Zažigalec papirja s (kar) nekaj omejitvami
Marjan Kodelja 7. junija 2018 ob 09:45

Ve se, komu so mobilni tiskalniki namenjeni. Mobilnim uporabnikom, ki bi radi na licu mesta natisnili ponudbo, odločbo, pogodba. A pri izbiri je treba biti še kako pozoren.

ZA: PROTI:
Majhen, lahek in robustno izdelan tiskalnik. Smešno visoka cena (baterijo moramo dokupiti).
Za mobilni tiskalnik visoka hitrost tiskanja. Nekoliko težko vstavljanje papirja.
Ni črnilnikov in težav z njimi. Kakovost tiskanja je odvisna od papirja.

Brother Pocket Jet pj-763 je predstavnik termičnih tiskalnikov, natančneje deluje po principu neposrednega termičnega tiskanja. Prednost pred sorodnimi brizgalniki je očitna. Nobenih pregovorno dragih črnilnikov, moramo pa kupovati papir prevlečen z na infrardeči svetlobni žarek (»toplotni žarek«) občutljivo snovjo. Ki se ne drži papirja kot klop človeške kože, zato jo lahko poškodujemo z grobim praskanjem. Predvsem pa papirja ne smemo puščati na soncu, kajti hitro porumeni in dokument je videti neugleden. Če pa ga tam pustimo pred tiskanjem, tudi manj uporaben. Je pa manj občutljiv od (cenejšega) papirja, na katerega so po podobnem principu običajno natisnjeni računi. Lahko pa ga pustimo na armaturi avtomobila, kajti vetrobransko steklo omenjenih sončnih žarkov ne prepusti.

Razlike med brizgalnim in termičnim principom gredo še naprej, to pa je še kako pomembno, ko se odločamo za tovrstne naprave. Brizgalniki uporabljajo navaden papir, na njem pa je lahko že natisnjena glava ali pa kar cel dokument (največkrat pogodba), tiskalnik pa le natisne potrebna besedila v prazne prostore. Tudi ti so največkrat črno-beli, če ne zaradi drugega pa zaradi kompaktnosti in nižjih cen izpisa, čeprav so lahko tudi barvni. Na papir za termične tiskalnike pa predhodno ne moremo natisniti ničesar, tiskajo pa le v črno-beli tehniki.

Sicer pa je pri mobilnih tiskalnikih najpomembnejše troje. Mora biti dovolj majhen, robustno izdelan, baterija pa mora zdržati čim dlje oziroma vsaj toliko, kot zdrži baterija prenosnika ali tablice, s katero delujeta v paru. To pa na žalost ni ravno poceni oziroma slabega tisočaka za tiskalnik, baterijo, ki jo je treba kupiti posebej, ter držalo papirja v zvitku. Takšnega smo namreč imeli na testu in iz prve roke vam lahko povemo, da če tiskalnik nima držala, je tiskanje hudo oteženo. Že če malce pozabimo papir odviti po delovni površini, se zgodi, da ga tiskalnik postrani potegne skozi majhni mehanizem in izpis je za v smeti. Hkrati moramo paziti, da se zvit papir, ko pride iz tiskalnika, ne zvije nazaj ter ga naprava ne potegne še enkrat vase. To se nam je namreč redno dogajalo. Zaradi slednjega pa vsaj izpis ni bil uničen. Vse to odpade, če se odločite uporabljati papir v običajni obliki – torej listih. Pri obeh pa moramo paziti, da papir ravno vstavimo na točno določeno mesto, ker pa tiskalnik vase potegne za vsega nekaj milimetrov, moramo tudi paziti, da ga po pomoti ne potegnemo ven ali zamaknemo.

Hitrost tiskanja je sicer zgledna in sicer okoli 8 strani velikosti A4 na minuto. Zato pa kakovost izpisa ni ravno na »ne vem kako visoki ravni« kljub ločljivosti 300 pik na palec, kar je razvidno tudi na povečani fotografiji. Ni videti, da bi bile črke ostre, kot bi lahko bile, ni pa spet tako hudo, da besedil ne bi mogli normalno brati. Podrobnejša analiza pokaže, da pike v črkah niso popolnoma enako črne, kar je verjetno posledica kakovosti papirja. Tiskamo lahko kajpada tudi fotografije, kjer pa se vsaka napaka na papirju še veliko bolj pozna.

Uporabnost tovrstnega tiskalnika vidimo v krogu uporabnikov, ki so ves čas na poti. Vendar jim moramo tiskalnik ponuditi kot celovito rešitev in ne le kot del, ki ga nato sam uporablja kakor ve in zna. Najbolje je, če je tiskalnik nekje statično nameščen, bodisi na armaturi avtomobila (spet je treba posebej kupiti ustrezno držalo) ali v poslovnem kovčku. Slednje je morda celo bolje, ker je lahko v njem tudi prenosnik oziroma tablica, ter listi papirja (ali roloji). Vse skupaj mora biti nato še ustrezno povezano, s pravo programsko opremo, da je tiskanje na poti uporabna zadeva. Če pa potrebujete barvno tiskanje ali tiskanje na že natisnjene papirje, potem tiskalnik na neposredni termični princip ni primerna izbira.

Tehnični podatki
Princip tiskanja: neposredni termični
Hitrost tiskanja: 8 strani na minuto
Ločljivost: 300 dpi
Povezljivost: Bluetooh in USB kabel
Velikost papirja: do A4
Baterija: do 600 izpisov (ni v kompletu)
Podpora za OS Android, Windows, MacOS

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja