Za LG bi bilo najbolje, če bi najprej razmislil, kako naprej
Matjaž Ropret 1. marca 2018 ob 17:22

Od pomembnejših telefonskih znamk je v Barceloni manjkal Oppo, sestrski Vivo pa je prototipe kazal izbrancem za zaprtimi vrati. Lenovo (Motorola) in Huawei nista predstavila novih mobilnikov, ampak sta se osredotočila na računalnike in z njimi povezane reči. Za LG, ki je bil njun sosed v hali 3, pa bi bilo skoraj bolje, če bi dogodek izpustil in se vrnil takrat, ko bo do konca premislil novo usmeritev. Kajti za to, kar je razstavil, ni imelo nobenega smisla razmetavati milijonov.

K8 ima snemljiv pokrov in pod njim zamenljivo baterijo, sicer pa je precej nevznemirljiv telefon.

Na razstavnem prostoru, enako ali podobno velikem kot prejšnja leta, ko so imeli kaj pokazati (G5, G6, …), so prevladovali trije telefoni. Dvojica K8/K10 ter V30 z nekaj dodatnimi oznakami, ki bi mogoče koga celo preslepile, da gre za novost. Prva dva sta predstavnika nizkocenovne serije, ki nikoli doslej ni pretirano razvnemala čustev in tokrat jih bo še manj. Res sta to ena še zelo, zelo redkih pametnih telefonov z zamenljivo baterijo (kar pomeni tudi tanek plastični pokrov na zadnji strani), vendar sta še po čem drugem ostala v preteklosti. Denimo z zvočnikom zadaj, namesto spodaj ali spredaj in čeprav je LG lani z G6 pomagal spodbuditi industrijo k prehodu na podaljšane zaslone z manj mesa okrog njih, sta K8 in K10 še trdno v starih tirnicah zaslonov 16:9 z orjaškimi robovi. Nasploh je K8 s petpalčnim zaslonom (HD), štirijedrnim procesorjem, pomnilniško kombinacijo 2/16 GB in fotoaparatoma 8/5 MP zelo očitno iz najnižjega razreda in verjetno namenjen kakšnim drugim trgom, ne zahodnim. Vendar nisem prepričan, če lahko Korejci v tem segmentu tekmujejo z brezštevilnimi »kitajci«, ki vse naredijo ceneje in hitreje.

Tudi pri K10 razen dvojnega sprednjega fotoaparata ni prav veliko sodobnega.

K10 bo na voljo v treh različnih izvedbah, eno z osnovnim imenom, eno z dodatno oznako alfa in tretjo, ki se ji bo reklo +. In ta je tudi edina kolikor toliko sprejemljiva in omembe vredna. Ostali dve sta približno tako nesmiselni kot K8. K10+ ima namreč pomnilniško kombinacijo 3/32 GB, fotoaparate 13 MP zadaj ter 8 in 5 MP spredaj (standardni in široki). Toda zaslon je v vsakem primeru 5,3-palčni HD (720p), procesor osemjedrni (verjetno Mediatek ali kakšen od manj zmogljivih snapdragonov), baterija ima kapaciteto 3000 mAh. V glavnem, kakšen Alcatel 5 s podobnimi lastnostmi vendarle izgleda bolj zanimivo zaradi razpotegnjenega zaslona, malo manj generične oblike in vsaj za odtenek manj cenenega ohišja. Le malenkost dražji modeli pa že prinašajo prestižnejše materiale in precej zmogljivejše procesorje. Marsikateri tudi boljšo programsko opremo. Zato res ne vidim pravega razloga za nakup K10(+), razen če bo cena ekstremno nizka, denimo pod 150 evri.

V30S ThinQ je tudi z novim (trapastim) imenom še vedno zanimiv telefon, nikakor pa ni več nov.

Korejska korporacija je na CES-u napovedala izdelke z oznako ThinQ, ki se bodo pri delovanju zanašali tudi na umetno inteligenco. V konkretnem primeru pri telefonu V30S ThinQ to pomeni analiziranje okolice in prilagajanje nastavitev. Čemur smo nekoč rekli samodejni način ali po domače »trotlziher« je zdaj fotografiranje z umetno inteligenco. Prepoznavanje motivov, prilagajanje osvetlitve in podobno. Nič revolucionarnega, zgolj mogoče z uporabo več vhodnih podatkov in učenjem na uspešnih poskusih in napakah. Da ne bo pomote, vsega tega bodo s posodobitvijo deležni tudi obstoječi uporabniki LG-ja V30. Novi z daljšim imenom ima v strojnem smislu zgolj nekaj več gigabajtov in eno dodatno barvo, drugače je povsem identičen.

Glavna težava je v tem, kako je LG predstavljal »novi« V30. Pretvarjal se je namreč, da gre za nov telefon in vse skupaj je izpadlo smešno, če že ne cinično. Veliko bolje in prijazneje do kupcev bi bilo, če bi v podjetju rekli: »Vsem uporabnikom našega najboljšega telefona doslej bomo ponudili nadgradnjo, ki bo še obogatila fotografsko izkušnjo. Kdor se bo še odločil za ta telefon, pa ga lahko odslej dobi tudi z več pomnilnika in shrambe.« Reč še vedno ostaja konkurenčna, za pravo ceno, seveda. Ni pa nič novega, prvič smo ta telefon videli pred pol leta na sejmu IFA, in če bo hotel LG spet vznemiriti kupce, bo moral pokazati kaj novega. Ne samo izbranim za zaprtimi vrati, ampak javno in z vsaj nekaj pompa.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja