ZA TELEBANE: A je to orodja za moderne mojstrovalce
Marjan Kodelja 2. oktobra 2019 ob 06:26

Domači mojstri imamo več možnosti, ko moramo kaj na hitro izmeriti, za to pa bi potrebovali »posebno« orodje ali pa čisto običajno ravnilo oziroma meter, za katera se, ko ju nujno potrebujemo, ne moremo spomniti, kam smo ju pospravili. Za to, ali je slika obešena ravno, kolikšen je hrup sosedove zabave in še za kaj so brezplačne aplikacije za pametne telefone.

Aplikacije za merjenje izkoriščajo fotoaparat, GPS-sprejemnik, nekaj modelov s tipalom oziroma kamero za merjenje globine ToF, pa morda tudi to. Pametno ravnilo (Smart Ruler) uporabimo za merjenje velikosti predmetov, ki so manjši od zaslona. Položimo ga nanj, omejimo rob z dotikanjem zaslona in preberemo, kolikšna je velikost predmeta. Za fino nastavitev vnesemo širino zaslona, to pa je vse. Saj pravimo, da gre za preprosto aplikacijo, ki pa, glede na to, da imamo telefon skoraj vedno pri sebi, reši marsikatero dilemo. Na primer kako dolg je vijak, s katerim bomo nekaj privili, a ne bi radi, da konica vijaka na drugi strani pogleda ven.

S pametnim metrom (Smart Measure) merimo večje predmete ali razdalje. Aplikacija uporabi fotoaparat telefona, ki ga usmerimo v prostor. Izmerimo lahko razdaljo od telefona do točke v prostoru, velikost predmetov oziroma višino stavb. Moramo pa poznati načelo delovanja aplikacije, geometrijo in v aplikacijo pravilno vnesti podatke. Če vnesemo na primer napačno višino telefon med meritvijo, bo tudi ta napačna.

Izmera površine in razdalje

Za merjenje daljših razdalj aplikacije uporabijo sprejemnik GPS. Natančnost merjenja je zato predvsem odvisna od razmer oziroma koliko signalov satelitov sprejemnik hkrati sprejema. Tovrstnih aplikacij je veliko. Skoraj vsaka za beleženje aktivnosti uporabnika, kar je zadnje čase v povezavi s pametnimi in športnimi urami moderno, zna izmeriti tudi razdaljo. Enostavna tovrstna aplikacija, s stališča delovanja in uporabe, je GPS merilec površine polja. Obhodimo zemljišče in izračunala bo njegovo površino.

Je slika obešena ravno?

Boljše polovice to vedno zahtevajo od domačih mojstrov, vendar moško oko ni tako natančno kot žensko. Kar se nam zdi ravno, je lahko zanje tako krivo, da bodo vsi opazili, in če že nismo sposobni narediti prav, se naloge sploh ne lotimo. Zadrege nas reši 3D Measurement App – Plumb-bob. Je zmogljiva aplikacija, ki uporablja fotoaparat pametnega telefona, da prikaže popolnost v navpični in vodoravni ravnini, hkrati pa izmeri predmet, površine in naredi fotografijo z dodanimi elementi, ki jo lahko uporabimo med delom. Dostikrat pa vsega tega ne potrebujemo, potrebovali bi le vodno tehtnico. Z njo hitreje vidimo, ali je nekaj ravno ali krivo. Enostavna je Bubble Level.

Izdelava tlorisa prostora

Tudi v tem primeru gre za nekaj, za kar se občasno pojavi potreba. Želimo imeti čim bolj natančen tloris prostora, če za nič drugega, za to, da ugotovimo, ali lahko kos novega pohištva fizično sploh postavimo vanj. Floor Plan Creator ni orodje, temveč »risarski« pripomoček, s katerim narišemo tloris prostora, opremljen z gradbenimi simboli in skicami pohištva. Pomagajo pa lahko nekatere že omenjene aplikacije, da dobimo prave mere. Nato pa tloris na zaslonu enostavno prilagajamo dejanski obliki in meram. V izbranem razmerju. 

Merjenje hrupa

Pogosto se razburjamo zaradi hrupa iz okolice, vendar s svojim sluhom ne moremo oceniti, ali je nad dovoljeno ravnjo. Aplikacija Decibel in hrup detektor je ena bolj natančnih, ko gre za merjenje hrupa s telefonom, za to pa uporabi vanj vgrajen mikrofon. Meritev je v decibelih (dB), ker pa veliko ljudi te merske enote ne razume najbolje, je na dnu zaslona tudi razlaga, kaj katera stopnja v razumljivi govorici pomeni. Aplikacij za merjenje hrupa pa je še nekaj. V iskalno vrstico tržnice vpišite »noise« in izberite katero od ponujenih. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Da se med merami ne izgubimo

Domači mojster potrebuje še eno orodje. Zgodi se lahko še tako izobraženemu, da morda na pamet ne ve, kakšna je povezava med stopinjami (C) oziroma fahrenheiti (F). ConvertPad pretvarja in preračunava med merami. Pomislite, kolikokrat se je to zgodilo vam. Šli ste v trgovino in velikost čevlja je bila označena le z ameriškimi merami. Aplikacija zna pretvarjati tudi med takšnimi merami. Podobna aplikacija je tudi Handyman Calculator, ki pa je vsebinsko bližje posameznikom, ki bi doma večino stvari popravili ali naredili sami. Z njo lahko na primer izračunamo, koliko barve bomo potrebovali za beljenje stanovanja. Poleg znanstvenega kalkulatorja ima tudi štoparico za merjenje časa.

To je le nekaj uporabnih aplikacij, na voljo jih je še cel kup. Tudi za naprave z jabolčnim sistemom iOS. Vedno, ko potrebujete praktično orodje, preprosto skočite v tržnico ter v iskalnik zapišite, kaj potrebujete. Nato pa med rezultati izberite eno. Običajno je najboljša tudi najbolje ocenjena.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.