iRobot Roomba 866: Za stotaka predrag?
Marjan Kodelja 17. novembra 2016 ob 18:38

Robotski sesalniki so daleč najštevilčnejši znanilci mehaničnih služabnikov, ki nas bodo nekoč osvobodili opravljanja rutinskih opravil.

Čeravno je ponudba onstran meja dokaj pestra, se na sončni strani Alp bolj kot ne vse začne in konča pri izdelkih ameriškega podjetja iRobot. Nič hudega, saj so Roombe tudi drugje najbolj priljubljene. Model 866 sicer na sodi v  sam tehnološki vrh ponudbe, pa tudi najcenejši ni, ima pa vse tisto, kar mora imeti dobra »mehanična« fata.

roomba2Iz izkušenj lahko povem, da je bil nakup robotskega sesalnika najboljša odločitev zadnjih let, no vsaj kar se tiče nakupov gospodinjskih aparatov. Vendarle po treh letih opažam dvoje. Malce smo se razvadili in le redko vzamemo v roke običajni sesalnik, kar pa je še vedno nujno, saj roomba kotov na primer ne more očistiti. In drugo, model 780 oziroma njegova baterija počasi izpušča »dušo«. Naj kupim novo baterijo ali kar nov sesalnik? Kateri model? 866 bi znala biti prava, čeprav ima v resnici v primerjavi z obstoječo le eno izboljšavo. Močneje sesa in ima boljše krtače«. Ampak kot kaže se bom raje odločil za novo baterijo. Naj mi oprostijo, šest stotakov pač ni mačji kašelj za menjavo aparata, ki bo komajda dopolnil štiri leta in s katerim drugače ni nič narobe.

Nobeden ni čudodelen


Kaj pa model 866? Je tišji od predhodnice, a vendarle še vedno dovolj glasen, da moti in je bolje, če svoje delo po nastavljenem razporedu opravlja, ko nikogar ni doma. Opazno je tudi, da krtače oziroma cel sesalni mehanizem deluje bolje, beri pobere več smeti. A vendarle so omejitve, ki jih noben baterijsko gnan sesalnik ne more preseči. Pobiranje prahu iz globin preproge je težava in tudi bo. Fizika je pač neizprosna in noben robot ne more ustvariti tolikšnega sesalnega učinka kot sesalnik, priključen v električno vtičnico. Vseeno pa bodo tudi preproge čistejše, da niti ne govorimo o stanovanju, kajti le redki smo pripravljeni sesati vsak dan ali celo večkrat na dan, kar lahko robotu preprosto zapovedo.

Za odtenek bolje

roomba3Tako ostanejo krtače in te so resnično izboljšane. No vsaj kar se tiče v primerjavi s starejšimi modeli. Ne samo, da bolj vestno pobirajo smeti, pravijo, da te celo drobijo, pomembneje je, da se vanj manj »fecljajo« odpadli dolgi lasje. Zaradi tega je redno čiščenje mehanizma za odtenek manj moreče. Pri starejšem modelu sta krtači tudi občutljivejši na poškodbe in jih je bilo treba vsaj enkrat na leto menjati. Novi sta manjši in morda tudi dolgotrajnejši, česar pa kajpada ne moremo potrditi le po nekaj dnevnem preizkusu.

Več modelov je v družini »osem«, med seboj pa se razlikujejo po številu dodatkov in podpori zanje. Navidezni zid, ki preprečuje, da bi robot »stopil« na področje, kjer bi lahko povzročil škodo ima smisel, svetilnik, katerega naloga je pomoč pri optimalnejšem sesanju več sob na enkrat, pa ne ravno. So namreč predragi, treba je skrbeti za baterije v njih, robot pa bo več sob posesal tudi, če jih ni! Le dlje se bo z bivališčem mučil.

***

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
3 komentarji
  • Matjaž, kateri model priporočaš za stanovanje, veliko otrok, nič živali, večinoma parket. Motijo nas prašne “muce” ob stenah in drobtine pod mizo, ki se nabirajo dnevno in jih Roomba verjetno z lahkoto počisti. Enkrat na teden se zgodi kompletno čiščenje, zato bi Roomba morala delati tiste dneve vmes in bi zanjo ne zapravili preveč denarja, torej price/perormance, torej 980 ni opcija. 🙂

    Pa še to – kje kupiti?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja