Zakaj Huawei v Honorju 9 potrebuje cenejši in atraktivnejši P10?
Matjaž Ropret 30. junija 2017 ob 09:37

Za čim večji uspeh je pogosto preprosto treba preplaviti trg s svojimi izdelki. Tudi če posamezni modeli (delno) konkurirajo eden drugemu. Še vedno bolje, da se kupec odloči za cenejšega tvojega kot za konkurenčnega. Taka strategija se je v preteklosti obnesla tako Nokii kot Samsungu in zato ni niti malo presenetljivo, da je najnovejši paradni telefon znamke Honor vsaj po tehnični plati znova zelo podoben zastavonoši Huaweijeve ponudbe.

Nobenega dvoma ni, da je Honor 9 preoblečeni in zelo rahlo spremenjeni Huawei P10. In znova je oblikovalcem pri cenejši, primarno mladim namenjeni znamki uspelo izdati atraktivnejši telefon. Saj ne, da bi bil P10 grd ali kaj takega, je tudi zelo prijeten za rokovanje, kar oglati P9 ni bil, a je tudi pretirano podoben kakšnemu drugemu in po videzu ne izstopa. Honor 9 pa bo s svojimi oblinami in prelivajočimi se barvami (podobno kot HTC U11) verjetno privlačil več pogledov. Seveda pa bo treba videti, koliko bo zaradi tega spolzek in občutljiv na padce.

Strojne lastnosti so pri obeh modelih skoraj identične. Poganja ju isti, dovolj zmogljiv procesor Kirin 960, imata štiri gigabajte, 64 GB prostora za podatke in režo za pomnilniško kartico. Baterija ima pri obeh kapaciteto 3200 mAh in glede na izkušnje s P10 bo zaloge dovolj za približno dan in pol. Za novinca ni konkretnega podatka ali premore hitro polnjenje, a tudi če ga ne, to ni prehud primanjkljaj. Končno ima tudi cenejši model priključek USB-C, četudi s počasnim prenosom podatkov (USB 2.0). Drobna razlika bi utegnila biti pri zaslonih, ki sta sicer enako velika (5,15 oz. 5,1 palca), ampak so uporabili rahlo drugačen tip tehnologije LCD. Vseeno, v praksi ne pričakujem zelo očitnih razlik. Kot že lanski Honor 8 ima tudi devetica v osnovi enak fotografski sklop kot »pravi« Huawei, kar pomeni dve tipali, glavno z 12 in pomožno z 20 milijoni točk ter zaslonko f/2,2, vendar znova brez oznake Leica. Ali to pomeni kaj drugačen, optično manj kakovosten objektiv, pa ne povedo. Honor 9 ne podpira evropskega satelitskega sistema Galileo, P10 in P10 Plus pa ga. Razlike so torej v malenkostih, ki verjetno na samo uporabniško izkušnjo niti ne bodo vplivale.

Poanta je seveda v tem, da bo devetica cenejša od desetice. S priporočeno ceno 500 evrov bo razlike ob trenutni ceni P10 za približno sto evrov, lahko pa se slednji do septembra, ko Honor 9 prihaja v Slovenijo še za kakšen evro poceni. Medtem uradna Huaweija spletna trgovina Vmall v Nemčiji ponuja predstavitveni paket, v katerem kupec za 429 evrov poleg telefona dobi še pametno zapestnico. Na žalost ta trgovina izdelkov ne pošilja v Slovenijo, pri nas pa podobnih ponudb nikoli ne zasledimo, kjer se znova vidi pomembnost našega trga.

Se pa mogoče v takih akcijah skriva odgovor, zakaj Huawei poleg svoje matične znamke potrebuje še Honor. S slednjo cilja predvsem na tiste, ki kupujejo po spletu in iščejo najboljše razmerje med ceno in dobljenim, malo pa dajo tudi na izgled. Verjetno glavni posel kitajska korporacija ustvarja s telefoni Huawei, ker so marže pač boljše. Vseeno pa se mi zdi, da dve znamki nista nujno potrebni in da bodo morali šefi prej ali slej razmisliti, na katero se bodo osredotočili.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.