Zdaj iPhone prepozna masko in takoj ponudi odklepanje s kodo
Matjaž Ropret 21. maja 2020 ob 11:30

Programski vmesnik, ki omogoča sledenje stikov, ni edina vidnejša novost posodobitve na iOS 13.5. Za vse modele iPhonov s prepoznavo obraza (FaceID) je Apple omogočil hitrejši prikaz številčnice, kadar nosimo masko.

Mogoče se na prvi pogled to zdi majhna in nepomembna novost, a bo v resnici marsikomu olajšala postopanje v določenih trenutnih. Še posebej v trgovini, ko želimo plačati s sistemom Apple Pay ali pa na telefonu odpreti »kartico« zvestobe, je bilo doslej odklepanje zaslona z masko zoprna naloga. FaceID je kar nekaj (dolgih, če je za tabo vrsta) sekund ugotavljal, ali je obraz pravi, šele nato je dal možnost vtipkanja pina. Kar lahko preizkusiš, če telefon leži na mizi in se ne sklanjaš nadenj, ter potegneš od spodnjega roba navzgor. Po novem pa sistem ob takem potegu takoj, ko »zagleda« masko, uporabniku omogoči preskok na vpisovanje pina. Preverjeno.

Mogoče bo kdo razočaran, da Apple ni našel kakšnega načina za uspešno in varno prepoznavo obraza (oči) tudi ob maski. Morda jo še bo, prav mogoče pa je, da z masko preprosto ni dovolj opornih točk, in bi bilo vse skupaj prelahko pretentati. Kajti omenjeni sistem naredi nekakšno 3D-sliko obraza iz več tisoč točk, pri tem pa sta nos in brada precej pomembna elementa. Nekoč smo poznali telefone s prepoznavanjem šarenice, denimo nekatere Lumie in Samsunge, vendar je bila to drugačna in v praksi slabša metoda, saj je bilo treba pogledati točno v določen pas na zaslonu, s prave razdalje in pogosto je prepoznavanje trajalo dlje, kot bi uporabniku vzelo vpisovanje kode ali risanje vzorca.  

Prav tako bodo nekateri znova odprli staro debato, da je bil prehod na prepoznavo obraza napačen in bi morali iPhoni še vedno imeti čitalnike prstnih odtisov, kot ga ima novi iPhone SE, večina androidnih telefonov (z izjemo Pixla 4 in še kakšnega manj znanega) in kot ga bo morda, če je verjeti govoricam, znova dobil iPhone 12. Le da tokrat integriranega v zaslon, če se v Applu dejansko odločijo za to potezo. Bi me pa malo presenetilo, kajti podjetje ni znano po tem, da bi pogosto spreminjalo svoje (načelne) poteze, a v nekaj primerih se je zgodilo tudi to (pisalo, miška na iPadu, itd). V času iPhona X je bil verjetno prehod na FaceID smiseln, kajti TouchID znotraj zaslona še ne bi deloval perfektno. Zdaj zagotovo bi in v kolikor se vrne, bo marsikdo zelo zadovoljen.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Toda razprava, kateri sistem je boljši, je zame precej brezplodna. Oba sta lahko v osnovi zelo dobra in ko se navadiš enega, se tu drugi zdi manj priročen. Podobno kot bi se prepirali, ali je boljši ročni ali samodejni menjalnik, eni hvalijo prvega, drugi drugega, običajno tistega, s katerim sami vozijo, brez da bi konkretno preizkusili še alternativo. Oba sistema pa imata določene pomanjkljivosti. Odklepanje s pomočjo prstnih odtisov mokre, vlažne in razdrapane prste, s pomočjo obraza pa gledanje na zaslon pod kotom in zdaj oz. v Aziji že od prej tudi maske. Zanimiva je kombinacija obojega, ki jo ponuja mnogo androidnih telefonov – vendar mnogi z manj varno rešitvijo za prepoznavo obraza – je pa tudi običajno izvedena na nepravi način, kajti čitalnik prstnih odtisov vmes, ko ima uporabnik že prst na njem, prekine postopek, ker je telefon prepoznal obraz. In tako je treba za odklepanje potegniti navzgor, kar predstavlja dodaten gib, saj bi sicer zadoščalo tiščanje prsta na čitalnik. Seveda bi to lahko proizvajalci popravili v programski opremi, vendar še pri nobenem nisem opazil, da bi dejansko zaznali to kot problem.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.