Za net v Pjongčangu Telekom, Telemach, lokalna kartica SIM ali Wi-Fi
Matjaž Ropret 1. februarja 2018 ob 11:45

Čez en teden se v Pjongčangu začenjajo zimske olimpijske igre. Program bo natrpan, a vseeno bodo navijači imeli dovolj časa tudi za svoje nepogrešljive telefone. Toda to je daleč od Evropske unije in načela gostuj kot v domačem omrežju. Kakšne so sploh možnosti za Slovence, ki bodo ta mesec v Južni Koreji?

Pogled na cenike operaterjev razkrije, da so cene take, kot smo jih v EU poznali pred uredbo, ki jih je konkretno sklestila. Odhodni klic iz Koreje domov denimo stane nekje med 3,17 in 3,76 evra, dohodni približno dva evra, sms pol evra ali malo več, lahko pa tudi nekaj evrop pri “napačnem” operaterju, vsak megabajt podatkov pa od deset do dvanajst evrov. Že samo vključen prenos podatkov verjetno v nekaj minut naredi konkreten strošek, s kakšno fotografijo, naloženo na Instagram, pa je uporabnik hitro na stotih evrih. Žal pa kaj dosti opcij zakupa določenih količin po sprejemljivejših cenah ni. Še najboljšo ponuja Telekom Slovenije.

Ta ima že sicer v ponudbi dve opciji, imenovani Svetovni zakup S in Svetovni zakup L. Običajno veljata v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Švici, Rusiji, ZDA, na Kosovem in na Kitajskem. Zdaj so dodali še Južno Korejo. Ponujata pa naslednje:

  • Svetovni zakup S vključuje 500 MB prenosa podatkov in 500 enot, ki jih lahko naročnik porabi za klice ali sporočila SMS. Stane 19,95 evrov in se obračunava mesečno, dokler je naročnik ne izklopi.
  • Svetovni zakup L ima za 39,95 evrov vključenih 1024 MB (en gigabajt) prenosa podatkov in 2.000 enot za klice ali sporočila SMS.

Opciji se vključi s poslanim sms-om s ključno besedo ZAKUP S ali ZAKUP L na 1918. Možno pa je to urediti tudi v Telekomovih trgovinah. Če je uporabnik ne prekliče, se opcija naslednji mesec obnovi. Prekliče pa jo z sms-om ZAKUP L NE ali ZAKUP S NE. Pomembno je, da opcija velja samo v omrežju operaterja KT Korea, ki je na telefonu predstavljeno z imenom OLLEH. Zato je treba ročno izbrati omrežje in telefon pustiti na njem, ker če bo izbiral samodejno, se hitro lahko zgodi precejšen strošek v drugem omrežju.

Foto: MOK

Opcijo za Južno Korejo je danes objavil tudi Telemach. Cenejšo, vendar zgolj podatkovno. Za deset evrov namreč naročnik dobi 1 GB prenosa podatkov pri operaterju SK Telecom. Opcijo lahko vključiš s poslanim sms-om z besedilom KOREJA 1GB na številko 7070.

 

A1 se bolj osredotoča na države, v katerih je skupina prisotna, tako je denimo na voljo opcija za Srbijo in Makedonijo, za države zunaj EU pa so v ponudbi zgolj že zdavnaj preživete možnosti, ki za višjo ceno od Telekomove prinašajo peščico megabajtov in minut. Pri Telemachu in T-2 tovrstnih opcij nismo našli.

Seveda vedno obstaja možnost nakupa lokalne kartice SIM. Ker je Južna Koreja telekomunikacijsko izjemno razvita država, so omrežja kakovostna, cene pa razumne. Za podobno ceno, kot staneta omenjena zakupa pri Telekomu, se da dobiti predplačniški paket s precej več prenosa podatkov. A po drugi strani je ta možnost, kot tudi Telemachova, slabša za klice in sms-e v Slovenijo od Telekomove. Korejski operaterji, poleg KT Korea je najbolj znan SK Telecom, večinoma storitve ponujajo na podobnih frekvenčnih območjih kot slovenski (900, 1800 MHz), zato večjih težav z združljivostjo telefonov ne bi smelo biti. Organizatorji pa so se že pred časom pohvalili, da bo na prizoriščih dobra pokritost z brezžičnimi omrežji.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Mednarodni olimpijski komite

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja