Za Google je ves hardver samo sredstvo na poti do končnega cilja – umetne inteligence
Matjaž Ropret 4. oktobra 2017 ob 21:48

Google je nocoj predstavil svojo jesensko plejado novosti, vključno s telefonoma Pixel 2 in zvočniki Home. Ampak pozabi na naprave, te so samo orodje v glavnem in končnem cilju korporacije, ki je zrasla s spletnim iskanjem in obogatela s spletnim oglaševanjem. Zdaj je vse v znamenju umetne inteligence.

Pri Googlu je vse v znamenju kombinacije umetne inteligence ter programske in strojne opreme.

Današnji dogodek je bil, podobno kot že mnoge predstavitve izdelkov pametnega doma pred njim, pretežno namenjen prikazu kopice primerov, kako lahko Googlov navidezni pomočnik in druge storitve olajšajo vsakdanje življenje. Pogovarjanje z zvočniki, slikovno iskanje, predvidevanje na osnovi preteklih dejanj, preferenc, navad in okoliščin. Podjetje Pomočnika vgrajuje, kamor ga le lahko, podobno kot Amazon Alexo. Novi predvajali Home mini in Home Max z menda zelo hrupnimi nizkotonci, domofon z oznako Nest, celo prenosnik Pixelbook, vsi imajo hiter dostop do v programski opremi ždeče umetne inteligence. Amazon je za zdaj glede proliferacije tovrstnih izdelkov v domove nekoliko v prednosti, toda Google premore bistveno več podatkov, na katerih lahko gradi platformo, ter ima potencialno vstop v večje število naprav.

Dodana resničnost ne sme manjkati.

Koliko je ta AI v resnici že uporaben, je vprašljivo. Še vedno ostaja jezikovna ovira in tudi omejen nabor držav, kjer vse skupaj prinaša kaj koristnega. Dvomljivo pa je tudi, koliko je kupcev, ki se odločajo na podlagi tega, kaj zmorejo navidezne pomočnice ali kakšno dodano resničnost prinaša računalnik, ne na osnovi izgleda, občutka v rokah in zmogljivosti. Domači zvočniki so za zdaj prodrli predvsem zato, ker je z ukazovanjem pogosto priročneje priti do želene godbe kot z drajsanjem po zaslonu. V Sloveniji na žalost še nekaj časa ne bomo mogli zares oceniti, koliko je Googlova vizija prihodnosti že realna, ker je ta zasnovana in prilagojena za peščico glavnih držav (ZDA, Kanado, Veliko Britanijo, Nemčijo, …).

Kaj pa prinašajo same naprave? Prenosnik Pixelbook je nov najdražji chromebook. Tokrat vrtljiv v slogu Yoge in zelo lahek, saj tehta le dober kilogram. Lahko ima procesor i5 ali i7, do 16 GB pomnilnika in do 512 GB diska SSD. Zaslon je 12,3-palčni z ločljivostjo 2560 x 1440 in podpira pisalo, ki ga bodo prodajali posebej. Priključek je seveda USB-C, baterija naj bi zdržala do deset ur, poleg dela v brskalniku, kakršna je narava sistema Chrome OS, so podprte androidne aplikacije. In vse naj bi teklo zelo hitro. Ameriška začetna cena pa je tisoč dolarjev, kar se bo verjetno v Evropi preobrazilo v približno 1200 evrov.

Telefona Pixel 2 in Pixel 2 XL pa sta nova aduta, s katerima se Google želi zoperstaviti Applu in Samsungu. Toda pri tem ponavlja lansko strategijo, ki se ni obnesla, čeprav so predstavniki podjetja iz teleprompterja eden za drugim brali, kako »odlično leto ima za seboj Pixel.« Po navdušenju opisovalcev in redkih uporabnikov že mogoče, po prodajnih številkah pa nikakor, saj milijon ali dva prodanih nista kakšen hvalisanja vreden dosežek. Tudi tokrat bosta na začetku na voljo v samo šestih državah – ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Nemčiji in Indiji. Nekaj mesecev kasneje sledijo še Španija, Italija in Singapur. In znova so cene na nivoju obeh omenjenih konkurentov, daleč od nekdanjih kolikor toliko dostopnih nexusovskih ravni. Manjši Pixel 2 bo v Nemčiji stal 799 (64 GB) ali 909 evrov (128 GB), večji Pixel 2 XL pa 939 ali 1049 evrov.

Za to ceno sicer proizvajalec ponuja na pogled zelo dobro in uravnoteženo strojno osnovo, četudi brez oblikovnega navdiha, in najboljšo programsko opremo v androidnem svetu z zagotovljenimi nadgradnjami za vsaj tri leta. Veliko je bilo govora o tem, kaj zmore Pomočnik, ki se ga da priklicati s stiskanjem telefona v slogu HTC-jevega U11. In kako s storitvijo Lens (objektiv) lahko »guglaš« s pomočjo fotoaparata. Nekakšna moderna reinkarnacija aplikacije Google Goggles izpred let. Ne manjkajo pa tudi dodanoresničnostne nalepke, ker nekaj podobnega ponuja tudi Apple.

Večji zvočnik Home Max.

Po strojni plati sta telefona skoraj identična in na ravni ostalih z vrha cenovne lestvice. Procesor Snapdragon 835, štrije gigabajti pomnilnika, vodotesnost, fotoaparat z 12 milijoni toč, zaslonko f/1,8 in optičnim umirjanjem, bluetooth 5, zaslon OLED. Manjši ima petpalčnega polne visoke ločljivosti s precejšnjimi robovi naokrog, večji pa za palec večjega, ki v skladu z letošnjim trendom prekriva večji del sprednje površine. Fotoaparat ima menda še izboljšane algoritme za pravilno ocenjevanje razmer in lepljenje fotografij z različnimi nastavitvami v eno, s čimer sta si že lanska Pixla prislužila kopico odličnih ocen. Zaradi tega sta izdelka nedvomno zanimiva, a Slovenijo bosta verjetno spet obšla, kakšen je dejanski Googlov cilj z njima, razen razširjanja svoje vizije Androida in umetne inteligence, pa še vedno ni povsem jasno.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja