Za plačat sendvič, kavo in bus je tu po novem Valú
Matjaž Ropret 19. junija 2019 ob 06:26

Moneta je pionirska rešitev plačevanja z mobilnim telefonom, zanimiva tudi zato, ker je vezana na plačilo skupaj z operaterjevo položnico, ne vnaprej. Jo je pa tehnologija že pred časom malo prehitela in v Telekomu, ki je storitev prevzel popolnoma pod svoje okrilje, so se tega zavedali. Tako so razvili Valú, še eno v že kar dolgi vrsti mobilnih denarnic, obenem pa so staro storitev, ki še ostaja, preimenovali v Valú Moneta.

Nova storitev omogoča bistveno več od stare in gre nekako vštric številnim, ki na nek način poskušajo nadomestiti banke ali pa vsaj spremeniti naše dojemanje klasične denarnice. Pri Telekomu pa so si zadevo zamislili še malce drugače. Kot telekomunikacijski operater so vedno stremeli k temu, da bi bili glavna vstopna točka še za marsikaj drugega, najsi bo za energetiko ali e-zdravje, pa tudi pametni dom in kar je še dodatnih funkcionalnosti na sicer televizijskem sprejemniku Neo.

Pri storitvi Valú je osnova še vedno v plačevanju. Po novem je treba na račun prenesti denar (dobroimetje), kar je mogoče storiti s kartico ali z bančnim nakazilom, pa tudi z Valú Moneto, ki ostaja »post paid«, torej se obračuna na položnici za telekomunikacijske storitve. Plačevanje pa je mogoče na tri načine z androidnim telefonom in dva z iPhonom. Da se po starem, s klicem (piskanjem), kot pri Moneti. Lahko prebereš kodo qr in potrdiš plačilo. Ali pa, vendar samo z androidnikom, plačaš brezstično, z uporabo modula NFC. Enako, kot bi storil pri NLB Pay in podobnim platformah, vendar zgolj pri trgovcih, ki imajo sklenjeno pogodbo za Telekomovo storitev in z eno razliko. Najprej je treba v aplikacijo Valú in tam izbrati način plačila, pri omenjenih mobilnih denarnicah pa je dovolj zgolj odkleniti telefon in ga prisloniti k terminalu POS. Razlika je v tem, da Telekomove platforme sistem Android ne vidi kot mobilne denarnice in je tako ni mogoče izbrati za privzeti način plačila s približevanjem telefona (terminalu). V bistvu temu niti ni namenjena, kajti njen smisel je bolj v plačevanju majhnih zneskov – za nekaj iz avtomata, karto za javni prevoz, itd Podobno verjetno velja tudi za možnosti prejemanja in pošiljanja denarja. Če je nekdo namesto tebe plačal pijačo, kosilo ali kaj drugega, mu enostavno »pošlješ« tistih nekaj evrov. Možno pa je v restavraciji s to mobilno denarnico tudi plačati na tak način, da si že takoj razdelite znesek in potem ne komplicirate več.

Za pošiljanje »sredstev« je sicer treba odpreti napredni profil. Pri osnovnem, ki ga dobi vsakdo, kdor se prijavi v aplikacijo, je lahko na računu največ 500 evrov, na mesec pa je mogoče opraviti za največ 250 evrov transakcij (1500 evrov na leto). Na osnovni profil je mogoče tudi prejemati denar. Za naprednega je treba dokazati svojo identiteto, lahko s kvalificiranim digitalnim potrdilom, po videoklepetu, s prijavnimi podatki za račun Moj Telekom ali osebno v Telekomovem centru. Med postopkom pridobivanja tega profila, ki je sicer z vsaj dvema od naštetih možnosti (digitalno potrdilo in Moj Telekom) stvar minute ali dveh, je treba tudi vpisati davčno številko in dati še nekaj drugih osebnih podatkov. Potem pa lahko začneš še pošiljati denar in dovoljeni zneski so precej višji. Na računu je lahko pet tisoč evrov, mesečnih vplačil in izplačil do tri tisoč evrov, letnih pa do 15 tisočakov. Kadar koli sicer lahko denar iz mobilne denarnice preneseš (nazaj) na bančni račun, seveda pa je za to treba med svoje podatke vpisati še številko TRR.

Kot rečeno se lahko Valú povezuje z drugimi storitvami oz. aplikacijami. Med temi so Urbana, kartica ljubljanskega potniškega prometa in sistema izposoje koles bicikeLJ, aplikacija za kartice »zvestobe« Popkart in aplikacija za Študentsko prehrano (»bone«). Sam sem jo povezal z Urbano, vendar večjih koristi tega za zdaj ne vidim, je bolj ali manj bližnjica do Urbane v Valúju (saj se tako sklanja?), ne morem pa denimo v prvi polniti dobroimetja z računa druge (razen s klasično Valú Moneto, kar je bilo možno že prej). Glede na to, da v Urbani po letih obljub še vedno niso omogočili nalaganja dobroimetja z debetnih oz. kreditnih kartic, bi taka povezava prišla zelo prav. V Telekomu trdijo, da prihaja kmalu. Nasploh napovedujejo nadgradnje glede možnosti polnjenja računa in same uporabniške izkušnje.

Valú je podobna zgodba kot mBills, Revolut in še kakšna podobna storitev, ki bi rada nadomestila keš, bančne kartice in ostale načine plačevanja. Omejuje jo mogoče zgolj to, da ni povezana z nobeno kartico, bančnim računom ali nečim, od koder bi denar za nakup prišel samodejno, brez predhodnega nalaganja. Tovrstno funkcionalnost menda bolj ali manj onemogoča zakonodaja (preprečevanje pranja denarja), vendar ni povsem izključena.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Dejansko je to izjemno nišna reč in močno dvomim, da se bo prijela. Sam sem npr. skušal polniti in plačevati, ampak kaže, da je še precej težav – ničesar nisem mogel opraviti, kar so potrdili na helpdesku. Prav tako je težava s prenosom sredstev na bančni račun. Še precej nedodelana reč.

    • Preizkusil Valu in do sedaj mi je vse delalo. Polnil Valu račun prek debetne VISE, polnil prek Valu monete, plačeval pri nekaj ponudnikih. Edino, kar še nisem poskusil je nakazilo denarja nazaj na TRR. Opazil sem pa še eno funkcionalnost Valuja – Samodejna polnitev računa iz fonda monete, da ni treba imeti stanja na Valuju in se plačila izvajajo prek Moneta dobroimetja, ki ga imaš na voljo na mobilni številki – jaz imam 80 eur fonda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja