Za vsak počitniški dan en slovenski film
Matjaž Ropret 26. oktobra 2021 ob 12:18

Med »krompirjevimi« počitnicami (še enkrat, zakaj ne kostanjevimi?) sta filmska platforma Cinesquare in kolektivna organizacija AIPA pripravila Kino AIPA, kjer si je mogoče zastonj ogledati osem slovenskih filmov.

V sodelovanju s knjižnico pretočnega videa Cinesquare smo že videli nekaj projektov, denimo v času filmskih festivalov. Tokrat so ponudili ogled nekaterih novejših filmov in klasik, ki jih je sicer težje najti ali so dosegljive le na plačljivih platformah, kot sta Voyo in najnovejša Filmoteka RTV Slovenija.

»Cilj je, da nekajkrat letno ob posebnih priložnostih posvetimo pozornost domači produkciji in jo v sodelovanju s producenti, igralci, režiserji, scenaristi ter ostalimi avtorji naredimo dostopno širši javnosti,« so zapisali v kolektivni organizacija AIPA, ki zastopa avtorje, izvajalce in producente avdiovizualnih del.

Nabor filmov, ki si jih je mogoče ogledati do prvega novembra, je naslednji:

  • Gremo mi po svoje (Miha Hočevar, 2010)
  • Gremo mi po svoje 2 (Miha Hočevar, 2013)
  • Košarkar na bo (Boris Petkovič, 2017)
  • Košarkar naj bo 2 Boris Bezić, 2019)
  • Pastirci (France Štiglic, 1973)
  • Poletje v školjki (Tugo Štiglic, 1986)
  • Sreča na vrvici (Jane Kavčič, 1977)
  • Ne joči, Peter (France Štiglic, 1964)

Prijaviti se moraš s svojim uporabniškim imenom in geslom za Cinesquare oz. ustvariti novega, če ga še nimaš, potem pa ob »nakupu« vpisati kodo kinoaipa2021, da lahko začneš gledati. To v osnovi lahko počneš na računalniku (v brskalniku), a tega se da s kablom povezati na televizor ali predvajati preko protokolov Airplay in Chromecast, verjetno pa bi se dalo tudi na telefonu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za Cinesquare sicer pravijo, da je unikatni koncept, ki združuje trinajst držav jugovzhodne Evrope in »je največja knjižnica videa na zahtevo s potencialnim dosegom 140 milijonov gledalcev.« Ponuja predvsem filme, večinoma iz evropske umetniške produkcije, v zadnjih letih pa tudi serije.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja