Zasloni za čisti užitek in ekstremna avtonomija baterije
Matjaž Ropret 8. marca 2022 ob 06:20

Nocoj bo Apple predvidoma pokazal nove osebne računalnike, morda nekatere celo z novo generacijo lastnih procesorjev (M2), vendar je okrog tega še precej ugibanja. Izvedeli bomo čez približno 12 ur, medtem pa je trojica proizvajalcev prenosnikov s sistemom Windows predstavila nove modele, ki naj bi olajšali delo v pisarni ali na terenu, predvsem z odličnimi zasloni ali dolgim trajanjem baterije pa tudi vnesli nekaj dodatne zanimivosti.

Začnimo z najbolj neobičajnim predstavnikom novincev. Lenovo Thinkpad X13s je namreč prvi model, ki temelji na procesorju Snapdragon 8cx tretje generacije, ki je po podatkih Qualcomma za 85 odstotkov zmogljivejši od druge generacije, medtem ko je grafični del pohitren za 60 odstotkov. Svoj del bo tu moral storiti še Microsoft s prilagajanjem operacijskega sistema Windows za arhitekturo Arm in predvsem podporo za 64-bitne programe. Vseeno pa Lenovo trdi, da je ta prenosnik, ki premore 13,3-palčni zaslon z razmerjem stranic 16:10, uporaben za pisarniške in druge namene. Predvsem naj bi ponujal do 28 ur trajanja baterije, kar bi pomenilo večdnevno uporabo brez priklapljanja na napajalnik, če so številko kolikor toliko realne. Kajpak je prisotna stalna povezljivost s 5G tako v frekvenčnih pasovih pod 6 GHz kot v območju »milimetrskih valov« in z Wi-Fi 6E. Pomembna je še kamera s petimi milijoni pik in možnostjo samodejnega kadriranja za lepšo sliko med video klici. Prenosnik je težak malo manj kot 1,1 kg, izhodiščna cena pa bo 1400 evrov.

Tudi Huawei je napovedal en popolnoma nov model, ki smo si ga že lahko ogledali, hkrati pa je osvežil svoj paradni prenosnik. Prvi je Matebook E, ki je v bistvu 709 g težka tablica z 12,6-palčnim zaslonom OLED ločljivosti 2560 x 1600 (prav tako 16:10) in s 400 kandelami standardne svetilnosti (najvišja gre do 600 kandel). Poganjajo jo Intelovi procesorji 11. generacije (13, i5 ali i7), baterija je enako velika kot v ultralahkem prenosniku Matebook X in bo verjetno zadoščala za kakih štiri do pet ur realne uporabe. Dokupiti bo mogoče ovitek s podstavkom in tipkovnico ter zadevo spremeniti v prenosnik.

Po drugi strani je Matebook X Pro letnika 2022 klasičen »ultrabook«, kot ga poznamo že vse odkar smo ga prvič videli pred šestimi ali sedmimi leti. Zaslon je zdaj še nekoliko večji, v diagonalo meri 14,2 palca, in še naprej ohranja razmerje stranic 3:2. Je tudi svetlejši s 500 kandelami na m2 in ponuja osveževanje pri 90 Hz, vendar ostaja LCD. Druga velika novost je kamera nad zaslonom, kjer jo tudi pričakujemo, ne več med tipkami v tipkovnici. Večja je tudi sledilna ploščica, procesor pa je tudi tu iz 11. generacije, vendar zmogljivejši kot v Matebooku E, navsezadnje je sistem hlajenja precej bolj konkreten. V primerjavi s predhodnikom je novi model pridobil 5 dag in zdaj tehta za ultralahek prenosnik že kar zajetnih 1,38 kg. Cene naj bi se začele malo pod dvema tisočakoma.

Samsung ima kar štiri novince v liniji Galaxy Book2 Pro. Dva predstavljata »klasiko«, druga dva, ki imata v imenu še oznako 360, pa premoreta vrtljiv zaslon na dotik. Oba sta na voljo tako s 13,3- kot s 15,6-palčnim zaslonom. Pri vseh je korejsko podjetje sicer uporabilo tehnologijo OLED, vendar pri vrtljivih naprednejšo (»Super AMOLED«) in nasploh sta vrtljiva bolj atraktivna, četudi sta nekoliko težja. Manjši »običajni« namreč tehta le 0,87 kg, s čimer je verjetno eden najlažjih prenosnikov spodobne velikosti. Zanimivo je tudi to, da so »klasičnih« različni priključki, poleg USB-C še USB-a in HDMI, medtem ko so pri vrtljivih le trije USB-C/Thunderbolt 4. Žal imajo vsi zasloni razmerje stranic 16:9, ki je sicer dobro za video vsebine, a manj primerno za resno delo. Baterije so s 63 ali 68 Wh dokaj velike, Samsung pa je edini že vgradil Intelove procesorje 12. generacije, ki so po vzoru Armovih sestavljenih iz kombinacije zmogljivih in varčnih jeder. Največja težava teh prenosnikov je v dejstvu, da v Sloveniji znova ne bodo na voljo, kajti s svojimi atraktivnimi zasloni, nizko maso in še kakšno lastnostjo bi zlahka premamili kakšnega zahtevnega kupca.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.