Začele so se razprodaje lanskih modelov pametnih telefonov
Matjaž Ropret 29. januarja 2017 ob 17:15

Čez ene mesec se v Barceloni s sejmom MWC, glavnim v panogi mobilne telefonije, z vsem elanom začenja sezona 2017. Tam predstavljene novosti bodo nekje med aprilom in junijem ena za drugo kapljale v trgovine. Nekaj novih telefonov pa so proizvajalci že napovedali in bodo naprodaj že februarja ali marca. Zato ni prav nič nenavadnega, da so pri trgovcih in operaterjih znižanja starih modelov, navsezadnje je treba tudi malo spodbuditi prodajo, ki se po prednovoletni histeriji po navadi precej umiri.

Kje vse se torej trenutno da kupiti telefone po znižanih cenah in katere se sploh splača vzeti v obzir. V našem splošnem nakupovalnem vodiču smo že omenjali Bigbangovo odprodajo modelov, ki se jim počasi izteka življenjska doba. Tem so kasneje dodali še nekaj primerkov iPhone 6 in 6s. Med temi se nam zdi dobra možnost šestica v različici 64 GB za 500 evrov in za sto evrov dražji 6s prav tako s 64 GB. Kdor potrebuje več prostora za podatke, bo verjetno posegel po sedmici, navsezadnje je od letos 128 GB druga, ne več tretja pomnilniška opcija pri Applovih telefonih. Med ostalimi je za 490 evrov na voljo LG G5 z odličnim dvojnim fotoaparatom in ne pretirano uporabno modularnostjo. Slabo se je prodajal, ker je konkurenca ponujala več, tako funkcionalnosti kot sloga, toda za tako ceno je zelo dober pametni telefon. Starejšega G4 za višjo ceno je najbolje pustiti pri miru. Še en LG, Nexus 5x za 350 evrov prav tako ni napačna izbira, saj ima še vedno zagotovljeno najnovejšo različico androida in njegova strojna osnova je dovolj dobra za naslednje leto ali dve, se je pa treba zavedati, da lahko prostora za podatke pri tem modelu hitro zmanjka, s kartico pa ga ni mogoče razširiti. G3 je bil eden bolj uspelih LG-jevih modelov, ampak zdaj je že malo v letih. Ostali telefoni v tej akciji niso kdo ve kako zanimivi. Mnogi že v osnovi niso bili dovolj zmogljivi, nekateri cenovno niso konkurenčni, vsem Microsoftovim Lumijam pa manjka živ operacijski sistem z uporabnim naborom aplikacij.

Razprodajo ima tudi Telekom Slovenije, le da je treba tu, za razliko od nakupa v klasični trgovini, skleniti dvoletno vezavo z operaterjem. Večina sicer s tem nima težav, lahko pa je nerodno ob podražitvah, menjavah paketov ali sploh želji po menjavi operaterja. V vsakem primeru se nam ne zdi smiselno z vezavo kupiti telefona, ki v trgovini ne stane vsaj 300 evrov. Zato Huawei P9 Lite v tej akciji ni tako dober nakup kot mogoče kakšen drug. Denimo Sony Xperia XA za 120 evrov, ki je s tem konkretno cenejša kot v prosti prodaji. In je eden od bolj simpatičnih telefonov lanskega leta, tudi če ji kakšna lastnost (čitalnik prstnih odtisov) manjka. Od dražjih bi se raje odločili za HTC 10 za 480 evrov kot pa za Xperio XZ za 24 evrov manj, saj prvi ponuja bolj zaokrožen paket, vključno s prijaznejšo obliko in konsistentno dobrim fotoaparatom. Navsezadnje je desetica tudi osnova za Googlov Pixel, ki ga prav tako izdeluje HTC, in povsod dobiva odlične ocene za fotoaparat. Po drugi strani HTC 10 lifestyle prinaša vse preveč kompromisov, da bi ga lahko priporočili za kakršno koli ceno. Telekom ima še eno akcijo, iz katere je vredno omeniti Huawei P9 za 360 evrov in nič dosti drugega.

Tudi Simobil ima “razprodajo” starejših iPhonov. Vendar samo za nekatere naročniške pakete. Naročnikom s paketom Orto tripster+ se morda splača 6s 64 GB za 504 evre. Šestica je samo tri evre na mesec (ali skupno 72 evrov) cenejša, zato je veliko bolje vzeti izboljšani 6s. Šestica za 336 evrov se tudi morda zdi dober nakup, ampak samo za tiste, ki ne fotografirajo veliko, ne igrajo iger in nasploh ne nalagajo preveč aplikacij in vsega ostalega na telefon. Domnevamo, da mladih ni med temi (tudi to je akcije za “Ortovce”), zato bodo imeli telefon takoj poln. 64 GB je minimum, pri sedmici pa se morda da shajati tudi z 32 GB. Za naročnike s paketom Svobodni L, pa je morda zanimiva možnost iPhone 6s plus 64 GB za 576 evrov, ki lahko skupaj z zunanjo tipkovnico služi kot povsem spodobna žepna pisarna. V prosti prodaji namreč 32-gigabajtni 6s plus še vedno stane skoraj 800 evrov. Naročniki na pakete Orto imajo v posebni ponudbi na voljo tudi nekaj androidnih modelov. Huawei P9 za 300 evrov je še posebej atraktiven, celo toliko, da o malce cenejšem modelu Nova nima smisla kaj preveč razmišljati. Razen, če si res želiš nekoliko manjši telefon. Tudi LG G5 za 360 evrov se ne sliši slabo, a ta je na razprodaji tudi v prosti prodaji.

Nekaj telefonov je v akcijski ponudbi tudi na Mimovrste. LG-jev X Screen sicer ni nič posebnega, a za 150 evrov je težko kaj boljšega dobiti tudi pri “Kitajcih” in zaslon HD ter dva gigabajta pomnilnika danes ravno še zadoščata. Malenkost nižjo ceno ima tudi vrhunski Samsungov Galaxy S7. Naprodaj je za 600 evrov.

Če te nič od omenjenega ne premami ali imaš drugačne želje, vseeno pa bi rad(a) nasvet pri nakupu telefona, poglej še naš siceršnji svetovalnik, ki je še vedno aktualen in ki ga bomo ob prihodku novih modelov v prodajo tudi posodobili. In če se ti zdijo naši svetovalni članki koristni in bi nas rad(a) podprl(a), da jih bomo lahko pripravljali tudi vnaprej, lahko na dnu strani klikneš na gumb podpri in nam preko Paypala nakažeš donacijo. Ali nam pomagaš na enega od drugih načinov. Najlepša hvala!

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki