Matjaž Ropret 3. novembra 2016 ob 10:31
Trak na dotik pri novem Macbooku Pro. Foto Apple
Trak na dotik pri novem Macbooku Pro. Foto Apple

Apple je najbolj shizofren proizvajalec zabavne elektronike, o tem ni več nobenega dvoma. Kar pri določenih izdelkih na vse pretege hvali in zagovarja, mu je pri drugih odveč, nepomembno, nepotrebno, nelogično.

Novi modeli prenosnikov Macbook Pro imajo namesto funkcijskih in klasične tipke escape (izhod) na dotik občutljiv trak. V bistvu ozek zaslon OLED, ki se lahko prilagaja vsebini na zaslonu in ponuja različne bližnjice. Ja, Macbooki končno imajo zaslon na dotik. Samo ne takega, kot bi ga morali imeti. Takega, kot ga imata iPhone in iPad. Takega, ki ga je Apple populariziral, vpeljal med množice in zaradi katerega je iPhone sploh uspel. Mnogi prenosniki s sistemom Windows imajo zaslon na dotik in čeprav se Microsoftova vizija s povsem dotiku prilagojeno osmico ni obnesla, je tudi pri desetici izbiranje možnosti na zaslonu povsem priročno in marsikdaj olajša delo. Ne dvomim, da je tudi Applov trak povsem uporaben, ampak celoten ekran na večprstni dotik bi bil še bolj. Navsezadnje podjetje samo propagira iPad Pro kot idealen nadomestek za klasičen delovni prenosnik.

Macbooki po novem nimajo več čitalnika pomnilniških kartic SD, ker je to po besedah Applovega marketinškega šefa Phila Schillerja »neelegantna« rešitev. Kartica, ko je vstavljena, preveč štrli ven. Da pa bo čitalnik v vhodu USB-C, ki ga bodo vsi profesionalni fotografi primorani uporabljati (brezžičen prenos velikega števila datotek raw enostavno ni opcija), štrlel še bolj, Applovcev ne gane. Prav tako očitno ne, da je njihov lastni svinčnik za iPad Pro med polnjenjem postavljen pravokotno na tablico, namesto vzporedno z njo. In da iz vseh novejših Macbookov, ki premorejo samo priključke USB-C, visijo taki in drugačni prilagojevalniki za starejše standarde (običajni USB, HDMI, displayport, …), ki jih ljudje še uporabljajo in jih bodo še nekaj časa.

Začuda ti isti prenosniki imajo izhod za slušalke, ki ga iPhone 7 nima več. Ker, spet Phil Shiller, pri Macbookih ne gre samo za slušalke, ampak jih ima za montiranje videa marsikdo priključene na zvočnike, ojačevalnike in ostalo studijsko opremo. Res je, Phil. Ampak tudi na telefonu marsikdo montira video, noče motiti okolice z zvokom iz vgrajenega zvočnika, tisti čez bluetooth pa ravno toliko zaostaja, da se ne da delati. Spet se je treba zateči k adapterju, če je baterija telefona že bolj pri koncu, še k dodatnemu.

Pri mobilnih napravah Apple že nekaj let stavi na priključek lightning, ki je v določenih pogledih super (majhen, robusten, na obe strani enak), v drugih pa malo manj (polnjenje in prenos podatkov sta počasna). V prenosnikih je povsem prešel na priključek USB-C, ki bi ga lahko uporabil tudi pri telefonih in tablicah, tako kot androidni tabor, ampak se je raje spet odločil za dvojnost. Celo na račun izjemno priljubljenega magnetnega priključka za polnjenje.

Nad ničemer opisanim nisem presenečen. To je proizvajalec, ki je od nekdaj znan po tem, da trmasto zagovarja svoj prav, tudi če celotna industrija zadeve počne drugače. Nekoč je to mantro gojil Steve Jobs, zdaj so jo prevzeli Tim Cook, Schiller in ostali. Ampak v Jobsovih časih so take odločitve (opustitev disketnika in optičnega pogona, zaprtost sistema, pa še kakšna druga) še imele nek smisel in logiko, zdaj pa se vse bolj zdi, da večino sprejemajo samo še zato, da so drugačni in dokazujejo, da imajo ja**a, če si še zadnjič izposodim Schillerja, in da jezijo uporabnike in jim nalagajo dodatne stroške in skrbi.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja