Za zdaj poceni Alcateli, drugo leto telefoni s prepogljivimi zasloni in znamko TCL
Matjaž Ropret 24. februarja 2019 ob 17:01

Alcatel, ena od znamk kitajske korporacije TCL, še naprej želi ponujati najboljše razmerje med ceno in vrednostjo v svetu mobilnih telefonov. Pred leti so sicer imeli najbolj izpostavljene izdelke v srednjem cenovnem razredu, potem pa so se umaknili strogo v nižji razred in na sejmu MWC so zdaj predstavili tri nove modele (v več različicah), od katerih bi najdražji utegnil biti zanimiv tudi za slovenski trg. Videli pa smo še novo, rdečo izvedbo Blackberryja Key 2 (ta znamka tudi sodi pod okrilja TCL-ja) in še koncepte naprav s prepogljivimi zasloni.

Novinci v Alcatelovem portfelju so modeli Alcatel 3, Alcatel 3L in Alcatel 1S. Trojka je prvi alcatel po dolgem času s Qualcommovim procesorjem (Snapdragon 450), na voljo pa bo v izvedbi 3 + 32 GB ali 4 + 64 GB. Prva bo imela priporočeno ceno 159 evrov, druga, ki vključuje tudi čip in anteno za NFC (torej za mobilno plačevanje in podobne zadeve), pa 189 evrov. Žal so razen tega, najdražjega, vsi ostali brez NFC-ja, vsi pa tudi vztrajajo pri starem priključku microUSB. »Zato, ker,« je odgovor predstavnikov proizvajalca.

Alcatel 3 ima 5,9-palčni zaslon z razmerjem 19,5:9 in razmeroma majhno okroglo zarezo, je pa ločljibost zaslona HD+, ne Full HD. Zadaj je dvojni fotoparat, ki menda omogoča nekaj igranja s »portretnim« načinom, baterija ima kapaciteto 3500 mAh, kar bi pri omenjenem procesorju moralo zadoščati za dva dni delovanja. Čitalnik prstnih odtisov je na zadnji strani. Ohišje je plastično, vendar deluje čisto v redu, zadnja stran pa premore tudi zanimivo prelivajočo se barvo.

Namen malo cenejšega 3L je ponuditi enako velik in dober zaslon tudi za manj denarja. Na prvi pogled zasloni, ki jih TCL proizvaja sam, res delujejo spodobni, toda nisem prepričan, da je za dvajset evrov (priporočena cena bo 139 evrov) smiselno sprejemati kompromise, kot sta slabši procesor in odsotnost čitalnika prstnih odtisov.

Zato je bolj zanimiv Alcatel 1S za 109 evrov, ki prinaša 5,5-palčni zaslon (18:9, HD+) brez zareze, prav tako 3 GB pomnilnika in 32 GB prostora za podatke, dvojni fotoaparat ter še baterijo s kapaciteto 3060 mAh in procesor Spreadtrum. Tablica 3T 10 je zanimiva zaradi zvočniškega podstavka, ki ga bo mogoče kupiti v kompletu (za 229 evrov, sama tablica pa bo stala 40 ali 50 evrov manj), toda kot tablica ni prav nič izstopajoča in njen zaslon z ločljivostjo HD prikazuje precej nazobčano besedilo.

Pri telefonih Blackberry trenutno ni nič strojno novega, so pa lanski model Key 2 zdaj oblekli še v živordečo, ki dejansko izpade atraktivno.

Poleg tega so novinarjem pod vitrino prikazali prototipe telefonov s prepogljivim zaslonom. Nanje so prav tako zelo ponosni, ker gre za plod lastnega razvoja, vključno z mehanizmom za pregibanje – na prepogibu se vidi, da zaslon ni vpet povsem do sredino, temveč malo »diha«. Seveda pa je težko reči karkoli o napravi, ki je postavljena v eno pozicijo in pod steklom. Napovedujejo sicer, da bodo konkreten izdelek ali celo več izdelkov pokazali prihodnje leto. Ali že na sejmu MWC ali kasneje, pa je za zdaj prezgodaj ugibati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja