Zaskrbljenost zaradi varnosti ali želja po dodatnem zaslužku?
Marjan Kodelja 8. februarja 2021 ob 06:56

Apple jih nikdar ni vgradil, ker potem ne bi imel popolnega nadzora. Drugi so jih, vendar jih zdaj umikajo. So ležišča za pomnilniške kartice grožnja varnosti pametnih telefonov ali je razlog izginjanja drugje?

Ležišče za pomnilniške kartice ne zahteva prostora, ki bi ga v ohišju telefona primanjkovalo. Prav tako ne vplivajo na kompaktnost naprave. Dokler bodo telefoni morali imeti fizično kartico sim, je vedno prostor še za pomnilniško. Elektronika je poceni, saj gre nenazadnje samo še za en pomnilnik, poleg osnovnega in podpora sistema je zagotovljena. Čemu torej vse več najdražjih telefonov brez ležišča? Zaradi varnosti? Uporabnik bi lahko uporabil slabo kartico, ki bi vplivala na delovanje naprave. Morda? A malo verjetno. Razlogi morajo biti drugje. Ko odmisliš vse druge, ostane še en. Denar!

Pomnilniki so večji, a so večje prav tako datoteke!

Običajni izgovor je, da uporabniki ležišča za kartice ne potrebujejo. Vstopne različice premijskih modelov imajo največkrat 128 GB. Izdelovalci menijo, da je to dovolj in če ni, potem si lahko uporabnik izbere model z 256, 512 ali v redkih primerih celo več GB. Res je, pomnilniki so postali večji, vendar so hkrati zrasle datoteke s fotografijami in video posnetki. Še posebej če smo potratni in fotografiramo v najvišji ločljivosti tipala, medtem ko snemamo v razločljivosti 4K. Megabajti in gigabajti se kopičijo in presenečeni boste lahko, kako kmalu po poln še tako velik pomnilnik. Še posebej, če imate kot marsikdo na telefonu za več let fotografij. Pritiskate in le redko brišete slabe fotografije. Poleg tega so cene med modeli z različno velikimi pomnilniki nesorazmerno višje od stroška, ki ga ima izdelovalec z dodatnimi čipi. Odličen način za višje dobičke, še posebej, ko gre še vse ostalo z rokov v roki. Namreč vse bolj omejeno brezplačno hranjenje datotek v shrambi v oblaku.

Hranjenje fotografij na dolgi rok

Pomnilniške kartice niso zgolj način povečanje pomnilnika naprave, temveč priročen način za hranjenje datotek. Dokle ni polna, ostane v telefonu, nato jo zamenjate z novo, svežo in prazno, staro pa shranite. Na njej je arhiv fotografij, posnetkov in drugih datotek, do katerega imate vedno dostop. Seveda lahko telefon vedno priključite na računalnik in prenesete datoteke, vendar če jih je veliko, postopek lahko traja dlje časa. Čemu se mučiti, ko imamo vendarle udobne shrambe v oblaku.

Niti eden od treh Samsungovih modelov Galaxy S21 nima ležišča za pomnilniške kartice. Lanski modeli so ga imeli!

Dokler plačujete in ne kršite pravil uporabe

17 GB, kolikor brezplačno za hranjenje poštnih sporočil in datotek nudi Google, je več od običajnih 5 GB velikih hramb v oblaku izdelovalcev telefonov. Slednje je največkrat dovolj le za varnostno kopijo sistema in nastavitev, medtem ko za datoteke ostane bore malo. Še Googlovo mejo boste prej ali slej presegli (ali ste celo že jo), ker so ukinili odlično ponudbo za uporabnike telefone s sistemom Android, neomejeno hranjenje fotografij in video posnetkov. Težava ni v ceni dodatnega prostora, trenutno so ugodne. Vprašanje pa je, kako se bodo gibale v prihodnje. Namreč, ko ste enkrat ujeti in imate v oblaku več sto GB ali celo TB podatkov, boste plačali, kolikor bodo hoteli. Kam bi jih sploh prenesli in koliko časa bi prenos trajal? Dodatno stvari zaplete pravica ponudnika, da uporabniku kadarkoli zapre uporabniški račun, če ta krši ali se zdi, da krši pravila uporabe. Ukinitev računa lahko pomeni izgubo podatkov. Zaradi tega trdim, da čeprav imajo morda prav, ko ukinjajo račune populistom, te moči ne bi smela imeti podjetja, temveč sodišča.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Morda pomnilniške kartice nikdar niste uporabili, kot še marsičesa, kar imate, vendar je vseeno dobro vedeti, da je na voljo. Če ne zaradi drugega zato, da lahko s telefona kadarkoli na preprost način prenesete datoteke nekam drugam. Večina nikdar ne potrebuje rezervne ali kompleta za hitro krpanje počene gume, pa je vseeno v avtomobilu. Trenutno se vsi zanašamo na elegantno in poceni shrambo v oblaku in menimo, da bo vedno dosegljiva in bodo pogoji uporabe, kot so zdaj. Lahko da bodo, a je verjetnost večja, da ne bodo.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.