ZA TELEBANE: Pot do aplikacij, ki jih ni v Googlovi tržnici
Marjan Kodelja 1. julija 2019 ob 06:34

Razlogov, zakaj nekaterih ni v Googlovi tržnici, je veliko. Med njimi so tudi pravni, ako aplikacija tako ali drugače krši ameriške zakone, upoštevajo tudi druge, a niti približno enako vestno, potem je Google ne uvrsti v tržnico. Tudi razvijalci imajo pravico odločati, kje oziroma kdaj bo objavljena. Še en razlog je, zakaj je alternativa želena. Na uradni tržnici je vedno le zadnja različica aplikacije, mi pa bi radi iz takšnih ali drugačnih razlogov starejšo. 

Še dobro, da Android ni iOS in dovoljuje nameščanje aplikacij iz drugih virov, ne da bi bilo zato treba odkleniti korenski dostop. Poiskati moramo ali pa nam kdo pošlje namestitveno datoteko s končnico .apk, jo naložiti na svoj telefon ter jo zagnati, da steče nameščanje. Na ta način lahko aplikacije nameščeno tudi na naprave s sistemom Android, ki nimajo uradne Googlove tržnice, kot so Amazonove tablice Fire in kar je grozilo Huaweijevim napravam.

Najprej pa krajše opozorilo. Sicer se je že pripetilo, da je bila aplikacija v uradni tržnici okužena z zlonamerno kodo, vendar so takšni primeri redki. Google morda res ni vesten kot Apple, ki v drobovje pregleda prav vsako, da se prepriča, da bo delovala, kot obljublja, da ni neposreden tekmec njigovim in da je varna, če pa je z aplikacijo kaj narobe, pa jo tudi on izbriše iz tržnice Play. Iskanje izven nje, pa je podobno življenju na divjem zahodu. Večinoma se ne bo zgodilo nič slabega, lahko pa se. Zatorej velja pazljivost in ne klikajte ravno na vsak gumb, ki se pojavi na zaslonu, polagamo pa vam na srce tudi, da datoteke .apk nalagate iz zaupanja vrednih virov. Še najbolje od prijatelja, ki želeno aplikacijo ima dlje časa in jo je že dodobra preizkusil.

Poiskati in prenesti

Veliko jih je, kot uveljavljeno in zaupanja vredno pa je skupnost prepoznala alternativno tržnico na naslovu apkmirror.com. Njena odlika je, da so pri vsaki aplikacijo na voljo seznam vseh različic, med katerimi lahko izbiramo po mili volji. Oblegana je bila na primer, ko je bila evforija s Pokemoni na vrhuncu in niso bili vsi igralci enako hitro deležni nove različice. Objavili so na primer tudi Harry Potter Wizars Unite, ko igra še ni bila globalno dostopna, a tudi izbrisali, ko je to od njih zahteval Niantic. Ker so “prijazni” do zahtev za odstranitev, tu ne boste našli vsega. Gotovo ne na primer aplikacije za pretočni video ShowBox. Zato še ena tržnica apkpure.com, ki je v tem pogledu “prijaznejša” do uporabnikov. Alternativnih tržnic je še nekaj, omenil sem dve, ki sta med najbolj obleganimi in zato primerni mesti, kjer lahko začnete iskati aplikacije, ki jih v uradni tržnici ni. Datoteko .apk pa lahko najdete tudi tako, da v Googlov iskalnik vpišete ime z omenjeno končnico (npr: showbox.apk).

Aplikacije, ki jih že imamo nameščene na pametnem telefonu, lahko vedno prenesete na drug telefon. Tudi za to nalogo se najde kaj uporabnega. Med preprostejšimi je Shareit, ki jo je treba namestiti na oba telefona, nato pa iz ene želeno pošljemo drugi preko povezave bluetooth. Lahko pa namestimo AirDroid. Z njim imamo več možnosti, saj lahko preko računalnika v istem lokalnem omrežju dostopamo do vseh datotek na telefonu v oknu spletnega brskalnika. Moramo le poiskati želeno aplikacijo in jo prenesti na računalnik. Tako hitro in preprosto dobite datoteko s končnico .apk, ki jo lahko shranite v oblačno storitev in daste v skupno rabo drugim. Možnosti je še veliko, omenili smo dve.

Namestitev kot vsaka druga

Ko je datoteka .apk prenesena na drug telefon, moramo vedeti, kje je (upravitelj datotek), da tapnemo nanjo. Če to počnemo prvič, nimamo še dovoljenja za nameščanje aplikacij iz zunanjih virov. Novejši sistem nas bo samodejno premestil na pravo mesto, da obkljukamo to možnost, v najslabšem primeru pa jo boste morali poiskati v nastavitvah naprave. Steče nameščanje in ko je končano, aplikacijo lahko uporabljate. 

Če aplikacija ni bila prenesena iz tržnice in če je tam ni, potem je kavelj 22 v nadgradnjah. Nekatere javijo, ko je nadgradnja na voljo, saj je funkcija za nadgradnje vanje vgrajena. Drugače pa boste morali sami poskrbeti in ko ugotovite, da so na voljo, spet najti datoteko .apk in ponoviti postopek.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.