Zadeva Huawei – Samo brez panike!
Matjaž Ropret 20. maja 2019 ob 14:39

Dan po novici o Huaweijevi izgubi androidne licence je vse skupaj še vedno zavito v veliko negotovost. Gotovo je le to, da se obstoječim uporabnikom telefonov Huawei in Honor, pa tudi tistim, ki bodo še kupili aktualne modele, ni česa bati. Vsi vpleteni zagotavljajo, da bodo telefoni delovali nemoteno in da bodo deležni vse predvidene podpore. Seveda pa je zelo negotovo, kaj bo s prihodnjimi modeli, čeprav Honor namerava izpeljati jutrišnjo predstavitev modelne linije Honor 20.

Google je že ponoči (po našem času) v tvitu zagotovil, da z varnostnimi popravki in posodobitvami za obstoječe mobilnike kitajskega proizvajalca ne bo težav. Podobno poudarja tudi Huawei v svoji uradni izjavi.

V Huaweiju bomo še naprej zagotavljali varnostne popravke in poprodajno podporo za vse obstoječe mobilnike in tablice znamk Huawei in Honor. Tako za že prodane kot za tiste, ki so kjerkoli po svetu še na zalogi pri trgovcih in operaterjih.

Zapisali so še, da so v zadnjih letih veliko prispevali k razvoju in rasti Androida in da so kot eden ključnih partnerjev tesno sodelovali pri vzpostavljanju ekosistema, ki je prinesel dobrobit tako uporabnikom kot industriji. »Še naprej bomo vzpostavljali varen in trajnosten ekosistem programske opreme ter s tem nudili najboljšo uporabniško izkušnjo,« še piše v Huaweijevi izjavi za javnost.

Vse torej velja vnaprej, a tudi to je še nejasno, od kdaj. Če sploh, kajti kakšen dogovor še vedno ni izključen. Honor 20 (in njegove izpeljanke) bo, kot omenjeno, predstavljen jutri. Če v Huaweiju ne bi bili prepričani, da ga bodo lahko »normalno« prodajali, bi najbrž predstavitev odpovedali. A je niso.

Veliko pa je špekulacij, kakšne so možnosti kitajske korporacije, od nekakšne različice Androida z lastno trgovino z aplikacijami (ta pravzaprav že obstaja), do povsem novega operacijskega sistema – morda v sodelovanju z ostalimi povzpetniškimi kitajskimi znamkami – ali celo prenehanja prodajanja telefonov zunaj Kitajske. Mislim, da je za vse to še veliko prezgodaj, kajti ne vemo še, kakšen bo dejanski kitajski odziv. To je namreč samo epizoda v »trgovinski vojni«, ki traja že vsaj eno leto. Spomnimo se lahko, da je lani prepoved prodajanja v ZDA že doletela drugega kitajskega proizvajalca ZTE, a so jo po treh mesecih odpravili, ker so v zakulisju dosegli dogovor. Nekaj podobnega se lahko tudi tukaj, da bo ali Huawei izvzet s seznama podjetij, ki jim ameriški visokotehnološki proizvajalci lahko prodajajo samo z izrecnim dovoljenjem oblasti, ali pa bo to dovoljenje za poslovanje s Huaweijem dokaj trivialno pridobiti. Vsekakor je treba s črnimi scenariji in pokopavanjem trenutne številke dve med proizvajalci pametnih telefonov še malo počakati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.