Zbogom Lightning, bil si inovacija, vendar te ne bomo pogrešali
Matjaž Ropret 19. septembra 2023 ob 06:44

Skoraj istočasno, ko Apple še pri telefonih končno prehaja s priključka Lightning na USB-C za polnjenje in prenos podatkov na računalnik (ali zunanji disk), smo tovrstno spremembo naredili tudi pri družinski tablici. Obojega sem se že dolgo veselil in zdaj se je vendarle zgodilo. Ne bo več treba ohranjati dodatnih kablov zgolj zaradi peščice naprav.

Apple je priključek Lightning namesto prejšnjega nekajkrat večjega 30-nožičnega uvedel z iPhonom 5 l. 2012. Mimogrede, delujoč primerek tega telefona še vedno imam, vključno z dodatno tuljavo, da lahko njegovo že hudo opešano baterijo polnim tudi brezžično. Tistega leta je takratni šef marketinga pri Applu Phil Schiller, ki je pogosto nastopal na predstavitvah, novost označil kot »moderen priključek za naslednje desetletje.« Približno toliko, pri nekaterih izdelkih celo dlje, pri drugih manj, je tudi zdržal. Njegova velika inovacija je bila simetričnost na obeh straneh, zaradi česar je bilo popolnoma vseeno, kako je bil obrnjen vtič, ko smo kabel vtaknili na napravo. Šele nekaj let kasneje je to lastnost posnemal USB tipa C, pa še tu bi se dalo zagovarjati stališče, da je bila Applova izvedba bolj elegantna in prijetnejša za uporabo. Nenazadnje je bil vtič manjši, ploščat in poln, za razliko od votlega USB-ja, kar je pomenilo lažje vtikanje. Pa vendar je bilo že kmalu po polovici predvidene dobe jasno, da se brez resne nadgradnje Applovi tehnologiji ne obeta več dolga prihodnost. Težavi sta bili vse bolj očitna počasnost tako pri prenosu podatkov kot pri polnjenju, pa tudi dejstvo, da je šla celotna industrija v smer odprtega standardna, medtem ko je Apple svojega zaprl in izkoriščal za dodaten zaslužek. Zato je z njim tudi vlekel tako dolgo, da je dejansko prišel do desetletja.

Kakšne tehnološke prepreke, da za Lightning ne bi mogli zagotoviti višjih hitrosti od USB 2.0 oz. 480 Mb/s, sicer ni. In resnici na ljubo bo tudi USB-C v osnovnem iPhonu 15 in tudi iPhonu 15 Plus glede prenosa podatkov enako počasen. Toda po drugi strani bo v obeh modelih Pro ponujal hitrost USB 3.0, kar pomeni 10 Gb/s. Tudi polnjenje bi bilo lahko hitrejše od 27 W, kolikor je bilo nazadnje z ustreznim napajalnikom mogoče prek Lightninga. Pa vendar je bilo napredka skozi leta malo, zdi se, da bolj zaradi drugih razlogov, kakršni koli že so, ne inženirskih. Morda je tudi zaračunavanje za certifikat »ustreznega« kabla ali polnilnika, znani MFi, postalo omejevalni vidik, saj bi bilo najbrž treba uvesti več stopenj.

Applu je bilo zagotovo že več let jasno, da je brez večje tehnološke osvežitve in z vse močnejšo evropsko iniciativo za enotni priključek, usoda Lightninga zapečatena. Navsezadnje ga je že lani dokončno opustil na novih modelih iPad (in že prej iPad Pro), v prodaji je sicer še osnovna tablica prejšnje generacije, ki še nima USB-C. Zdaj je sledil iPhonih in postopno bo tako še pri slušalkah, začenši z AirPods Pro. Edina možnost, da bi se najvrednejša korporacija na svetu pri telefonih izognila USB-ju tipa C, bi bil iPhone povsem brez fizičnega priključka, pri katerem bi se vse dogajalo brezžično. Toda tehnologija še ni tam, pa tudi drugod Apple nima težav z USB-C, pri snovanju katerega je celo sodeloval. In ga tudi takoj posvojil pri prenosnikih, čeprav ga je kasneje za kako leto opustil, pa nato znova uvedel nazaj, precej pred telefoni.

Za razliko od Lightninga, tu ne bo kakšnih kapric, lastnih rešitev, omejitev ali nujnosti certificiranja. Iphoni naj bi imeli, kot že iPadi pred njimi, povsem običajen priključek USB-C. Tako bodo delovali vsi kabli in napajalniki, hitrosti bodo seveda odvisne od njih, toda končno bo mogoče tudi za telefone z jabolčnim znakom uporabljati isti napajalnik in kabel oz. kable, kot za vse ostale naprave v stanovanju ali pisarni. Tudi kupovati precej cenejše kot prej »certificirane«, kar jih je konkretno podražilo. Življenje bo za nekatere postalo malenkost manj komplicirano in lepše, česar se še kako veselim. Že zdaj je bilo resda mogoče iPhone preprosto odlagati na podstavek ali nosilec za brezžično polnjenje, lahko magnetni, toda vsaj za prenos videov na računalnik je kabel še naprej zanesljivejša opcija kot pretakanje v oblak ali na domači oz. službeni NAS, še posebej pri nekaj deset ali celo nekaj sto gigabajtih tovrstnega materiala. Kabel še ostaja primarna izbira za marsikoga in če se da vse z enim, aleluja.

V zadnjih dveh letih sem iz vsakdanje uporabe izločil vse naprave, ki so še ostale s preživetim priključkom mikro USB, denimo fotoaparat, zvočnik(e) bluetooth in še kaj. Kakšna je še ostala za občasno polnjenje, denimo kolesarski računalnik, določene (pametne) igrače in morda še kaj. Enako sem si želel, da bi se zgodilo z Lightningom, in prepričan sem, da nisem edini s takimi upi. Zdaj je mogoče v vsaki kategoriji Applovih naprav kupiti tako z USB-C. Ni povsod najcenejša možnost, vendar jo goreče priporočam, in glede tehnologije ni dvoma, da je bil skrajni čas za zamenjavo.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja