Zakaj je slovo izhoda za slušalke slabo, četudi je prihodnost brezžična?
Matjaž Ropret 25. septembra 2018 ob 07:15

Skoraj ne mine več test novega telefona brez omembe zvočnega izhoda. Luknjica s premerom 3,5 mm za priklop slušalk je bila približno desetletje stalnica, potem ko so v prejšnjih časih proizvajalci pogosto eksperimentirali z manjšim izhodom 2,5 mm ali zvok pošiljali kar prek priključka za polnjenje telefona. Zdaj se spet vračamo tja in to ljudi razdvaja. Eni se že odkar je Apple začel s tem pri iPhonu 7 dve leti nazaj hudujejo, drugi jih gledajo postrani in trdijo, da je prihodnost tako ali tako brezžična, tretjim je popolnoma vseeno. Sam izhoda za slušalke prav zelo ne pogrešam, vseeno pa vidim nekaj razlogov, zakaj je njegovo izobčenje napaka.

Nujnost uporabe prilagojevalnika s priključka lightning ali USB-C za priklop starih slušalk je še najmanjši problem. Pač še nekaj visi vmes na kablu, pa kaj. In tudi strah pred izgubo »adapterja« se mi zdi odveč, ker ga preprosto ves čas pustiš na slušalkah in je stvar rešena. Ako uporabljaš več različnih ožičenih pripomočkov za poslušanje, dokupiš še kakšen prilagojevalnik. Edino, kjer to zna biti res problem, so kakšni mikrofoni ali drugi pripomočki, zasnovani za zvočni izhod, ki naj bi trdno stali v telefonu. Če bingljajo na adapterju, potem je z njihovo uporabnostjo konec. Drugače pa ta vmesni člen ni težava – če deluje, tako kot je treba.

Tu pa se pojavi prva zagata. Pri Applu, ki popolnoma kontrolira svoj priključek in kakovost periferije, osnovane na njem, je vse bp. Na androidni strani z USB-C pa vlada zmeda. Zadevo si vsak predstavlja malo po svoje, standard za omenjeni priključek je nedorečen in pušča različne interpretacije in implementacije. Poleg tega nekateri proizvajalci v telefone še vgrajujejo pretvornik iz digitalnega v analogni (zvočni) signal, DAC, druga pa ne in ga selijo v prilagojevalnik. Tako s kakšnim drugim »donglom«, ki nima vgrajenega DAC-a, zvoka iz takega telefona ne bo. Pa tudi sicer je na spletu veliko poročil v nezdružljivosti.

Če je tako, pa presedlajmo na nove slušalke in upokojimo stare. Tu spet trčimo v čeri, ker s tem ne rešimo vsega. Mogoče bomo čez pet let imeti vse svoje naprave poenotene, toda zdaj je zelo verjetno, da imamo telefone, tablice in računalnike z različnimi izhodi in zato brez dodatne vmesne krame ne bo šlo. Še posebej, če si omislimo nove slušalke, osnovane na USB-C, si z njimi ne moremo prav nič pomagati pri tablici s še starim priključkom microUSB in izhodom 3,5 mm, prav tako pa ni nujno, da bodo delovale pri prenosniku, četudi ta ima USB-C.

Slušalke bluetooth so fine in priročne, ampak dokler jih uporabljamo v navezi z eni napravo. Takoj ko hočemo prehajati med različnimi, je kriza. Nekatere se lahko »sparijo« z več izvori zvoka, druge samo z enim. Zelo verjetno so prav tiste, ki bi si jih sicer kupili zaradi ugodne cene in mogoče še kakšne simpatične lastnosti omejene prav s tem, da so lahko naenkrat seznanjene samo z eno napravo.

In potem je tu še mikrofonski del. Dokler smo povsod uporabljali 3,5 mm, so tri zareze na »bananici« slušalk pomenile, da imajo te poleg stereo zvoka še mikrofon in bo z njimi mogoče telefonirati. S prilagojevalnikom ni več zagotovila, da bo mikrofon deloval. Za vlogerje in še koga pa tudi ni zanemarljivo, da je v obtoku in tudi v prodaji še precej uporabnih mikrofonov, zasnovanih za klasični izhod, skoraj nobenega za lightning in še manj za USB-C.

Ne dvomim, da je prihodnost brezžična, ampak sedanjost še ni. S tem, ko uporabniki ostajajo brez zvočnega izhoda, pa se njihova uporabniška izkušnja ni prav nič izboljšala. Ničesar niso pridobili, niti kakovosti zvoka – tega je nekje treba spremeniti v valovanje, vseeno ali prej ali kasneje –, niti priročnosti, še manj kakšno novo pridobitev v telefonih. Proizvajalci, z nekaterimi izjemami, denimo korejskim dvojčkom LG – Samsung, so preprosto pometali triinpolmilimetrsko odprtino iz mobilnikov, zaradi tega pa niso ponudili nobene nove (sijajne) lastnosti. Vodotesnost? Tudi telefoni omenjenih dveh proizvajalcev z izhodi za slušalke ustrezajo standardu IP68. Večjo baterijo? Hja.

Analognega zvočnega izhoda torej prej ali slej ne bo več in svet se bo vrtel naprej, z glasbo v naših ušesih, lahko pa se bomo kdaj spomnili, da so nam to nekoč standardno luknjico ukradli brez kakršne koli dobre razlage.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja