Zdaj (še) ni pravi čas za nakup prenosnika!
Matjaž Ropret 15. avgusta 2020 ob 06:40

Malokdaj je v resnici idealen trenutek za nakup prenosnika, kajti skoraj vedno je za vogalom nekaj novega, zmogljivejšega, zanimivejšega, sodobnejšega. Toda zdaj je morda res najbolje čakati, kajti modeli s procesorji Ryzen serije 4000, ki nekoliko zamujajo do Slovenije, ta teden obelodanjeni Intelovi procesorji enajste generacije in Macbooki z Applovimi lastnimi procesorji so dovolj veliki razlogi za odlašanje. Tudi naslednjih nekaj mesecev ali kar tja v leto 2021.

Prenosniška scena je sicer letos pestra, kot že dolgo ni bila. Mnogi pomembni modeli, od Dellovih XPS-ov prek HP-jevih serij Envy in Omen do Macbookov Pro so bili deležni konkretnih sprememb in posodobitev. Še nekateri, denimo Acer Nitro 5, Asus TUF ter seriji Lenovo Legion in Razer Blade pa so ob pretežno enaki zunanjosti bistveno izboljšani znotraj, od hlajenja do zaslonov. Toda največjo novost pomenijo novi AMD-jevi procesorji, ki pa jih proizvajalci za zdaj vgrajujejo selektivno, samo v nekatere modele in v kombinaciji zgolj z določenimi grafičnimi čipi ter zasloni, pogosto so najboljše zmesi še vedno prihranjene za konfiguracije, ki temeljijo na Intelovi osnovi. Poleg tega je v Sloveniji za zdaj naprodaj le peščica računalnikov s procesorji Ryzen 4000, skoraj vsi iz igričarskega sveta z čipoma Ryzen 5 4600H ali Ryzeh 7 4800H. Tanjše in običajne prenosnike, ki jih poganjata Ryzen 5 4500U ali Ryzen 7 4700U, je treba iskati v tujini. Toda po testih predstavljajo lep napredek v primerjavi z Intelovo deseto generacijo Core (denimo procesorji i5-10210U ali i7-1065G7), tako v zmogljivostih, še posebej v grafičnem delu, pa tudi pri trajanju baterije. Pri čemer so prenosniki z njimi konkretno cenejši, običajno je razlika pri podobnih ali enakih preostalih sestavnih delih najmanj sto, lahko pa tudi dvesto ali več evrov. Že zaradi tega se mi zdi smiselno čakati, četudi se nazadnje sploh ne odločiš za katerega od teh modelov. Zelo verjetno bodo tudi tisti z Intelovimi procesorji, ki so seveda daleč od slabih, zaradi konkurence deležni popustov.

Predvsem pa naj bi že jeseni (vsaj na »glavne« trge, a upajmo, da tudi v Slovenijo) prišel nov val prenosnikov z Intelovimi procesorji enajste generacije Core, katere ključne tehnološke lastnosti so predstavili na nedavnem, tokrat spletnem »Arhitekturnem dnevu«. Govorili so seveda o arhitekturi procesorjev, ne o stolpnicah ali vilah. Tokrat bodo vsi čipi izdelani v 10 nm proizvodnem procesu, ne bo več mešanja 10 in 14 nm, pri čemer so procesorji v slednji tehnologiji tako grafično inferiorni, da jih nato proizvajalci kombinirajo z osnovnimi čipi Geforce, kar nazadnje da enake rezultate, kot če bi se že v osnovi odločili za »pravo« deseto generacijo. Glavna inovacija je v tranzistorjih in kondenzatorjih na samem čipu, zaradi česar bo Intel končno lahko preimenoval svojo dolgo uporabljano tehnološko osnovo FinFET ter označevanje njenih izboljšav s plusi, saj bo odslej uporabljal ime SuperFin. Pomembno pa je, da naj bi ta izboljšava osnovnih elementov prinesla do 20-odstotno pohitritev ter končno konkurenčen grafični del. Napovedi proizvajalcev glede pohitritev je vedno treba jemati z rezervo, ker ne vemo točno, kaj in kako primerjajo, ter vzamejo tiste številke, ki jim pridejo najbolj prav.

Foto: Dell

Vseeno pa so Intelove obljube obetavne in zmogljivostni prirastek dobrodošel za marsikaterega zahtevnejšega uporabnika. Ne glede na to, ali si bo v naslednje pol leta privoščil prenosnik z novimi Ryzeni ali prihajajočimi procesorji Core. Tisti, ki bodo iskali kar najbolj ugodno možnost, pa s procesorjem desete ali celo devete generacije, ki je morda za deset odstotkov manj zmogljiva. A tudi za to bo najbrž treba potrpeti do jesenskih in novoletnih »razprodaj«.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Nakar pridemo do Applovih Macbookov. Tam je še večja dilema in razlog za potrpežljivost, če seveda obstoječi prenosnik še dobro deluje in zadovoljuje potrebe. Velika neznanka je, kdaj, s kakšnimi zmogljivostmi, trajanjem baterije ter cenami pridejo Macbooki s procesorji ARM. Ti bodo seveda nosili Applov logotip in oznake v slogu zdajšnjih, ki poganjajo iPhone in iPad. Torej A14 ali nekaj podobnega. V Applu se skoraj zagotovo ne bi lotili tega prehoda, če ne bi bili prepričani, da lahko s svojim »silicijem« ter optimizacijo programske opreme zanj izdelujejo v več pogledih boljše prenosnike, kot jim jih omogoča Intelova osnova. Poleg zmogljivosti in avtonomije so tu še debelina, morebitna popolna tišina zaradi odsotnosti ventilatorjev, potencialno zasloni Mini LED (z veliko boljšo črnino in kontrasti), ki zaradi cenejših procesorjev ne bodo bistveno podražili celotnega kompleta, ter še kakšna dodatna novost.

V vsakem primeru pozabi na prejšnjo generacijo Macbookov s problematično tipkovnico, ne glede na to, koliko so zdaj znižane njihove cene. Letošnja vrnitev na staro tipkovnico in podvojitev osnovne kapacitete SSD-ja sta dovolj velika razloga za izbiranje zgolj med modeli aktualne generacije. Vendar čakanje na prve predstavnike novega vala v ničemer ne poslabša tvoje pozicije. V kolikor se bo izkazalo, da bodo ti res konkretno boljši, ne boš obžaloval(a) prehitrega nakupa. Če pa bodo »stari« ostali boljša izbira za določene namene, denimo za montiranje videa, 3D-modeliranje ali kakšno drugo procesorsko intenzivno opravilo, pa bodo tudi po splovitvi prvih modelov s procesorji ARM še vedno na voljo, zelo verjetno ceneje kot danes.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja