Zaradi neverjetne človeške neumnosti želeli služiti milijone!
Marjan Kodelja 29. maja 2020 ob 11:57

Srednjeveški Ljubljančani so imeli lep običaj namakanja goljufivih pekov v Ljubljanici. Morda bi ga veljalo ponovno uvesti. Pa ne samo v Sloveniji, saj kot sem napovedal, goljufi izrabljajo strah pred radijskimi valovi in še posebej pred omrežjem 5G, da bi zaslužili na kupe denarja.

Že pred časom sva z Matjažem zasledila ponudbo 5G biološkega ščita v obliki ključka USB, ki naj bi vseboval kvantno tehnologijo holografskih katalizatorjev. Poljudnoznanstveno pa bi lahko skovanko, ki kajpada nima nikakršne znanstvene ali tehnološke osnovne, prevedli kar v »kako do denarja na čim lažji način«.

Ni prvič, da nekdo ponuja nekaj, kar ne daje obljubljenega. Lahko bi tudi dejali, pa kaj potem. Kdor je dovolj neumen, da plača preračunano iz funtov 315 evrov, naj si bo sam kriv. Pred leti so nekateri kupovali eko krogle za pranje perila, čeprav nimajo nobenega drugega vpliva, kot da se kotalijo po bobnu pralnega stroja ali pa naprave za kompenzacijo jalove električne energije v gospodinjstvih, ki niso znižale mesečnih računov. Potem so tu še nastavki za pipe z obljubo čiščenja vode, na primer »kinetični reaktor« z najmanj dvomljivimi učinki, da o raznih ploščah in kristalih, ki menda varujejo domovanje pred negativnimi energijami in drugimi »bav bavi«, niti ne govorim. Kjer je dovolj neukih, se bodo vedno našli prevaranti, ki bodo hoteli na take ali drugačne načine izkoristiti neznanje, strahove ali brezbrižnost. Goljufivim ponudbam je namreč skupno, da prodajalec prepriča potencialnega kupca, da je nekaj škodljivo, potem pa mu z največjim veseljem ponudi (drago) rešitev za problem, ki ga največkrat sploh ni.

Čarobni mehurček Herryja Potterja

Težko je dokazati, da nekaj takšnega, kot je osebni varnostni mehurček, ki objame človeka ali celo njegov dom, ne obstaja. Kako pa ga boste izmerili, če gre vendarle za dosežke, ki jih uradna znanost ne priznava? Ko v recept vstavite še teorije zarot, ne morete zgrešiti. Poleg tega pa gre za nove tehnologije, katerih podrobnosti iznajditelji nočejo povedati, da jih ne bi kopirali. Piko na i pa je dodal Tony Hall, član svetovalnega odbora za 5G britanskega mesta Glastonbury, ki je ključek USB celo priporočil v poročilu odbora. Menda naj bi ga uporabljal in se mu zdi koristen. Sicer pa ta isti gospod v poročilu trdi, da so z neba padle jate mrtvih ptic po vklopu omrežja 5G, da ljudje krvavijo iz nosa in da je ta tehnologija kriva za povečanje števila samomorov. Kajpada se tam najdejo tudi trditve o povezavi med omrežjem in širjenjem koronavirusa. Nič od tega ne drži, najbolj preprosto povedano.

Zanimivo pa je, da nekdo, ki se kot hudič križa boji omrežji 5G, z veseljem v prenosnik vtakne ponarejen ključek USB. To so namreč ugotovili novinarji BBC-ja, ki so ga kupili in dali v pregled. Izkazalo se je, da podjetje prodaja za več kot tristo evrov ključek, ki ima zgolj 128 MB prostora, in v resnici stane nekaj evrov. Ko so ga razdrli, niso našli ničesar za tovrstne naprave neobičajnega, z izjemo črne okrogle nalepke, ki nima nobene vloge in morda stane en cent. »Hokus pokus«, za katero lahko brez kančka dvoma trdim, da ne deluje. Kajpada se s tem ne strinja Anna Grochowalska iz podjetja, zadolženega za globalno prodajo, ki je na očitek odgovorila, da na podlagi pomanjkanja poglobljenih informacij ni mogoče sklepati na njihove stroške in na stroške proizvodnje ključka, vključno s stroški intelektualnih pravic. Ali res nimamo načina, da bi preprečili tako zelo očitne goljufije?

Faradayjeva kletka za pametni telefon

Za naslednji primer pa ne bom trdil, da gre za goljufijo, prej za izkoriščanje strahu pred elektromagnetnimi valovi, da bi kupci posegli po njihovih izdelkih in ne po izdelkih tekmecev. Slovensko podjetje Alterna je namreč ponudilo izdelke danskega podjetja RadiCover, specializiranega za izdelavo ovitkov za elektronske naprave z varovalnim učinkom pred »sevanji«. Ovitek kot ovitek, z za moje pojme navitimi cenami. 25 evrov za takega iz umetnega materiala ali 50 evrov iz usnja!

Dve stvari sta me pri tej ponudbi zmotili. Najprej potvarjanje znanstvenih dognanj za namene širjenja strahu. Na spletni strani danskega podjetja je namreč cel kup povezav na raziskave dvomljivega slovesa, ki naj bi kazale na škodljivost radijskih valov, ki jih razumljivo imenujejo s strašljivo besedo »sevanje«. Ne gre samo za omrežja 5G, temveč za vse brezžične komunikacije, ki se jih lahko spomnite. Poleg tega trdijo, da uporaba telefonov lahko povzroči raka in še celo vrsto drugih tegob, za kar kajpada ni dokazov.

Drug pomislek pa je čisto tehnološki. Ovitki so na voljo za pametne telefone Samsunga in Appla, za vse druge pa je na voljo univerzalni! Čudno mar ne, kajti delujoč radijski ščit mora upoštevati položaj anten, te pa so pri vsaki napravi na drugih mestih. Ampak teoretično celo gre. Trdijo namreč, da je v njem membrana iz kovinskih vlaken, ki elektromagnetne valove naprave preusmeri stran od telesa in glave uporabnika. Ali drugače povedano, ena stran preklopnega ovitka ima membrano, ki verjetno deluje po načelu Faradayjeve kletke, ta stran je med telefoniranjem obrnjena proti glavi, druga pa ne in skoznjo lahko prosto prehajajo radijski valovi, kajti drugače bi bil telefon mrtev. To pa hkrati pomeni, da ne pomaga med delom s telefonom, ko mora biti kajpada razprt. Brez skrbi, saj moč radijskega signala upada s kvadratom razdalje, zato tovrstna raba ne more škodovati. Vprašljivo pa je, kako lahko potem ščiti ovitek za tablične računalnike, da o odejicah in torbicah, ki jih prav tako nudi dansko podjetje, ne izgubljam besed. Kaj dosti tudi ne moremo reči o trditvi, da ovitek zmanjša elektromagnetna valovanja za 86 do 91 odstotkov, ker ne vem, kako so merili, zanima pa me tudi, koliko se zaradi uporabe ovitka poveča moč oddajanje telefona. Kot vemo, ta prilagaja moč razmeram v radijskem omrežju in če ovitek blokira signale, potem to kompenzira s povečanjem moči. Pa ste na istem, kot ste bili, zato je ovitek po mojem mnenju enako učinkovit, kot so bile zaščitne kovinske nalepke, ki ste jih nekateri pred leti lepili na svoje telefone. Pomagajo ne, škodujejo pa tudi ne.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Človeška neumnost je neizmerljiva. Prepričan sem, da so nekateri kupili goljufivi ključek, pa verjetno še kaj, kar obljublja zaščito pred elektromagnetnim valovanjem. Nobenega dvoma ni, da je to okoli nas, ampak gre za naravni pojav, ki je tu od pamtiveka in v večini primerov ni škodljiv. Ovitki samo po sebi niso težava, je pa gotovo škodljiv način reklamiranja. Strašenja in izkoriščanja nepotrjenih trditev in hipotez za pridobivanje materialnih koristi pač ne morem podpreti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja