Zdaj še A1 z omrežjem 5G v treh mestih
Matjaž Ropret 9. septembra 2021 ob 06:42

Frekvence, ki omogočajo ponujanje storitev (končnim uporabnikom) s pomočjo tehnologije 5G, so pred poletjem pridobili štirje operaterji. Trije od njih imajo zdaj delujoča omrežja, sicer vsi še vedno zemljepisno dokaj omejena, in omogočajo naročnikom uživanje prednosti te tehnologije. Vključil jo je namreč še A1 Slovenija.

Omenjeni operater je naročnikom uporabo omrežja 5G za zdaj omogočil na območju Ljubljane, Maribora in Celja. Povezovanje s tehnologijo pete generacije je na voljo vsem uporabnikom z ustreznimi telefoni brez dodatne aktivacije in brezplačno. Kdor torej ima telefon s podporo za 5G, ima v nastavitvah vključeno povezovanje v ta omrežja in je na pravi lokaciji, bi se mu morala naprava samodejno priključiti in na zaslonu izpisati ustrezno kratico.

»Z novo tehnologijo gradimo brezžično ustreznico optiki, ki bo našim uporabnikom zagotavljala zanesljiv internet z gigabitnimi hitrostmi. S tem želimo še dodatno utrditi vodilno pozicijo internetnega ponudnika, saj prek našega omrežja preteče 46 odstotkov vsega mobilnega internetnega prometa v Sloveniji,« je v pripravljeni izjavi poudaril predsednik uprave A1 Slovenija in A1 Srbija Dejan Turk.

Pokritje prvih treh mest je po njegovih besedah zgolj začetek razvoja omrežja 5G. Z njim namreč nameravajo do konca prihodnjega leta pokril vsaj 60 odstotkov prebivalstva. Pri čemer lahko dodamo, da gre do tretjine dokaj hitro in tudi polovice ni tako težko doseči, potem pa nabiranje dodatnih odstotkov postane dokaj težavno.

V Ljubljani, Celju in Mariboru je mogoče podatke prenašati s hitrostmi do 1000/100 megabitov na sekundo. Taka hitrost bo uporabnikom na voljo vsaj do konca leta, kasneje bo morda treba za višjo, kot jo bo »vseboval« naročniški paket, doplačati. Kot rečeno, pa za samo povezovanje v 5G ni treba doplačati. Telemach sicer na tej tehnologiji za zdaj ne omejuje hitrosti, Telekom Slovenije pa ponuja največ 450/100 Mb/s. Pri peti generaciji je pomembna tudi hitrejša odzivnost omrežja (krajša zakasnitev), ki jo v A1 prav tako obljubljajo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Dobavitelj opreme, potrebne za zagon omrežja, je pri A1 finsko podjetje Nokia. To je že tradicionalno glavni opremljevalec tega operaterja in nasploh skupine A1 Telekom Austria. Pred kratkim pa je podpisalo tudi pogodbo o prenovi jedrnega omrežja v Telemachu oz. mobilnih operaterjih skupine United. Tehnološki opremljevalec Telekoma Slovenije je že tradicionalno švedski Ericsson.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.