»Zdaj lahko rečem, da je Huawei v zadnjih letih naredil izredno veliko«
Marjan Kodelja 9. junija 2023 ob 07:55

O tem, kako se Huawei spopada s poleni, ki mu jih mečejo pod noge, in kaj lahko pričakujemo v naslednjih mesecih, smo se pogovarjali z Matjažem Kermeljem, direktorjem slovenske podružnice oddelka za mobilne naprave pri omenjenem podjetju.

Kermelj je sopotnik kitajskega podjetja praktično od trenutka, ko je to vstopilo na slovenski trg. Ker je zavezan podjetju v dobrem in slabem, je pravi sogovornik glede prihodnosti, razvoja in novosti, ki jih lahko pričakujemo do konca letošnjega leta.

Veliko ste v zadnjih letih naredili na področju aplikacij, saj ste razvijalce najbolj priljubljenih in najboljših uspeli prepričati, da so aplikacije objavili v vaši trgovini. Menite, da je bilo narejenega dovolj, oziroma načrtujete nove korake v rasti trgovini z aplikacijami in nasploh ekosistema Huawei?

Res je, v zadnjih dveh letih smo naredili ogromno, saj je naša trgovina z aplikacijami v tem kratkem času postala tretja največja na svetu in najhitreje rastoča. Zdaj tudi lahko rečem, da se bomo še naprej trudili in uporabnikom na enem mestu nudili vse aplikacije. Ne manjka pa nam tudi lastnega razvoja in lastnih aplikacij. Na primer zemljevidi Petal je naša navigacijska aplikacija, za katero lahko rečem, da je naravnost odlična. Ker nenazadnje dokazuje prestiža oblikovalska nagrada Red Dot.

Postavil bi vam rad zelo hipotetično vprašanje. Če bi bile preko noči umaknjene ovire, s katerimi se soočate, ali bi se sploh lahko vrnili na prejšnje stanje in na svoje telefone namestili sistem Android z Googlovimi nadgradnjami in aplikacijami?

Huawei bo nadaljeval svoj razvoj ekosistema in trgovine AppGallery, četudi bodo Združene države odpravile omejitve dostopa do tehnologij. 

Kdaj lahko pričakujemo, da bodo telefoni Huawei podpirali 5G?

Huawei trenutno nima telefonov, ki podpirajo 5G. Razlog je v izvoznem pravilu, ki podjetjem, ki izdelujejo procesorje, preprečuje pošiljanje teh Huaweiju, četudi jih oblikujemo sami. Imamo tehnologijo, saj smo bili med prvimi, ki smo v telefonih podprli novo generacijo mobilnih omrežij, a smo zaradi povedanega, prisiljeni razviti lastna orodja za izdelavo čipov. To pa seveda zahteva čas, zato ne morem napovedovati, kdaj nam bo uspelo izdelati lastne procesorje.

Veliko truda je bilo naloženih v razvoj procesorjev Kirin. Ali jih še vedno oblikujete in ali jih bomo nekoč spet videli v telefonih?

Razvoj poteka naprej in prepričan sem, da jih bomo kmalu spet videli v telefonih.

Partnerstvo z Leico se je izteklo. V katero smer se bo razvijala mobilna fotografija? Kakšen napredek lahko pričakujemo v tem in morda v naslednjih letih?

Huawei bo nadaljeval z razvojem in bo vzdrževal vodilni položaj v industriji z nadaljevanjem izjemne fotografije in uporabniške izkušnje. Lansko leto smo predstavili svojo tehnologijo imenovano XMAGE.

Zaradi izjemnega vlaganja in razvoja je Huawei že dolgo vodilno podjetje na tem področju in konstantno ponujamo nove inovacije na področju optičnih sistemov in slikovnih tehnik. Huawei je zavezan uporabnikom zagotavljati odlično fotografsko izkušnjo. Uporabniki lahko pričakujejo še več inovacij v prihodnosti.

Bosta aplikaciji Gspace in Gbox tudi v prihodnje rešitev za aplikacije, ki drugače na telefonih Huawei ne bi delovale?

V našem interesu je, da imajo uporabniki možnost dobiti vse aplikacije v naši trgovini z aplikacijami AppGallery. Ta uporabnikom tudi poišče aplikacije, ki so na voljo v drugih trgovinah in tako omogoči preprost dostop do njih.

Omenjeni aplikaciji sta lahko rešitev samo za nekatere primere, ko na primer aplikacije še ni v trgovini AppGallery.

Kaj lahko od Huaweia pričakujemo v nižjem in srednjem cenovnem razredu, kjer je do zdaj veljalo, da za podobno ceno nudite več od konkurence? Ravno tako me zanima, kakšno prihodnost napovedujete telefonom s prepogljivimi zasloni.

Tudi v nižjem in srednjem razredu načrtujemo prihod novih modelov. Trenutno je najbolj prodajan model Nova10 SE, že ob koncu tega četrtletja pa pride celotna serija modelov Nova 11.

Veliko vlagamo v razvoj in vsako leto predstavimo nove telefone s prepogljivim zaslonom. Prepričani smo, da so prihodnost, kar nenazadnje dokazuje pametni telefon Huawei Mate X3, katerega tehnologija je daleč pred vso konkurenco. Je izjemno tanek in lahek, mehanizem tečaja pa je najboljši na trgu. Na Kitajskem smo pred kratkim postali celo številka ena na segmentu prepogljivih telefonov.

Razen telefonov je Huawei dejaven tudi na drugih področjih. Ali lahko poleg pametnih ur in brezžičnih slušalk pričakujemo novo generacijo prenosnih in morda tudi tabličnih računalnikov?

Pred kratkim smo predstavili računalnik, vse-v-enem imenovan Huawei Mate X, ter novi prenosnik Matebook D16. Aktualna generacija prenosnikov zaenkrat za Slovenijo žal ni predvidena.

Huaweieve ure poleg dolge avtonomije odlikujejo načini beleženja športov in spremljanja zdravstvenih funkcij. Kaj lahko pričakujemo na tem področju? Se morda obeta kakšna večja novost?

Pred kratkim smo predstavili novo uro, imenovano Huawei Watch D, ki ima unikatno merjenje krvnega tlaka. Njen pašček se napihne in nato počasi spušča zrak, da natančno izmeri krvni tlak. Druga novost je Huawei Watch Buds, ki je v bistvu ura in brezžične slušalke v enem. Ura se odpre in znotraj ure so izredno majhne magnetno pritrjene brezžične slušalke.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja