Za kupčijo samo še slab mesec
Marjan Kodelja 7. julija 2016 ob 13:53

Zakaj bi menjali, če obstoječ dobro deluje? S tem vprašanjem smo se srečevali leto dni, ko je bila na voljo brezplačna nadgradnja sistema Windows. Da bi uporabnike prepričali, so ti dobivali obvestilna okna, ki jih ni bilo mogoče izključiti. S pritiskom na gumb »x« se uporabnik nevede strinja z nadgradnjo. Obdobje brezplačne nadgradnje pa se 29. julija zaključuje.

Do nadgradnje se upravičeni vsi imetniki domačih sistemov Windows 7 ali 8. Ti so bili zadnje leto priča obveščanju v spodjem desnem kotu opravilne vrstice, da jih čaka nadgradnja in da naj jo za božjo voljo že izvedejo. Eni so ubogali, drugi pač ne, v svobodnem svetu se lahko vsak odloča po svoji vesti in pameti, vendar če se bodo naslednji mesec premislili, nadgradnja ne bo več poceni.

Gre za nov za odtenek varnejši sistem, ki na večini računalnikov, ne pa na vseh, da ne bo pomote, tudi boljše deluje. Dejansko gre za dostojnega naslednika sistema Windows 7, različici 8 in 8,1 pa sta bili, kot vemo, kar dobršen strel v prazno. Nov sistem tudi bolje izkorišča strojno opremo, kar v praksi pomeni, da bo deloval vsaj tako, če ne celo hitreje. Vključuje tudi nove funkcije in digitalno pomočnico Cortano, ki pa ne razume slovenščine, zato je v teh krajih manj uporabna.

Eden od razlogov brezplačnosti nadgradnje je tudi ta, da bo nov sistem mnogo bolj zaščiten in bo težje poseči po piratskih izdajah. Visoke pa so tudi cene, ki jih bo Microsoft začel čez en mesec zaračunavati. Za različico »home« namreč hočejo 120, za »pro« pa celo 170 evrov, kar ni ravno majhen zalogaj. Pomembno je tudi naslednje. Vsi, ki so se odločili za brezplačno nadgradnjo sistema, so upravičeni do naslednjih nadgradenj sistema, prva pa bo na voljo že v začetku avgusta.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja