ZDA očitno ne želijo več poslovnih obiskovalcev
Matjaž Ropret 11. maja 2017 ob 10:25

Z one strani Atlantika prihajajo informacije, da utegne ameriško ministrstvo za domačo varnost že jutri razširiti svojo prepoved vnašanja tablic in računalnikov na letala. Po novem naj ti veljala za vse lete iz Evrope v Ameriko.

Department of Homeland Security je že marca zapovedal, da morajo potniki z desetih letališč v Afriki in na Bližnjem vzhodu, kar potujejo v ZDA, svoje naprave, večje od telefonov, pospraviti v oddano prtljago. Tisto, ki gre v trup letala. S seboj na krov teh pripomočkov ne smejo vzeti. Seveda zaradi “varnostnih razlogov”. Kakšne so potencialne nevarnosti in kje so jih zaznali, niso povedali.

Zdi se mi, da s tem pod pretvezo varnosti znova izgubljamo potniki. Kot da ni dovolj že to, da s seboj v letališke čakalnice ne smemo vzeti niti najmanjših količin pijače in da se moramo na pregledih sezuvati in skoraj sleči, ob prihodu v ZDA pa zdaj še odklepati telefone in izdajati gesla za družabna omrežja, bomo po novem ostali še brez računalnikov. Seveda bo kdo rekel, tiste pol dneva boš pa že zdržal brez prenosnika. In če je kaj nujnega, imaš pri sebi še vedno telefon. Pa sploh ne gre samo za to.

Svojega računalnika ne želim puščati v kovčku, ki ga od takrat, ko ga na enem letališču oddam, do takrat, ko ga na drugem prevzamem, neusmiljeno premetavajo in odpirajo za take in drugačne preglede. Te naprave so predrage in preveč pomembne, da bi jih prostovoljno tako izpostavljal. Pa na potovanjih dejansko tudi kaj spišem ali uredim med čakanji na letala. To je drugače izgubljen čas in tiste dni sem zunaj pisarne, dela pa nihče drug ne opravi namesto mene. Če gre v oddano prtljago, se od računalnika ali tablice poslovim že davno pred samim letom.

Predvsem pa bo to, kot je na twitterju opozorila analitičarka Carolina Milanesi, imelo daljnosežen vpliv na poslovna potovanja.

Poslovneži so od svojih računal še bistveno bolj odvisni. Marsikdaj sem v čakalnicah in na letalih že sedel zraven koga, ki je ves čas premetaval številke, pregledoval dokumente ali počel kaj drugega, česar se na majhnem zaslonu preprosto ne da. In s tem ni ogrožal nikakršne varnosti, za njegovo službo ali posel pa je bilo nedvomno izjemnega pomena. Povsem lahko si predstavljam upad (poslovnih) potnikov v ZDA v prihodnjih mesecih, če bo to pravilo dejansko prešlo v veljavo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja