Zakaj operaterji postajajo toliko radodarnejši z mobilnim internetom?
Matjaž Ropret 22. aprila 2017 ob 08:30

»Omrežje tega ne prenese.« Ali pa: »nihče ne rabi takšnih količin.« In: »Saj ne gledaš vedno televizije in filmov na telefonu.« Ter najbolj pogosti: »Samo še s prenosom podatkov lahko kaj zaslužimo, ne moremo ga dajati zastonj!« Množico izgovorov smo poslušali iz ust operaterskih predstavnikov, kadar smo se pritoževali nad tem, da nam v mobilnih naročninah prodajajo pičle količine gigabajtov za ne ravno majhne denarje. Še posebej, če vključeno mesečno količino presežemo in hočemo dokupiti dodatno. Ni problema, nekaj evrov za par sto megabajtov, odlična kupčija. No, niti ne, ampak časi se počasi spreminjajo. Tako vsaj nakazujejo zadnje poteze operaterjev.

Ne bom še razglasil razlogov za praznovanje, napredek pa je vsekakor očiten. Če operater v srednjem naročniškem paketu mesečno kvoto poviša na 15, v zgornjem pa na 50 GB, je to že znak, da se počasi poslavljamo od časov, ko smo šteli v enomestnih številkah. In če drugi operater, recimo temu zvestim naročnikom, ali z drugače povedano, tistim, ki imajo vse storitve naročene pri njem, za »nagrado« vključi »neomejen« mesečni prenos v omrežju LTE (in 3G), je to podoben indikator spreminjajočih se razmer. Podvojitev količin v naročniških paketih tretjega (Telekoma) vse skupaj samo še potrjuje.

Tudi te ponudbe je treba jemati malo z rezervo. Telemach pri najcenejšem paketu še vedno vztraja z megabajtnim štetjem, da bi le uporabnike v čim višjem številu spodbudil k odločitvi za dražjo naročnino. In neomejeni mobilni internet pri A1 je zares vreden svojega imena do prenesenih 50 GB, ko se hitrost s polne (150/50 Mb/s) upočasni na sicer še vedno uporabnih, a ne ravno bliskovitih 2/1 Mb/s. In mobilni naročniški paketi tega operaterja v osnovi ostajajo enaki, novega bonbončka so deležni samo tisti, ki hkrati, na enem računu plačujejo vsaj eno fiksno in dve mobilni naročnini.

Vseeno, kaj se je spremenilo, da so operaterji kar naenkrat postali tako »radodarni« s prenosom podatkov v mobilnih omrežjih? Idealna varianta bi bila seveda še vedno enaka kot pri žicah – določena hitrost in nobenih omejitev glede količin (pač kolikor hitrost dopušča). Kar navsezadnje A1 in tudi Telekom Slovenije ponujata za domačo uporabo, a na to storitev gledata kot na nadomestilo za fiksni internet, kjer ta ni na voljo ali je počasen. Pa tudi pri tej možnosti obstajajo omejitve, denimo pri A1 200 GB preden se hitrost zmanjša (spet na 2/1).

Mislim, da gre pri razlogih za spremembe za kombinacijo rahlo drugačne miselnosti in tehnološkega napredka. Operaterji so ugotovili, da so »visoke« količine mobilnega prenosa podatkov še ena od redkih atrakcij, ki jih lahko ponudijo in poskušajo s tem pridobiti kakšnega novega naročnika. Vsebine in druge digitalne storitve so bolj ali manj domena drugih, zadeve kot je pametni dom, e-zdravje, električna energija in ostalo, kar še prodajajo ali še bodo (bančništvo, zavarovanja), so bolj za dodatek, ne nadomeščajo (še) glavnega posla. In 50 GB ali celo »neomejeno« se v oglasih sliši in vidi veliko bolje ter pritegne precej več ljudi kot pojasnjevanje, zakaj bi bilo fino doma imeti pametnega pomočnika ali nadzorne kamere.

V resnici pa je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bodo operaterji po vloženih stotinah milijonov evrov v frekvence in omrežja v zadnjih letih vprašali, zakaj te brezžične informacijske avtoceste, ki so jo zgradili, ne napolnijo, zakaj bi bila napol prazna. LTE je zdaj tudi že dovolj dolgo v zraku in vključen na telefonih mnogih uporabnikov, da je vse skupaj preizkušeno in vidijo se vzorci, kdaj in koliko so kapacitete zapolnjene. Očitno je prostih še dovolj.

Kar je razveseljivo. Še so kakšna področja, kjer je širokopasovni signal slab, ali kjer se dogajajo tudi preobremenjenosti. A jih je vedno manj in LTE nese tudi do marsikaterih gorskih koč, kjer ga niti ne bi pričakoval. Še vedno ostajajo določene omejitve, tudi roaminga vsaj pri prenosu podatkov še ne bo povsem konec. Sploh pri paketih z veliko vključenimi gigabajti bo diskrepanca med dovoljeno domačo in tujo porabo spet kar velika. V splošnem pa se, kot kaže, premikamo na bolje. Pri takih količinah je na telefonu praktično že mogoče izključiti wi-fi, ni se treba obremenjevati s tem, da bi na vsakem koraku našel brezžično omrežje. In še nekaj. S temi potezami je malo verjetno, da bi operaterji videli kakšen smisel v obujanju ničelne tarife. Kajti, kdor ima v paketu 50 GB (ali več), bo tudi s pretočno glasbo ali videom težko prišel do mesečnega limita.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.