Zdaj boste vedeli, kdaj je dojenček moker
Marjan Kodelja 19. februarja 2020 ob 13:17

Nekateri otročički s prodornim glasom javijo, da je plenička mokra, drugih pa to ne moti. A če jo ima predolgo na ritki, lahko vname kožo. Zato boste nekateri veseli pleničke, ki vam bo javila, kdaj je menjava potrebna, sploh ker ne bo šlo za drago stvar.

Pametne pleničke niso novost, saj so se že pojavile ideje o vgradnji brezžičnega tipala vlažnosti, vendar so tovrstne rešitve drage ali pa nerodne za uporabo, saj je treba tipalo, ki je predragoceno, da bi ga zavrgli, med vsako menjavo plenice primerno namestiti. Raziskovalci ameriškega inštituta MIT pa so razvili pametno plenico, ki jo po uporabi preprosto zavržete, pred tem pa seveda javi, če je otrok moker in ga je treba previti. Zaslužno je tipalo vlažnosti, ki signal pošlje sprejemniku do razdalje največ en meter, ta pa »stanje« sporoči aplikaciji na pametnem telefonu.

Tipala sestavlja pasivna radijska identifikacijska oznaka (RFID), ki je nameščen pod plastjo zelo vpojnega polimera, vrste hidrogela, ki je običajen v plenicah, saj zelo dobro vpije tekočine. Moker se razširi in malo bolje prevaja električni tok, ravno dovolj, da oznaka odda šibek radijski signal. Tega pa sprejme sprejemnik, ki je nameščen nekje blizu. Oznaka RFID je pasivni element, običajno ga sestavljata antena za odpošiljanje povratnega signala in preprost in poceni čip z »vtisnjenimi« podatki. V primeru pametne plenice antenski del postane moker hidrogel (za večji doseg so mu dodali malo bakra), ko se razširi in postne prevoden. Za delovanje ni potrebna baterija, saj čip prek antene prejme signal sprejemnika, ga primerno spremeni, antena pa pošlje nazaj.

Ideja je zanimiva zaradi cenenosti in vsestranskosti. Ocenjeno je, da bi lahko oznaka RFID stala le 2 ameriška centa, kar je zanemarljivo malo in zato ne bi bilo nobene potrebe, da bi bila plenica predraga. Cena pa je pogoj, da lahko govorimo o plenicah, ki jih po uporabi zavržete. Poleg v plenice za dojenčke bi jo lahko vgradili tudi v plenice za odrasle, v vrtcih pa bi vzgojiteljice lažje skrbele za večjo skupino otrok. Tehnologija pa je prav tako primerna za izboljšave, tako napovedujejo, da bi lahko tipalo znalo nekoč zaznati tudi zdravstvene težave. Na primer zaprtja ali inkontinence.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vir članka in slike: http://news.mit.edu/

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja