Zakaj bi morali svoje pomembne podatke shranjevati na zunanjih diskih SSD?
PR 13. maja 2024 ob 10:17

Najboljša rešitev za varno shranjevanje vedno večjih datotek, najsi bodo fotografije, video posnetki, programi ali igre, je naložba v zunanje diske. Zaradi prenosljivosti in drugih razlogov je smiselno, da so vrste SSD.

Vsak fotograf, snemalec, grafični oblikovalec in urednik je vedno opremljen z zunanjimi diski in pomnilniškimi karticami. Visokokakovostni videoposnetki in fotografije lahko zavzamejo ogromno prostora. Resen uporabnik mora imeti dostop do svojega dela na poti, zlasti pri delu na terenu ali med predstavljanjem končnega izdelka stranki. Ne smemo pozabiti na še en pomemben vidik. Pri delu z velikimi datotekami je pomembna hitrost diska. Urejanje fotografij in videoposnetkov je veliko lažje, če imate neomejen ter neoviran dostop do podatkov. Zunanji diski SSD Samsung bodo zagotovo kos tej nalogi. Model T9 lahko doseže hitrost branja do 2000 MB/s, hkrati pa lahko shrani do 4 TB podatkov. Če potrebujete več prostora za shranjevanje, premislite o modelu T5 EVO – njegova najprostornejša različica lahko shrani do 8 TB podatkov. Zaradi visoke hitrosti in kapacitete zunanji diski na nekaterih področjih veljajo za nepogrešljivo orodje.

Njihova prednost je tudi kompaktnost, zaradi katere jih je enostavno nositi naokoli. V njih so pogosto shranjene datoteke in dokumenti, do katerih mora uporabnik dostopati brez povezave s spletom. Zunanji diski so odlična izbira za vsako službeno potovanje, počitnice ali pustolovščino, ki vas lahko popelje v najbolj oddaljene dele sveta. Pomembno je poudariti, da lahko nanje shranite zaupne podatke in občutljive informacije, saj njihovo 256-bitno šifriranje uporabniku omogoča, da vsebino zaščiti z geslom. To pomeni, da nikoli ne bo prišla v napačne roke.

Kdor nima več map s počitniškimi fotografijami in videoposnetki, naj dvigne roko. To je povsem logično – vsi cenimo svoje spomine, vendar se naše datoteke kopičijo in zavzemajo vedno več prostora. Shranjevanje na zunanjem disku je odlična ideja. Ta način shranjevanja zagotavlja njihovo varnost – za razliko od shranjevanja na računalnik, ki ga uporabljate vsak dan. Velika prednost je tudi njihova priročnost. Če se želite sprehoditi po poti spominov, jih zgolj priključite na katero koli napravo.

Zunanji diski so lahko koristni tudi za igričarje. Večina najnovejših iger na trgu, vključno z največjimi in najbolj priljubljenimi igrami za več igralcev, lahko doseže velikost več kot 100 GB. To lahko znatno omeji prostor za shranjevanje v računalniku, zaradi česar igričarji pogosto ne morejo shraniti vseh datotek hkrati. Na srečo platforme, specializirane za digitalno distribucijo, svojim strankam omogočajo varno namestitev iger na zunanje diske. Operacijski sistemi so programirani tako, da morajo igričarji svoje zunanje naprave zgolj priključiti na računalnik, da se lahko posvetijo svoji priljubljeni igri. Z zunanjim diskom se lahko vrnete k igranju priljubljene igre na različnih napravah.

Vsi zgoraj opisani primeri dokazujejo, da so zunanji diski SSD izjemno vsestranske naprave. Njihove največje prednosti so visoke hitrosti prenosa podatkov, veliko prostora za shranjevanje ter njihova kompaktna velikost, visoka vzdržljivost in odpornost na mehanske poškodbe, zaradi česar so odlični za potovanja. Samsung T9 SSD je odporen na udarce pri padcih z višine do 3 metrov in ima 5-letno garancijo. Model T7 Shield je še trpežnejši, saj je ta zunanji disk, ki lahko shrani od 1 TB do 4 TB podatkov, pred zunanjimi vplivi zaščiten z vodoodpornim in protiprašnim pokrovom s certifikatom IP65. Če menite, da je kateri koli od zgoraj navedenih načinov uporabe primeren za vas, bo nakup zunanjega diska dobra naložba.

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
10 komentarjev
 • Naslov delno zavaja.
  SSD niso primerni za trajno shranjevanje oz. arhiviranje, saj brez napajanja podatke ‘pozabijo’, tudi če niso pomembni.

  • To pa ne bo držalo. Podatki na SSD-jih, kot tudi na ključkih USB, ostanejo, tudi če jih dolgo ne priklopimo. Verjetno pa bo vsak disk priključen vsaj nekajkrat na leto, tako da bojazni glede tega ni.

 • Ko kupujete te diske, preberite drobni tisk v priloženi dokumentaciji, kjer bodo verjetno opisana pravilna uporaba.

  V članku (pogooglaj “extremetech SSDs can lose data in as little as 7 days without power”) npr. piše, da je čas so izgube podatkov odvisen tudi od temperature ob zapisovanju podatkov in do temperature hranjenja diska (active temp in off-time temp v tabeli v članku). To pomeni, da pri hrambi pogona na 25 st. C ob zapisu pri 40 st. C podatke izgubimo po dveh letih. Če se zapisujejo samo pri 35 ali 30 st. C, pa podatke lahko izgubimo dosti prej. Ampak proizvajalec je, ker gre za zunanji disk, verjetno mislil na to in pazi na temp. pri pisanju.
  Samo priklopit pogon na eno leto pa ni dovolj – ali mora ostati priklopljen toliko časa, da pogon sam osveži podatke ali pa jih je celo potrebno s programom (npr. za branje slabih sektorjev) ponovno prebrati, če nismo 100%, ali se je to sprožilo avtomatsko.

  • Vse to pisarjenje je popolnoma nepotrebno. Priklop diska že v osnovi pomeni, da bomo z njega verjetno kaj prebrali in nanj kaj zapisali, torej je časa za “osvežitev” podatkov dovolj. Poleg tega najbrž nihče ne kupuje diska zato, da bo nekje ležal, ampak da ga bo uporabljal. Imamo pa nekaj zunanjih diskov, med njimi tudi starejšega T5, ki jih uporabimo občasno, lahko samo na vsakih nekaj mesecev, pa nimamo nikakršnih težav s tem, da bi njihova vsebina kam izpuhtela.

 • Borut je napisal, da SSD-ji niso primerni za arhiviranje podatkov. PD World (pogooglaj “hard-core-data-preservation-the-best-media-and-methods-for-archiving-your-data”) glede eksternih SSD-jev za arhiviranje pravi: “use something else”.

  • Mi pa pravimo, da uporabljamo SSD-je od l. 2010 naprej, torej že skoraj 15 let, in da je doslej le en interni imel težave (vendar ne v tem smislu, da bi izgubil podatke), sicer pa vsi delujejo perfektno, tudi več zunanjih. Prav tako še nismo slišali za kakšen primer “izbrisa” podatkov. Sicer pa, tisti članek, ki ga omenjate, je iz l. 2016! Od takrat je tehnologija hudo napredovala, tako glede tega, koliko zapisovanj omogoča bliskovni pomnilnik kot glede dolgoživosti, hitrosti in praktično vsega.

 • Ne vem, če se mi splača sploh še pisat, ker ne vem a me trolaš ali samo ne poznaš stvari – z Borutom ti praviva, da eksterni SSD-ji niso primerni za arhiviranje. In uporaba, ki jo ti omenjaš, ni arhiviranje. Pa dobil si vire, pa še kar trdiš svoje, čeprav izgleda ne veš, kaj točno arhiviranje je, kako točno je skonstruiran SSD, kako se se razvijali SSD kontrolerji, kaj so večnivojski predpomnilniki in podobno. Tebi je vseeno – ker nisi potem ti tisti, ki strankam razlaga, da so podatki izgubljeni ali pa naj poizkusijo pri podjetju, ki nudi (drago) reševanje podatkov.
  Ja, tehnologija je napredovala. Ampak ne tako, kot ti trdiš: https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory#Write_endurance
  Za NAND: stari TLC 1,000 to 3,000 brisanj; novi 3D QLC: 100–1,500 brisanj. SSD-ji so danes boljši – ampak ne zaradi boljših NAND čipov ampak zaradi boljših kontrolerjev ter DRAM in SLC (pred)pomnilnikov.

  • Če kaj, je trolanje vztrajno izpostavljanje domnevne slabosti, ki sploh nima zveze z vsebino prispevka in namenom uporabe dotičnih izdelkov. Tisti, ki se gredo pravo arhiviranje, že vedo, kaj bodo izbrali za ta namen. Medtem ko so za običajne domače uporabnike in tudi za npr. profesionalne fotografe ali snemalce na terenu SSD-ji vsekakor primerni in se jim ni treba ničesar bati.

   • Živjo, tale članek je čist super, samo izpostavil bi eno stvar, varnostne kopije podatkov. Uporabniki se morajo zavedati da rabijo backup podatkov, da neglede na SSD ali HDD okvare niso neizogibne, lahko potrdim da bo disk delal več let ne moremo pa trditi da podatke ne bomo pomotoma kar mi pokvarili. Tako da zagovarjam urednikovo stališče glede SSD diskov, z dodatkom kopije podatkov. Recimo tipičen je 3 2 1 backup, lahko si tudi namestimo doma mrežni disk in avtomatiziramo backup.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja