Zaradi napuha, da vedo vse, so ustrelili kapitalnega kozla (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 29. novembra 2023 ob 06:03

Čemu tega treba je bilo? Zakaj za vraga so dodali nepotreben dramski zaplet, kajti ta in neupoštevanje bistva japonskih stripov in anime je povzročilo, da je nastalo skropucalo. Ne prvič!

Saint Seiya je japonski strip s konca osemdesetih let prejšnjega stoletja, v katerem, preko palca in zelo površno, bojevniki v čarobnih oklepih, imenovanih po ozvezdjih, ščitijo reinkarnacijo grške boginje Atene. Ta naj bi namreč obvarovala svet pred ostalimi grškimi bogovi, ki se vračajo, da bi ga pokorili.

Ideja je sicer v filmu prisotna, vendar zelo nežno. Moč grške boginje se skriva v odraščajoči Sienni (Madison Iseman), ki jo pred krušno materjo Guraad (Famke Janssen), ta je prepričana, da je grožnja človeštvu, ščiti krušni oče Alman (Sean Bean). Da sta jo dobila, je kriv odpadni vitez Feniks (Diego Tinoco), saj je, ko je bila Sienna še dojenčica, ubil njenega varuha Zlatega viteza. V to čežano stopi še mladenič spreten v borilnih veščinah, a brez zavedanja, da se v njem skriva skrivnostna moč »kozma«, ki ga spremeni v videza Pegaza. Igra ga Mackenyu. Vam je ime poznano? Japonski igralec se je odlično odrezal kot Rorono Zoro v seriji OnePiece. Ali ni pretirano dober igralec ali pa so mu tako zapovedalo, saj je lik viteza odigral skoraj z do pikice podobno obrazno mimiko, cinizmom do nasprotnikov in skrivanjem podrobnosti o poreklu, kot je upodobil Luffyjevega prijatelja. Meni se je že tako zdelo!

Ne bom razlagal, kako se film konča. Ne zato, da ne bi uničil užitka, temveč ker je predvidljiv takoj po zaključku uvodne špice. Avtorji so dodali nekaj srce parajočih scen med posvojeno hčerjo in njenima krušnima staršema, od katerih eden potegne krajšo, a so popolnoma nepotrebne. Še več. Spremembe in dodatki so originalno fantazijsko zgodbo spremenili v mladinski film na ravni Power Rangerjev. Praktično ju razlikuje zgolj več denarja, ki so ga vložili v Viteze, zaradi katerega so akcijski prizori odlični in obenem edino, kar je vredno ogleda. Vse drugo zlahka »prespiš«.

Nekaj podobnega smo bili priča pred leti, ko je izšel film Avatar, zadnja krotilec vetra. Odlični risani seriji je sledil obupen film, zato ni bilo njegovih predvidenih treh nadaljevanj. Dolgo časa smo čakali na drugi poskus, igrano serijo, ki na Netflix prihaja prihodnje leto. Glede na »prikolico« sem previden optimist, da tokrat ne bodo udarili mimo. Morda se bo podobno zgodilo Vitezom zodiaka, a ne prav kmalu. Potencial zagotovo je, vendar z upoštevanjem originalne zgodbe in brez nepotrebnih dodatkov in prilagajanja »kot bajagi« zahodnemu okusu.

Kaj: celovečerni film Vitezi zodiaka (Knights of the Zodiac)

Kje: HBO in pretočnik HBO Max

Ocena 2: Avtorjem je uspelo mango in animo spremeniti v nekaj, kar je razmeroma puhlo, predvidljivo in dolgočasno.

Priporočilo: Če te ne odvrne zanič adaptacija, potem v filmu ni nič takšnega, zaradi česar bi te bolel čut za primeren govor ali bi se ti obračal želodec.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja