ZDA dodatno nad Huawei, ta svari pred posledicami za celotno industrijo
Matjaž Ropret 18. maja 2020 ob 16:45

Ne samo, da ZDA ne popuščajo pri blokadi Huaweija, temveč jo še stopnjujejo. Minuli teden je ameriška vlada najprej podaljšala »sankcije« za eno leto, nato pa še dodala zapoved, da proizvajalci komponent, ki uporabljajo ameriško tehnologijo ali orodja, te elektronike ne smejo prodajati Huaweiju brez predhodnega dovoljenja. Tega dovoljenja pa zelo verjetno določena podjetja ne bi dobila, še posebej naj bi bila nova pravila, na katera se je kitajska korporacija odzvala danes, usmerjena proti tajvanski družbi TSMC, ki za Huawei oz. njegovo podružnico HiSilicon proizvaja procesorje Kirin.

Japonski Nikkei je poročal, da je TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), sicer eden najbolj naprednih izdelovalcev čipov na svetu, že prenehal sprejemati nova Huaweijeva naročila. V tajvanskem podjetju so za Reuters to označili kot »zgolj špekulacije trga,« toda zanikali niso. Težava za Huawei je v tem, da težko najde nadomestnega izdelovalca procesorjev brez kakršnih koli ameriških navezav. TSMC namreč obvlada proizvodni proces z velikostjo osnovnih elementov 7 nm in se pripravlja na prehod na 5 nm, medtem ko denimo kitajski SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), ki je menda prevzel proizvodnjo procesorjev Kirin 710A, trenutno ne zmore kaj naprednejšega od 14-nanometrske litografije. Procesorji Kirin 990 in 980, za katere je nujnih 7 nm, pa so izjemno pomembni za Huawei.

Na tridnevni konferenci za analitike, ki se je začela danes, je trenutni predsednik korporacije Guo Ping potrdil, da ta ameriški ukrep vplival na poslovanje, a dodal, da iščejo rešitve. Tega sicer ni omenil, vendar bi bila verjetno edina prava rešitev selitev k Samsungu, če bi bil ta zainteresiran in bi imel proste kapacitete v svojih tovarnah. Guo je sicer svoj govor namenil predvsem opozarjanju pred prevelikim zanašanjem na enega dobavitelja in lastniške standarde. »Temelji globalnega sodelovanja in zaupanja so na preizkušnji,« je dejal. Zavzel se je za inovacije, ki temeljijo na odprtih standardih. In to mantro sta ob vprašanjih analitikov, ne glede na temo, ponavljala ostala predstavnika korporacije, ki sta bila prvi dan prisotna na odru. Guo je nekajkrat tudi izjavil, da je podjetje »preživelo proti vsem pričakovanjem,« potem ko so ga ZDA pred natanko enim letom uvrstile na seznam podjetij, s katerimi ameriška ne smejo poslovati.

Huawei je sicer ob tem izdal tudi izjavo za javnost glede novih ameriških ukrepov, dodatnih vprašanj o tem pa ni sprejemal. V izjavi sicer trdijo podobno kot predsednik v govoru. »Ta odločitev ameriške vlade ne vpliva samo na družbo Huawei, temveč na mnoga podjetja in na številne svetovne gospodarske panoge. Dolgoročno bo to škodilo zaupanju in sodelovanju v svetovni industriji polprevodnikov, od katerih je odvisno veliko drugih panog. To bo povečalo tako konflikte kot izgube v teh panogah.« V Huaweiju so prepričani, da »želijo ZDA želijo s svojo tehnološko močjo uničiti uspešna tehnološka podjetja zunaj njihovih meja. A s tem bodo samo spodkopale zaupanje mednarodnih podjetij v ameriško tehnologijo in dobavne verige. Na koncu bo to škodilo interesom ZDA samih.«

S Kitajske je bilo v zadnjih dneh slišati o morebitnih povračilnih ukrepih, specifično o dodatnih zahtevah in inšpekcijah za ameriška podjetja, ki proizvajajo in kupujejo na kitajskem. Pa tudi o ustavitvi večje nabave letal Boeing.  

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.