Zato sem ji po desetih letih kupil novega iPada
Marjan Kodelja 5. aprila 2021 ob 06:42

Samo Applu se finančno splača izdelovati tablične računalnike. Kljub vsaj na »papirju« močni konkurenci in dejstvu, da ga, če niste rojeni pod nesrečno zvezdo, več let ni treba zamenjati. To storite šele, ko »starček« postane obupno počasen!

Tablico uporablja predvsem za spremljanje kriminalnih serij, dnevnih poročil in morda brskanje po spletu. V nekem trenutku mi je presedlo njeno razburjanje zaradi prekinitev predvajanja in počasnega delovanja. Kajpada ni bilo krivo domače omrežje, še manj slab signal. Razlog je bila zastarelost naprave. Škoda, da drugače ni šlo, da je v hiši ljubi mir, še ena elektronska naprava leži zapuščena. Sem namreč preveč »ohrn«, da bi jo vrgel stran, in se obenem zavedam, da je žal prepočasna, da bi jo kdorkoli za karkoli še lahko uporabljal. Fenomenu se sicer reče funkcionalna zastarelost, ki je pri deset let starih napravah ni preprosto spregledati. Toda. Bom že našel pametnejši razlog, čemu nočem dodatno obremenjevati že tako velike težave razvitega sveta zaradi skokovite rasti elektronskih odpadkov.

Sočen uvod. Morda se bo komu zdel nepotreben, vendar ima namen. Čuvajte tablico, ne mečite je stran po nepotrebnem in ko kupujete, poskušaj najti podobno trajnostno naravnano. Jamstva seveda ni. A če je prva zdržala dolgo, ni vrag, da bo tudi druga. Ampak katera? Cene se namreč začnejo pri dobrih štiristotih evrih za osnovno pa do debelo preko tisočaka za modele »Pro«. Vmes so »Miniji«, če želite manjšo tablico, potem je verjetno bolje kupiti velik telefon, in zmagovalci lepotnega tekmovanja, modeli »Air«. Večinoma boste izbirali med slednjimi in klasiko. Nima smisla razpravljati, katera je boljša, kajti razlikam navkljub bosta več kot zadostili potrebam večine. Čeprav je višja cena posledica boljšega procesorja, več pomnilnika, za odtenek večjega zaslona in boljših kamer, bo oblika botrovala odločitvi. Klasika proti sodobnemu industrijskemu dizajnu?

Enaka v sistemu in aplikacijah

Takoj po namestitvi lahko začnete uporabljati novo tablico, medtem ko se nadgradnje in sprememb sistema učite sproti. Ali ne, če jih ne potrebujete. Silno mi je všeč ta Applova »konstantnost«, toda so razlogi, čemu mi gre njegova aroganca vse bolj na živce. Večja je verjetnost, da bo jutri konec pandemije, kot da bo sistem iOS preveden v slovenščino. S tem sem se bolj kot ne že davno sprijaznil in večini je vseeno, če je v angleščini. A ne razumem, da silijo uporabo hrvaške tipkovnice. Če je sistem v angleščini, naj bo potem še vse drugo. Kdor želi hrvaško, nemško ali kitajsko tipkovnico, naj jo po želji doda. Nobene logike pa ni, da je prednastavljena in jo morate v postopku aktivacije ročno odstraniti!

Že nekaj časa med operacijskima sistemoma za iPhone in iPade ni več enačaja. Razlike so, vendar male in za marsikaterega uporabnika nepomembne, tako verjetno nikogar ne bo motilo, da ni predala za aplikacije, ki ga uvaja sistem iOS 14. Če smo do zdaj imeli aplikacije urejene v mape in po zaslonih, naj bo tako tudi v prihodnje. Zaslon tablice z 10+ palci je namreč več kot dovoljšen.

Izdelovalci »pametnih« naprav so se zarotili in nam družno parajo živce z dodajanjem zahtev, s katerimi se moramo strinjati. Jasno, želijo biti pred zakonom brezmadežni. A vseeno. Napravo grem kupit, ker jo želim. Toda če se ne strinjam z vsem, kar od mene zahteva, je kvečjemu drag obtežilnik papirja. Si predstavljate, da bi prvič sedli v avto, pritisnili tipko za vžig, a se ne bi mogli odpeljati, dokler ne dovolite uporabe vseh mogočih virov in se strinjati s pravili uporabe, ki jih tako ali tako nihče ne bere. Ker sistem ni v slovenščini, tudi ti niso. Nekateri jih torej sploh ne razumejo. Bedarija, katere namen je izključno prenesti vso odgovornost na uporabnika! Kje so časi, ko se ni bilo treba z ničimer strinjati.

Pričakovano dobro se tablični računalnik znajde v Applovem ekosistemu in je primeren dodatek telefona iPhone ali prenosnikov MacBook, oziroma naprava med njima, ki ju uporabite, ko drugi dve nista na voljo ali nista optimalni za nalogo. Ipad ima namreč v Applovem svetu pomembnejšo vlogo, kot jo imajo tablice tekmecev v svojem, in tudi v tem je treba iskati razloge, zakaj uspevajo, medtem ko druge ne najbolj.

Ipad air – sem lep in zmogljiv

Tablica iPad air si je obliko izposodila (ali je bilo ravno obratno) od iPhona 12, pa že prej iPada Pro. Čudovito lahko ohišje ima zaobljene vogale in pravokotno odsekane robove. Ni samo lepa, ergonomija uporabe je enake kot pri vseh iPadih. Poleg tega je v njej trenutno najbolj zmogljiv procesor A14 Bionic, ki s 5 nm tehnologijo poleg zmogljivosti obljublja tudi odlično avtonomijo uporabe. No ja, lahko bi bila za odtenek daljša, a zadošča. Od »cenejših« Applovih tablic se loči še po 12-milijonski zadnji in 7-milijonski sprednji kameri. Za video klepetanje, ki smo ga zadnje čase deležni v nenormalnih količinah, je dobro, da je kamera čim boljša, o smiselnosti »navijanja« zadnje se odločite sami. Kljub enaki ločljivosti njena kakovost ni na ravni tiste v iPhonih, da ne govorim o posmehu mimoidočih med snemanjem in fotografiranjem. Za nekatere bo verjetno bolj uporabna združljivost Aira z Applovim peresom druge generacije in tipkovnico Magic, kar do nekje izboljša njeno uporabnost kot orodja za delo in ne le za »konzumacijo« vsebin.

Čeprav je zaslon s 27,6-centimetrsko diagonalo (10,9 palca) malce večji od zaslona klasičnega iPada, zaradi ožjih robov naprava ni dosti večja. Še ena zadeva, ki močno vpliva na njen videz, medtem ko je vpliv na uporabnost zanemarljiv. Kar mene vedno znova zmoti, je velikost pomnilnika. 64 GB je bolje od 32 GB, a vendarle za sodobne razmere malo. iPadi nimajo reže za kartice in Applova zastonjska shramba v oblaku je premajhna (5 GB). Večji bo pomnilnik, manjkrat boste prisiljeni v brisanje podatkov in aplikacij.

Prednja kamera v zgodnjem robu je namenjena video klepetu, vendar je s tipalom ločljivosti 7 milijonov slikovnih pik primerna še za kaj več. Za selfije. Kot primer. Sprednja kamera običajnega iPada (lanski model) ima le 1,2-milijonsko tipalo. Še bolj zmogljiva pa je zadnja 12-milijonska kamera. Sicer je slabša od kamere pametnega telefona iPhone 12, vendarle je neprimerno boljša od kamer drugih tabličnih računalnikov. Bomo videli, morda bodo kmalu še tablice dobile fotografski sklop z več kamerami? Da kamera ni kar tako, kaže še sposobnost snemanja videa visokega dinamičnega razpona (HDR) v razločljivosti 4K.

 HVALIMO:
 • Unikatna oblika, ki je (še) nihče ni posnemal
 • Več kot dovolj zmogljivosti
 • Zanimive barve
 • Za tablični računalnik dobri kameri
GRAJAMO:
 • Visoka cena
 • Osnovni model ima samo 64 GB podatkovnega pomnilnika
 • Različica z modemom za mobilna omrežja ne podpira 5G
 • Avtonomija baterije ni nič posebnega

Ipad – klasika z obetom trajnosti

Lani so bili prenovljeni tudi klasični iPadi. Večjih oblikovnih sprememb ni, čemu bi bile, ko se zmagovitega konja ne menja. V osmi generaciji so dobili procesor A12. Sicer dve generaciji zaostaja, a še vedno več kot dovolj zmogljiv. Zaslon je ostal 10,2-palčni (25,9 cm), prav tako pomnilnik velikosti 32 GB, medtem ko so bile kamere in drugi elementi bolj kot ne nežno osveženi. Prednja 1,2-milijonska kamera zadošča za klepetanja, selfijev pa z njo raje ne zajemajte. Zadnja 8-milijonska je na voljo, če pri roki ni ničesar z boljšim fotografskim sklopom.

Osma generacija ne prinaša korenite nadgradnje predhodnika, toda Applu je z novim procesorjem in nadgradnjo sistema storil dovolj, da je iPad kljub odsotnosti najnovejše tehnologije ostal pred večino tekmecev. Morda je s tipalom prstnih odtisov v tipki pod zaslonom, debelimi robovi okoli njega in zaobljenimi robovi proti hrbtišču videti kot predstavnik drugih časov, vendar nudi optimalno za zahtevano ceno. Ohišje iz recikliranega aluminija je trdno, medtem ko bo večina tudi zadovoljna z do deveturno avtonomijo.

Največja prednost Applovih tabličnih računalnikov je širina ekosistema. Poleg možnosti priklopa dodatne tipkovnice lahko vsaj naslednjih pet let pričakujemo nadgradnje operacijskega sistema. Za resno uporabo je prostora za podatke malo. Dovolj, če se zanašate na mobilno televizijo oziroma pretočne storitve, takoj ko pa boste začeli prenašati datoteke za ogled brez povezave, potem vam redno brisanje ne uide. Ker ves čas tiho napeljujem, da zna ta tablica zdržati dolga leta, se morda splača plačati nekoliko več za model z večjim pomnilnikom.

HVALIMO:
 • Ugodna cena
 • Robustna izdelava
 • Za večino dovolj zmogljivosti
GRAJAMO:
 • Samo 32 GB pomnilnika v osnovnem modelu
 • Premalo svetel zaslon za udobno uporabo na prostem
 • Avtonomija baterije ni nič posebnega

iPad Air je verjetno najbolj uravnotežen od vseh Applovih tabličnih računalnikov in trenutno najlepši. Ni najbolj zmogljiv, naziv drži iPad Pro, ni najmanjši (iPad Mini) in prav tako ne najcenejši (iPad). Za katerega koli od teh se boste odločili, zagotovo ne boste razočarani. Air je lep in zmogljiv. Oči bi ga rade imele, pamet mi veleva, naj raje posežem po klasiki. Natanko to sem na koncu tudi naredil.

Apple Ipad (2020), Wi-Fi, 32 GB
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
4.3

Naj kupim?

Ipad (2020) je od vseh Applovih tabličnih računalnikov najmanj zmogljiv, a obenem tudi najcenejši. Kot tak večini predstavlja optimalno razmerje med temm kar dobi in kolikor mora za to plačati. Večina bo zadovoljna z zmogljivostmi, skoraj zagotovo bodo vsaj naslednjih pet let na voljo nadgradnje sistema, kar skupaj s kakovostno izdelavo, dovolj veliko baterijo in ravno pravšnjimi zmogljivosti obeta dolgotrajno uporabo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
 • “pamet mi veleva, naj raje posežem po klasiki..”. Ne bi rekel pamet, prej slovenska ohrnost. Kaj ima pamet skupnega z odločitvijo za 2 leti starejšo drobovino? Če bi po istih načelih kupovali avtomobile, bi vsi vozili Dacie.

  • Primerjava ni čisto ustrezna. Zelo odvisno je od namena uporabe. Dve leti novejša “drobovina” pri spremljanju kriminalnih serij in brskanju po spletu bolj malo pripomore k boljši izkušnji (zaslona imata denimo enako ločljivost in svetilnost), ker je že “stara” več kot dovolj dobra, stane pa 300 evrov manj. Medtem ko avto z novejšimi asistenčnimi in infozabavnimi sistemi seveda pomaga pri bolj varni in udobni vožnji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja