ZA TELEBANA: Najbolj popolnega telefona ni in ga tudi nikdar ne bo, saj ni MOGOČ!
Marjan Kodelja 12. avgusta 2019 ob 06:21

Papir prenese marsikaj. Narišeš lahko hišo, ki se zoperstavlja naravnim zakonom in je torej ne moreš zgraditi ali zapišeš karkoli, četudi to ne drži. Nihče ne more trditi, da je kakšen telefon najbolj popoln na trgu, pa čeprav pripiše besedo »trenutno«, ker oceno poleg merljivih lastnosti vedno vsebuje tudi subjektivni del. Lahko se tebi zdi, najboljši ta hip, to kajpada spoštujem, pa čeprav sem morda ne strinjam. In tako tudi mora biti, kajti drugače bi bilo življenje silno dolgočasno. Danes bi vsi prisegali na Samsunge, jutri na Apple, pojutrišnjem na Huaweie in tako naprej!

Ko ocenjuješ svoj telefon, je ocena odvisna, ali si z njim zadovoljen ali ne. In večinoma smo nezadovoljni, saj je potrebnih mnogo manj stvari, pomembnih ali ne, “ki ti gredo grozno na živce”, da te potegne na temno stran sile – lestvice zadovoljstva. Tudi če ta hip gledaš na novi model z veliko mero navdušenja, boš začel dlakocepiti tisti hip, ko ga boš imel. Potem pa bo samo še vprašanje, koliko te bodo slabosti, imajo pa jih vsi, razburjale. Marsikaj te lahko vrže iz tira, morda je tipka za nazaj na desni strani krmilne vrstice namesto na levi (ali obratno), pa čeprav je pravzaprav nepomembno. Načeloma je tudi prav, da je tako. Nobene potrebe ni, da se ves čas kot pijanec plota držiš enega izdelovalca. Splača se kdaj pogledati tudi na drugo stran plota, kajti morda boš videl, da tudi tam ni z rožicami postlano.

Nepoznavanje in nemogoča pričakovanja!

Najhujša pa so previsoka pričakovanja, ki pa jih, mimo tega bi šel težko, spodbujajo tudi izdelovalci. Na roke jim gre, da so uporabniki manj tehnično izobraženi, zato jim lahko prodajo, kar hočejo. Če nekje prebereš, da bo baterija telefona pri normalni uporabi brez večjih pretresov zdržala do večera, nikakor ne pomeni 12 ur nabijanja mobilnih iger. Če se razburjaš, da je zaslon preslab za delo zunaj, ne pričakuje, da bodo zasloni tekmecev kaj boljši na plaži ob dvanajsti uri neposredno pod svobodnim soncem. Pa čeprav si tako prebral ali pa si pozabil in meniš, da je bil tvoj stari telefon tozadevno boljši. Kratek spomin imamo, subjektivnost pa je nevarna »zver«, ki zalo rada in neovirana velikokrat plane v ospredje. In nadgradnje, te so šele vir frustracij. Bolj ali manj pomembna sprememba, morda ni več možno umakniti vrstice s predlaganimi aplikacijami, del uporabnikov pa plane v zrak. Katastrofa, kako grem lahko nazaj, nikoli več ne bo kupil telefona te znamke. Nekateri “padejo ven” zaradi malenkosti, ki druge ne motijo ali pa jih sploh ne opazijo, a vendar se lahko zgodijo pri vsaki nadgradnji. Pa ni važno, ali gre za telefon z Androidom ali iOSom. Če si tak in ne želiš presenečenj, nikdar svoje naprave, s katero si zadovoljen, ne nadgradi na novejši operacijski sistem.

Premalo prostora na pomnilniku?

Najcenejše različice modela ga imajo manj, da so lahko z več dražji. Pri premijskih modelih najpogosteje 128 GB. Dejali boste, več kot dovolj. Večini morda, ne pa vsem, saj so datoteke s fotografijami vse večje. Kljub možnosti, da fotografiraš v nižji ločljivosti (potem bi bile datoteke manjše), tega ne počneš, pa čeprav visoke ločljivosti sploh ne potrebuješ. Mar ni tako? Kajpada nima smisla izgubljati besed o dejstvu, da je razlika v ceni med različico z manj in različico z več GB večja, kot bi pričakovali glede na cene pomnilnikov.

Razburjanje, ker ne moreš namestiti nove igre, nima smisla, kajti za pomnilnik si odgovoren sam. Občasno moraš v nastavitvah obiskati razdelek »pomnilnik« in preveriti, koliko je sploh še prostora. Verjetno boš videl, da je slik ogromno. So vse nujna, ali pa morda kot hrček hraniš vse, tudi slabe. Izbriši jih, prenesi nekam na varno, da ne bo ogenj v strehi, ko bo s telefonom kaj narobe ter ga bo treba nesti na servis ali ponastaviti. Potem bo prepozno, kriviti izdelovalca telefona za izgubo fotografij, pa tudi nima smisla. Fotografije lahko shraniš na računalniku, tako da telefon nanj priključiš prek kabla USB ali v katero od oblačnih hramb. Če ima telefon režo za pomnilniške kartice, je prednost dvojna. Fotografije in druge datoteke lahko shraniš tudi nanje, hkrati pa rešiš morebitno težavo zaradi prezasedenega vgrajenega pomnilnika.

Eni se trudijo, drugim je vseeno

S pomnilnikom naprave je tako kot s stanovanjem. Eni hočete, da je kot iz škatlice, brišete vse, česar ne potrebujete več, drugi pa ste zbiratelji. Nikdar se ne ve, kdaj bo kaj prav prišlo. Prvi s prostorom nimajo težav, drugi pa zelo kmalu. Vendar, aplikacije, slike, datoteke, filme, serije in video posnetke, ki jih nikdar več ne boš rabil, o tem pa si popolnoma prepričan, le briši!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Dobršen del krivde za komunikacijske kratke stike nosijo izdelovalci telefonov, kajti dovoljeno jim je prav vse. V enem od oglasov za Note 10 napovedovalec pravi, da ima telefon okvir iz nerjavečega jekla. Enako pa je bilo zapisano tudi na spletni strani. Ko so novinarji Samsungu napako pomolili pod nos, je preprosto popravil zapis na strani. Podobno še zdaj ne vemo, kako Huaweievi telefoni serije P naredijo tiste odlične fotografije Lune. Še cel kup podobnih stvari je tudi pri drugih izdelovalcih. Prepričan sem, da so uporabniki, ki bodo zaradi malenkosti po domače povedano, »čisto ven padli« (ali zdravili svoje frustracije)! Nobene ovire tudi ne vidim, da o telefonih svoje mnenje povedo vplivneži, tudi če so njihova kompetence zgolj lep videz na Instagramu, dokler potrošniki to vedo. Kot ni »najbolj popolnega« telefona, tudi ni najboljšega svetovalca. Kdor se spozna na tehniko, lahko poda oceno tehnološke odličnosti, če ima kanček fotografske žilice tudi o tehnični kakovosti fotografij. Ne more pa se v oceni meriti z oblikovalci, ko gre za estetiko in dizajn ali enakovredno s fotografi razpravljati o umetnostih ravneh pretirane barvne nasičenosti, ostrenja ali pomoči umetne inteligence pri kompoziciji fotografije. Kot ni najbolj popolnega ocenjevalca, tudi ne more biti najbolj popolnega telefona ali kakšne druge naprave. Tako preprosto je to!

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.