkov v brskalniku. Dodatno pa še možnost deljenja vsebin prek teh »aplikacij«, ampak samo v plačljivi različici.

Prilagodljivost pomeni, da je mogoče zadeve poganjati v celozaslonskem načinu, brez zgornje statusne vrstice in tudi brez roba osnovne aplikacije Hermit. Prilagajati pa je mogoče tudi izgled, denimo svetlo ali temno ozadje, pisavo, itd Vse skupaj na začetku obeta. Na telefonu pa zavzame delček prostora, ki bi si ga prisvojile prave aplikacije (samo za facebook je bilo razmerje ena proti deset). Na žalost ne morem kaj podobnega trditi za hitrost. Mogoče aplikacije zasedajo podatkovni in delovni pomnilnik in obremenjujejo baterijo, počasnosti pa jim ne moremo očitati. Medtem ko se Puščavnik obrača imenu primerno. Bistveno bolj ležerno. In nekoliko zoprno je, da vsako osveževanje dejansko znova naloži celotno stran. V aplikacijah smo navajeni, da je osnova ves čas na zaslonu, osvežuje se samo časovnica.

Ena glavnih prednosti, poleg nezasedanja pomnilnika, je celozaslonsko delovanje.

Dodatno, kar zmoti, je nepravilno delovanje določenih funkcionalnosti. Še posebej facebook je problematičen. Gumb za všečkanje kljub držanju ne ponudi drugih možnosti, samo osnovni palec gor. Zgornja statusna vrstica te storitve se prikaže samo povsem na vrhu časovnice, v twitterju denimo vztraja zgoraj, ne glede na to, kako se uporabnik premika po objavah, v Instagramu enako spodaj.

Nakar pride glavni udarec. Brezplačno je mogoče imeti aktivni samo dve lahki aplikaciji, za večje število je treba aplikacijo Hermit kupiti, kar stane 5,49 evrov. Z veseljem bi odštel teh nekaj evrov, če bi mi zadeva ponudila, kar sem se nadejal. Pa na žalost obljublja več, kot uresniči. Če bi bila vsaj hitrost primerljiva, bi bila to dobra alternativa. Zagotovo je na kakšnem zmogljivejšem telefonu bolje, vendar naj bi bila poanta ravno v tem, da bi Puščavnik reševal zagate na cenejših, prostorsko omejenih telefonih. Ti pa so tudi procesorsko šibkejši. Zato prestavljam petinpolevrski nakup na čas, ko bodo razvijalci zadevo pohitrili in odpravili določene nepravilnosti v delovanju. Vseeno pa se splača poskusiti, mogoče te zadeva prepriča in uspeš zaradi nje sprostiti precej telefonovih megabajtov.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja