Za hip sem pomislil, da so »AMERI« spet VSE uničili (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 22. maja 2024 ob 05:42

Pozna se vpliv ameriškega denarja in produkcije, a se za enkrat niso uresničile bojazni o banalizaciji petnajste regeneracije »doktorja«.

Razmišljal sem o tem. Doktor »Kdo« oziroma »Who« je bil vse leta tako zelo genialno bedast, da je bil zaradi tega odličen. A po prvem delu sem za trenutek pomislil, da je zgolj bedast. Če mene vprašate, bi bilo celo bolje, da prvega dela sploh ne bi posneli, ideja z dojenčki je izključno neumna brez trohice genialnosti in bi takoj udarili z nadvse odličnim Maestrom!

Vesoljski dojenčki na čudni postaji v prihodnosti se prevažajo v vozičkih danes kupljenih v Babycentru, katerim »stroj« ustvari bavbava iz nahoda, ne bi smeli odpreti nove sezone najbolj dolgožive znanstvenofantastične serije. Morda bi spadala v sredini sezone. Ali še bolje. V bunker, kajti edina svetla točka, je bila še kako aktualna izjava v prenesenem pomenu. Na bližnjem planetu so nadvse prijazni do prosilcev za azil, vsakega sprejmejo, le na površino morajo stopiti. Dojenčki pa so zapustili na postaji brez motorjev. Smola, kaj hočemo. Skoraj sem že obupal. Še dobro, da nisem, kajti drugi del je odličen. Maestro zažiga ob napovedih prihoda potencialnih Doktorju enakovrednih nasprotnikov, da skrivnostnosti okoli njegove spremljevalke Ruby, ne omenjam.

Očitno je, da je taktirko pri produkciji prevzel Disney. Toymakerja so v tretjem specialnem delu odeli v pravljična oblačila, na kar sem sicer malce vihal nos, toda gledano nazaj, izbor ni bil iz trte izvit. Bil je skladen z njegovo persono in napovedjo, da prihajajo njegove legije. Za začetek je prišel podobno in spet odlično odeti otrok Maestro, ki se je izkazal(a) tudi drugače. Veselje ga je gledati čisto do konca, ko premagan napove prihod »onega, ki čaka«. Ta čaka, a kar se mene tiče, komaj čakam, da pride, saj tretji del spet rahlo upočasni dinamiko dogajanja. Samo upočasni, saj je kljub temu še vedno na inteligentni ravni starih doktorjevih zgodb. Kakovost produkcije je opazna povsod, a je pozitivno, da serija še vedno temelji na zgodbi kot takšni s podporo scenografije, kostumografije in posebnih učinkov, ter ne obratno, kar je pogosto opaziti v ameriških filmih in še posebej serijah.

Močno upam, da bo tako ostalo in da se kakovost naslednjih delov vse tja do osmega le še stopnjevala. Kot sem dejal, so temelji postavljeni. Obeti so dobri, zanimanje vzbujeno in pričakovanja visoka. To je v bistvu glavni razlog, zakaj menim, da ogled serije, ki na neki način prelamlja s preteklostjo, ni izguba časa. Le ne glejte je površino. V vsakem je v zgodbo vtkana manjša podrobnost, ki bo do izraza prišla v enem od naslednjih delov.

Kaj: znanstvenofantastična serija Doctor Who (uradno 14. sezona novega štetja)

Kje: pretočnik Disney+

Ocena 3,9: Zdi se, da je serija spet na prvi poti in srčno upam, da me naslednji deli ne bodo postavili na laž!

Priporočilo: Začeli so na novo, zato ni nujno, da veš karkoli o preteklih doktorjih (škodi tudi ne), a moraš še vedno imeti »odprto glavo«. Kot do zdaj, nisem našel ničesar tako ali drugačne neprimernega za »puritance« in gledalce z občutljivimi »želodčki«.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja